Ποιες είναι αυτές οι… μαγικές συνήθειες που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής μας; Μάλλον όχι κάτι που δεν έχετε ξανακούσει. Ωστόσο, γνωρίζατε συγκεκριμένα πως αν αλλάξουμε τρόπο ζωής και υιοθετήσουμε τα ακόλουθα στην ηλικία των 40, μπορούμε να ζήσουμε 24 ολόκληρα επιπλέον χρόνια; Αν πάλι τις ακολουθήσουμε στα 50, η διάρκεια της ζωής μας θα μπορούσε να παραταθεί για έως και 21 χρόνια ενώ στα 60 μας, μπορούμε να κερδίσουμε σχεδόν 18 χρόνια επιπλέον ζωής.

Έτσι τουλάχιστον αποκάλυψε μελέτη που παρουσιάστηκε στο «Nutrition 2023», την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.

Η μελέτη

Η μελέτη εξέτασε τον τρόπο ζωής σχεδόν 720.000 βετεράνων στρατιωτικών ηλικίας από 40 έως 99 ετών. Όλοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Million Veteran», μιας διαχρονικής μελέτης που σχεδιάστηκε για να διερευνήσει την υγεία και την ευεξία των βετεράνων των ΗΠΑ.

Η υιοθέτηση μόνο μιας από τις ακόλουθες υγιεινές συνήθειες για έναν άνδρα στην ηλικία των 40 ετών φάνηκε να χαρίζει επιπλέον 4,5 χρόνια ζωής ενώ η υιοθέτηση τριών, παρέτεινε τη ζωή των ανδρών κατά 8,6 χρόνια. Καθώς ο αριθμός των πρόσθετων αλλαγών στον τρόπο ζωής αυξανόταν, αυξάνονταν και τα χρόνια ζωής φτάνοντας περίπου τα 25.

Για τις γυναίκες, η υιοθέτηση μιας υγιεινής συνήθειας σήμαινε 3,5 χρόνια επιπλέον ζωής ενώ η υιοθέτηση δύο, 8 χρόνια. Η υιοθέτηση 3 συνηθειών πρόσθεσε 12,6 χρόνια και η υιοθέτηση όλων, περίπου 23.

Τελικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υιοθέτηση των ακόλουθων συνηθειών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά περίπου 87% .

Ποιες λοιπόν είναι τελικά αυτές οι συνήθειες;

Οι συνήθειες που μας χαρίζουν χρόνια ανά σειρά προτεραιότητας

#1 Γυμναστική

Πρώτη στη λίστα των συνηθειών που δίνουν χρόνια στη ζωή μας αλλά και ζωή στα χρόνια μας ήταν η άσκηση. Χαρακτηριστικά, η γυμναστική μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 46%. Μάλιστα, φάνηκε πως μόλις λίγα λεπτά έντονης άσκησης την ημέρα μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά.

#2  Η αποφυγή του καπνίσματος

Η αποφυγή του τσιγάρου μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 29%. Επιπλέον, η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία φάνηκε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

#3 Η διαχείριση του άγχους

Η καλή διαχείριση του άγχους είναι ο αμέσως επόμενος παράγοντας που μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 22%, σύμφωνα με τη μελέτη.

#4 Vegan διατροφή

Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής κατά 21%, κατά τα ευρήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει όμως να γίνει κανείς vegan, δήλωσαν οι ερευνητές. Ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την υγεία.

#5 Η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ

Η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ είναι άλλη μια συνήθεια που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 19%.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε οποιαδήποτε ποσότητα μπορεί να είναι ανθυγιεινή.

#6 Καλός βραδινός ύπνος

Καλός ύπνος είναι εκείνος που διαρκεί επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ χωρίς διακοπές. Ο ύπνος μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 18%. Δεκάδες μελέτες έχουν άλλωστε συνδέσει τον κακό ύπνο με πολλαπλά προβλήματα υγείας και πρόωρη θνησιμότητα.

#7 Θετικοί κοινωνικοί δεσμοί

Το να περιτριγυρίζεται κανείς από θετικά πρόσωπα και να αναπτύσσει καλές σχέσεις φαίνεται να συνεισφέρει στη μακροζωία κατά 5%. Η μοναξιά και η απομόνωση από την άλλη, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων, γίνονται όλο και πιο ανησυχητικοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων υγείας στις μέρες μας, προειδοποιούν οι ερευνητές.