Ο καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται στις αναπτυγμένες χώρες σήμερα. Πολλά είδη καρκίνου ωστόσο μπορούν να προληφθούν εάν κάποιος δεν καπνίζει, διατηρεί ένα υγιές βάρος, ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, αποφεύγει την υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, δεν αμελεί τους προληπτικούς ελέγχους υγείας και γενικά υιοθετεί έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής.

Ως προς την άσκηση, που όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι για την πρόληψη ποικίλων ασθενειών, μελέτη αποκάλυψε πως η γρήγορη κίνηση, ακόμη και για μόλις τρία λεπτά την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης περισσότερων από 10 τύπων καρκίνου.

Η μελέτη

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «JAMA Oncology», συνέλεξε δεδομένα μέσω ειδικών συσκευών καταγραφής της σωματικής δραστηριότητας για περισσότερα από 22.000 άτομα.

Όσα άτομα έκαναν γρήγορες κινήσεις στην καθημερινότητά τους, όπως το να τρέξουν για να προλάβουν το λεωφορείο ή το να ανέβουν βιαστικά τις σκάλες, για 3 με 4 λεπτά την ημέρα, είχαν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σύγκριση με τα άτομα που δεν «επιτάχυναν» καθόλου. Αυτό το συμπέρασμα ίσχυε ακόμη και για άτομα που δεν ασκούνταν.

Συγκεκριμένα, οι μικρές εκρήξεις ενέργειας σε καθημερινή βάση συνδέθηκαν με 17% έως 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και σχεδόν 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ενός από τους 13 τύπους καρκίνου στους οποίους επικεντρώθηκαν οι επιστήμονες στην εν λόγω μελέτη.

Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να κάνω γυμναστική;

«Ο μέσος άνθρωπος μπορεί σίγουρα να επωφεληθεί από αυτά τα ευρήματα. Το να βρίσκει κανείς χρόνο για άσκηση μέσα στην ημέρα, δεν είναι πάντα εφικτό. Το να προσθέσει κανείς όμως λίγα λεπτά ένταση μέσα στην ημέρα του, είναι προσιτό σε όλους», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η γυμναστική δεν αντικαθίσταται. Για τα βέλτιστα αποτελέσματα ως προς την υγεία, τα 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα είναι τα συνιστώμενα. Αν όμως αυτός ο στόχος είναι για εσάς πρακτικά άπιαστος κάποιες εβδομάδες, δοκιμάστε να κάνετε μικρά πράγματα όπως το να χρησιμοποιήσετε τις σκάλες αντί του ασανσέρ και να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας λίγο πιο μακριά από τον προορισμό σας. Και αντί να περπατάτε χαλαρά, περπατήστε με ένταση», προτρέπουν οι ίδιοι.