Ενώ η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για να «χτίσετε» αντοχή, να ενισχύσετε τη δύναμη του σώματος και να διατηρήσετε το βάρος σας στο επιθυμητό, το διάλειμμα αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Εάν έχετε τραυματιστεί ή αρρωστήσατε, ο γιατρός σας πιθανόν να σας συστήσει να μην ασκηθείτε, γεγονός που διαφέρει από τις λεγόμενες «rest days», τις ημέρες, δηλαδή, που παίρνουμε «άδεια» από την άσκηση.

Πότε χρειάζεστε ρεπό από τη γυμναστική

Η εθελοντική παύση είναι δική σας επιλογή και έρχεται ως απάντηση σε σωματικές ενδείξεις που θα σας ειδοποιούν ότι το χρειάζεστε.

Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση ή σωματική εξάντληση.
  • Κακή ή μειωμένη απόδοση.
  • Πόνο που δεν υποχωρεί.
  • Απώλεια κινήτρων ή πλήξη.
  • Αίσθημα φόβου ή άγχους όταν σκέφτεστε τις προπονήσεις σας.

Πως σας ωφελεί

Εάν, λοιπόν, αισθάνεστε κάτι από τα παραπάνω ή πρέπει να εστιάσετε στη δουλειά, την οικογένεια ή σε κάποιο άλλο ζήτημα στη ζωή σας, το διάλειμμα θα σας επιτρέψει να βρείτε την πολυπόθητη ισορροπία.

Ειδικά εάν αισθάνεστε ότι το έχετε παρακάνει με τη γυμναστική, τότε το διάλειμμα είναι απαραίτητο για να ανακάμψετε, να ενδυναμώσετε τους μυς σας, να αποφύγετε τους τραυματισμούς, να βρείτε και πάλι τα κίνητρά σας και να ενισχύσετε τη φυσική σας κατάσταση.

Πως θα το κάνετε

Μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε το διάλειμμά σας περιλαμβάνουν:

Διάρκεια

Μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι λίγες ημέρες ή ακόμα και μία ολόκληρη εβδομάδα «εκτός» προπονήσεων δεν θα βλάψει την πρόοδό σας.

Ενώ δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας για τον ιδανικό αριθμό ημερών, το «κλειδί» είναι να ακούτε το σώμα σας για να εντοπίσετε εγκαίρως ενδείξεις σωματικής ή συναισθηματικής εξάντλησης ή πλήξης.

Εναλλακτικές δραστηριότητες

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος από τη γυμναστική, δοκιμάστε να κάνετε άλλες δραστηριότητες για να παραμείνετε ενεργοί όσο οι μυϊκές σας ομάδες ξεκουράζονται.

Οι μεγάλοι περίπατοι, το ελεύθερο κολύμπι και η ενασχόληση με αθλήματα αποτελούν διασκεδαστικούς τρόπους για να συνεχίσετε να κινείστε χωρίς να ανησυχείτε ότι «μένετε πίσω».

Θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να είστε εντελώς αδρανείς και, στην πραγματικότητα, αυτή μπορεί να είναι η τέλεια στιγμή για να αφιερώσετε χρόνο σε δραστηριότητες που δεν προλαβαίνατε να δοκιμάσετε.

Αφήστε τον εξοπλισμό και τα βαράκια στο σπίτι και δοκιμάστε:

  • Μια μεγάλη, χαλαρή βόλτα με το ποδήλατο.
  • Ένα μάθημα γιόγκα ή πιλάτες ή κάτι άλλο νέο και διαφορετικό, όπως πυγμαχία, χορός ή αναρρίχηση.
  • Μια συνεδρία στρέτσινγκ.

Σε 2 μήνες…

Μόλις εντοπίσετε τις πρώτες ενδείξεις ότι χρειάζεστε διάλειμμα, μην το αμελήσετε και μη φοβηθείτε να ξεκουραστείτε για όσες μέρες χρειαστείτε.

Μάλιστα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «European Journal of Applied Physiology» επισημαίνει ότι χρειάζονται περίπου δύο μήνες αδράνειας για να χάσετε όσα έχετε αποκομίσει από την άσκηση.

Oπότε ένα μικρό διάλειμμα σίγουρα δεν βλάπτει.