Το να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα πρωινό γεμάτο θρεπτικά συστατικά έχει πολλά γνωστά οφέλη για την υγεία. Ίσως όμως δεν γνωρίζατε πως ό,τι καταναλώνουμε το πρωί μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα της ξεκούρασής μας το βράδυ.

Τι πρέπει λοιπόν να περιλαμβάνει το πρωινό μας (και όχι μόνο) για να κοιμόμαστε καλύτερα;

Πρωινό για καλύτερο… ύπνο

Γενικά, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες και χαμηλή σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά μπορεί να μας βοηθήσει να πέφτουμε σε έναν βαθύ και χωρίς διακοπές ύπνο κάθε βράδυ.

Ως εκ τούτου, ένα υγιεινό πρωινό γεύμα που βοηθά τον βραδινό ύπνο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με αβοκάντο, ντοματίνια και αυγό.

Γιατί να το επιλέξουμε; Επειδή:

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι πιο αποτελεσματικά όσον αφορά τον ύπνο από άλλα, όπως για παράδειγμα η μελατονίνη και το μαγνήσιο.

Αυτή η συνταγή περιέχει πολλά από αυτά:

Το αβοκάντο είναι μια καλή πηγή μαγνησίου καθώς επίσης και βιταμινών C, E και K.

Οι ντομάτες μας προσφέρουν αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνες A, C, E και K και το αυγό βιταμίνη D.

Τα αυγά και το αβοκάντο αποτελούν επίσης καλές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β, άλλης μιας ομάδας θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στον ποιοτικό ύπνο.

Παρέχει φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες

Το ψωμί ολικής αλέσεως αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής, συμβάλλοντας στην απελευθέρωση της σεροτονίνης, της γνωστής ορμόνης της «ευτυχίας», τα χαμηλά επίπεδα της οποίας έχουν συνδεθεί με διαταραχές στον ύπνο.

Οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος σύνθετων υδατανθράκων που μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο. Η πρόσληψη επαρκής ποσότητας φυτικών ινών στη διατροφή μας συνδέεται με πιο ποιοτική και επαρκή ξεκούραση τη νύχτα‌.

Εφόσον το σώμα είναι πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη το πρωί, αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να καταναλώσει κανείς σύνθετους υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες.

Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη

Μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία της καρδιάς. Έρευνες επίσης δείχνουν ότι η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών μπορεί επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα για τον ύπνο.

Πώς ακριβώς επηρεάζουν τα κορεσμένα λιπαρά τον κύκλο του ύπνου μας; Η άμετρη πρόσληψή τους μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο πόσο βαθιά και πόση ώρα κοιμόμαστε, σύμφωνα με μελέτη στο ‌«Journal of Health, Population and Nutrition»‌.

Τα αυγά και το αβοκάντο περιέχουν ορισμένα κορεσμένα λιπαρά, αλλά αποτελούν μια καλή πηγή υγιεινών λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν σε καλύτερη ποιότητα ύπνου‌.

Ως προς τα τρόφιμα με ζάχαρη, δεν είναι κακό να τα καταναλώνουμε αρκεί να το κάνουμε με μέτρο. Όσον αφορά συγκεκριμένα το πρωινό, τέτοια τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε ταχεία αύξηση και στη συνέχεια απότομη πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αυτή η μείωση προάγει την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ παράλληλα μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο το βράδυ.

Για να ενεργοποιηθείτε λοιπόν την κατάλληλη στιγμή μέσα στην ημέρα, ένας συνδυασμός πρωτεΐνης και σύνθετων υδατανθράκων όπως στο πρωινό αυτό αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή.

Συνοπτικά

Μια διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο και τη συνολική μας υγεία. Τι καλύτερο λοιπόν να ξεκινάμε τη μέρα μας δυναμικά με λαχανικά, φρούτα, καλά λιπαρά και αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά;

Είτε τελικά αλείψετε στο ψωμί αβοκάντο και προσθέσετε ντομάτα και αυγό είτε επιλέξετε πλιγούρι βρώμης, δημητριακά ολικής αλέσεως ή να φτιάξετε ένα θρεπτικό smoothie το πρωί, κάθε υγιεινή επιλογή μέσα στην ημέρα μπορεί να μεταμορφώσει τον κύκλο του ύπνου σας και να σας χαρίσει ευεξία.