Μπορεί ο καρκίνος να προκαλέσει απώλεια βάρους; Σύμφωνα με τον επικεφαλή ερευνητή και ιατρό ογκόλογο μιας νέας μελέτης του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Δρ Μπράιαν Γούλφιν, όταν ένας όγκος ξεκινά να αναπτύσσεται, ιδιαίτερα στο πεπτικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρεξης και επομένως κιλών.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί η ακούσια απώλεια βάρους να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μετέπειτα στη ζωή; Σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό «JAMA», το ενδεχόμενο αυτό είναι πιθανό. Ας δούμε αναλυτικά τι διερεύνησαν και πού ακριβώς κατέληξαν οι επιστήμονες.

Η μελέτη

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 157.000 άτομα, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω σε βάθος χρόνου περίπου 30 ετών.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν το βάρος τους κάθε δύο χρόνια. Μεταξύ εκείνων που παρουσίασαν μείωση, καταγράφηκαν περίπου 500 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου ανά τα χρόνια για τα άτομα που είχαν χάσει περισσότερο από το 10% του σωματικού τους βάρους. Η χρονική απόσταση μεταξύ της απώλειας των κιλών και της εμφάνισης καρκίνου ήταν το ανώτατο 1 έτος.

Τα ευρήματα κατέστησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου για τα άτομα που παρουσίασαν ακούσια πτώση στο βάρος τους σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν χάσει κιλά 57% υψηλότερο.

Πιο συγκεκριμένα, ο καρκίνος του οισοφάγου, του στομάχου, του ήπατος, της χοληφόρου οδού και του παγκρέατος ήταν οι πιο συχνές μορφές ενώ οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι πολλοί άλλοι τύποι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, των γεννητικών οργάνων, του ουροποιητικού συστήματος, του εγκεφάλου και του δέρματος, δεν φάνηκε να σχετίζονται με την απώλεια κιλών.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι ποικίλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, μπορούν να προκαλέσουν απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι συχνά το πρώτο εμφανές σύμπτωμα των καρκίνων του οισοφάγου, του παγκρέατος, του στομάχου και του πνεύμονα.

Γιατί τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με μεγάλο μέρος της ήδη υπάρχουσας βιβλιογραφίας

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «BMC Medicine» με σχεδόν 600.000 συμμετέχοντες αποκάλυψε ότι κάθε αύξηση της τάξεως των πέντε μονάδων στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) συνδέεται με 11% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, ακόμη και σε άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη τύπου 2.

Άλλη μεγάλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ στο Ηνωμένο Βασίλειο συμπέρανε ότι ο περιορισμός του πρόχειρου φαγητού συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου.

Παλαιότερη γερμανική μελέτη έδειξε ότι το να είναι ένα άτομο υπέρβαρο ή παχύσαρκο σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Άλλη μια έρευνα από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία είχε αποκαλύψει ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι οι πιο κοινές αιτίες εμφάνισης καρκίνου μετά το κάπνισμα.

Απευθυνθείτε στον γιατρό σας

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Μπράιαν Γούλφιν, δήλωσε:

«Εάν χάνετε βάρος χωρίς να προσπαθείτε μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής σας που αφορούν την άσκηση και τη διατροφή, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να εξετάσει τις πιθανές αιτίες καθώς αυτές μπορεί να είναι πολλές. Ο γιατρός είναι ο μόνος που μπορεί να προσδιορίσει εάν συμβαίνει κάτι ανησυχητικό σχετικά με την υγεία σας και πώς αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί».