Οι διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση είναι απαραίτητες για την κατάλληλη προετοιμασία και αποθεραπεία του σώματος και την πρόληψη τραυματισμών, ωστόσο δεν πρέπει να περιορίζονται μονάχα στη γυμναστική.

Οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να επωφεληθείτε από έναν σύντομο γύρο διατάσεων, βελτιώνοντας τη συνολική σας υγεία και ευεξία.

Τι μας προσφέρουν οι διατάσεις

Μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων

Κάθε σωματική δραστηριότητα που κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να διευκολυνθεί με την τακτική εξάσκηση των διατάσεων.

Απλές καθημερινές κινήσεις όπως για παράδειγμα όσες αφορούν το καθάρισμα του σπιτιού, εκτελούνται με μεγαλύτερη ευκολία αφού οι διατάσεις προσφέρουν ευελιξία, μειώνοντας παράλληλα την κόπωση.

Εντοπισμός ανισορροπιών στο σώμα

Οι διατάσεις αποτελούν έναν πολύ καλό δείκτη σε ό,τι αφορά τη δύναμή σας. Ίσως διαπιστώσετε πως η μία πλευρά του σώματός σας δεν είναι τόσο ευέλικτη όσο η άλλη και χρειάζεται δουλειά ώστε να δυναμώσει.

Η συνειδητοποίηση τέτοιων ανισορροπιών μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω επιβάρυνση ή και τραυματισμούς στο μέλλον.

Ανακούφιση από τον πόνο

Οι πόνοι στις αρθρώσεις αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, δεν αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους. Μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους από νεαρή ηλικία αν ακολουθείτε έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Μια ρουτίνα διατάσεων μπορεί να ενισχύσει τους σφιγμένους μυς και να ανακουφίσει τον πόνο αυξάνοντας την ευλυγισία τους.

Χαλάρωση

Από τις επαγγελματικές μέχρι τις προσωπικές υποχρεώσεις, είναι τόσα πολλά τα πράγματα που έχουμε να διαχειριστούμε καθημερινά και φυσικό είναι να αγχωνόμαστε.

Οι διατάσεις εκτελούνται εύκολα και μπορούν να σας χαλαρώσουν, απαλύνοντας το στρες που βλάπτει την καρδιά και τη συνολική υγεία.

Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος

Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των διατάσεων είναι ότι μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος σε όλους τους κύριους μύες και τα όργανα του σώματός μας.

Καλύτερη στάση σώματος

Ο συνδυασμός διατάσεων με προπόνηση δύναμης μπορεί να σας βοηθήσει να ευθυγραμμίσετε τους μύες σας και να διορθώσετε τη στάση σας, ανακουφίζοντάς σας, όπως είπαμε, από τυχόν πόνους.

Απλές διατάσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε

Διάταση αυχένα

  • Φέρτε το αντίθετο χέρι πάνω στο κεφάλι σας και τραβήξτε ήπια τον αυχένα προς την αντίθετη πλευρά και ελαφρώς προς τα κάτω. Επαναφέρετε στην αρχική θέση και επαναλάβετε προς την άλλη μεριά. Η άσκηση θα πρέπει να γίνεται αργά και ελεγχόμενα, πάντοτε στο όριο του πόνου.

Κάμψη μέσης και επέκταση

  • Ξεκινήστε με τα χέρια και τα γόνατα στο πάτωμα (στάση σκύλου). Τα χέρια σας πρέπει να είναι ακριβώς κάτω από τους ώμους σας και ίσια.
  • Ανεβάστε προς τα πάνω κεφάλι και λεκάνη και αφήστε την μέση σας να «πέσει» λίγο σχηματίζοντας με το σώμα σας ένα «U». Κρατήστε για 5 δευτερόλεπτα.
  • «Μαζέψτε» κεφάλι και λεκάνη και ανασηκώστε τη σπονδυλική στήλη σχηματίζοντας με το σώμα σας ένα ανάποδο «U». Κρατήστε για 5 δευτερόλεπτα.
  • Τέλος, καθίστε τους γλουτούς σας όσο πιο κοντά γίνεται στις φτέρνες σας. Τα χέρια σας πρέπει να είναι τεντωμένα ευθεία μπροστά. Κρατήστε για 5 δευτερόλεπτα.
  • Επιστρέψτε αργά στην αρχική σας θέση.

Standing quad stretch

  • Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων. Μετατοπίστε το βάρος στο ένα πόδι και λυγίστε το άλλο γόνατο φέρνοντας το πόδι σας προς τους γλουτούς και κρατώντας το με το ίδιο χέρι.
  • Μείνετε για 10 δευτερόλεπτα και μετά αλλάξτε πόδι.
  • Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ισορροπίας, στηριχτείτε σε μια καρέκλα ή έναν τοίχο με το ελεύθερο χέρι σας.