Νέα έρευνα σε φοιτητές που έκαναν γυμναστική έδειξε ότι το make-up μπορεί να «φράξει» τους πόρους του δέρματος να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος.

Η συσσώρευση σμήγματος, ρύπων και νεκρών κυττάρων σε συνδυασμό με τον ιδρώτα μπορεί να προκαλέσει ξεσπάσματα ή σπυράκια και να κάνει ανομοιόμορφη την υφή της επιδερμίδας σας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology, το foundation – ιδίως σε μορφή κρέμας – κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης μπορεί, επίσης, να μειώσει τη φυσική λιπαρότητα του δέρματος, προκαλώντας ξηρότητα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 43 υγιείς φοιτητές (20 άνδρες και 23 γυναίκες) που έκαναν διάδρομο για 20 λεπτά.

Η ερευνητική ομάδα έβαλε τους συμμετέχοντες να εφαρμόσουν ένα κρεμώδες foundation στο μισό τους πρόσωπο σε δύο διαφορετικές περιοχές (μέτωπο και άνω μάγουλο).

Το άλλο μισό του προσώπου τους παρέμεινε καθαρό χωρίς μακιγιάζ.

Η υγρασία του δέρματος λόγω του ιδρώτα αυξήθηκε μετά την άσκηση τόσο στις ζώνες χωρίς μακιγιάζ όσο και στις ζώνες με μακιγιάζ.

Ωστόσο, υπήρξε μεγαλύτερη αύξηση της υγρασίας στις ζώνες μακιγιάζ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το make up εμποδίζει την εξάτμιση της υγρασίας από το δέρμα.

Γι’ αυτό οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν να μην φοράτε foundation όταν κάνετε γυμναστική και να αφήνετε την επιδερμίδα να «αναπνέει» προκειμένου να αποβάλλει αποτελεσματικά τις τοξίνες μέσω του ιδρώτα – ιδίως αν έχετε ξηρό τύπο δέρματος.

Κάντε ντους μετά την προπόνηση

Η εφίδρωση δημιουργεί ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων για αυτό είναι σημαντικό να αλλάζετε τα ρούχα σας απευθείας μετά την προπόνηση.

Εκτός από αυτό, μην ξεχνάτε να κάνετε ένα γρήγορο ντους για να απαλλαγείτε από το συσσωρευμένο ιδρώτα, τα έλαια και τα μικρόβια.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είστε επιρρεπείς στην ακμή.

Μην παραλείπετε τον καθαρισμό του προσώπου

Όπως είναι απαραίτητο το ντους, άλλο τόσο είναι και ο καθαρισμός του προσώπου αμέσως μετά την προπόνηση.

Καθαρίστε το πρόσωπό σας χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικ, εμπλουτισμένο με ενυδατικά συστατικά και ουδέτερο pH.

Εάν έχετε χρόνο μπορείτε να δοκιμάσετε τον διπλό καθαρισμό για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των επίμονων ρύπων, που «φράζουν» τους πόρους και προκαλούν εξάρσεις ακμής, ερεθισμούς, «ξεσπάσματα» της επιδερμίδας και μαύρα στίγματα.

Τελευταίο βήμα η ενυδάτωση

Μετά τον καθαρισμό, χρησιμοποιήστε την κατάλληλη ενυδατική σύνθεση.

Επιλέξτε μία με minerals και υαλουρονικό οξύ για να ενδυναμώσετε την επιδερμίδα ενάντια στις εξωτερικές επιθέσεις και στην κούραση.