Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of the American College of Cardiology», οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα 400.000 ανδρών και γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που ασκούνταν τακτικά είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά την περίοδο της μελέτης και 36% χαμηλότερο κίνδυνο θανατηφόρου καρδιαγγειακού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνες που δεν αθλούνταν.

Παράλληλα, οι άνδρες που ασκούνταν τακτικά είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανατηφόρου καρδιαγγειακού επεισοδίου σε σύγκριση με τους ανενεργούς.

«Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά έχουν συνολικά περισσότερα καρδιαγγειακά οφέλη από την άσκηση σε σύγκριση με τους άνδρες που έχουν παρόμοιες προπονητικές ρουτίνες», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι επικεφαλής ερευνητές.

Πόση άσκηση είναι αρκετή;

Για τους άνδρες, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι περίπου 300 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας ή 110 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα ωφελούν σημαντικά.

Για τις γυναίκες, ακόμα και λίγη άσκηση μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι γυναίκες που έκαναν 140 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης εβδομαδιαίως είχαν 18% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία ενώ μόλις 57 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα συνδέθηκαν με 19% μειωμένο κίνδυνο.

Με άλλα λόγια, οι άνδρες έπρεπε να ασκούνται διπλά για το ίδιο όφελος, φτάνοντας το 18% με 300 λεπτά μέτριας αερόβιας εβδομαδιαίας άσκησης και το 19% με 110 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα.

«Ελπίζουμε ότι η μελέτη θα βοηθήσει όλους και ιδιαίτερα τις γυναίκες, να συνειδητοποιήσουν τα τεράστια οφέλη της άσκησης. Οι γυναίκες τείνουν να ασκούνται λιγότερο από τους άνδρες και ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτά θα εμπνεύσουν περισσότερες να βάλουν την κίνηση στη ζωή τους», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Η άσκηση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην αερόβια

Η προπόνηση δύναμης φάνηκε επίσης να έχει σημαντικά οφέλη και οι γυναίκες ήταν και πάλι προνομιούχες…

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έκαναν τακτικά ασκήσεις ενδυνάμωσης είχαν 19% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ενώ οι άνδρες 11% μειωμένο κίνδυνο σε σύγκριση με τους ανενεργούς συνομηλίκους τους. Επίσης, οι γυναίκες είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και οι άνδρες 11%.

Συστάσεις για άνδρες και γυναίκες

  • Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες άσκησης και σιγά σιγά προσθέστε περισσότερη καθώς χτίζετε δύναμη και αντοχή.
  • Γυμναστείτε με παρέα για να παραμείνετε πιστοί και να περνάτε πιο ευχάριστα.
  • Δοκιμάστε να περπατάτε για να κάνετε μικροδουλειές αντί να παίρνετε το αυτοκίνητο.
  • Επιλέξτε τις σκάλες αντί του ασανσέρ.
  • Ακούστε μουσική ή podcast κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
  • Προσθέστε ποικιλία με εναλλαγές ασκήσεων και δοκιμάστε διάφορες δραστηριότητες, από το «απλό» περπάτημα μέχρι το τρέξιμο και τη γιόγκα.