Πάνε χρόνια από τότε που «έπεφτα ξερή» για ύπνο, χωρίς να υπάρχει τίποτα να με απασχολεί. Αυτό το «κοιμάμαι όπου βρω» των μεταεφηβικών χρόνων που σου δίνει η άνεση της νιότης σώματος και πνεύματος, σταδιακά και σχεδόν ύπουλα δίνει τη θέση του στο «πρέπει να κοιμηθώ».  Κι αυτό το «πρέπει» του ύπνου προστίθεται στα άγχη της καθημερινότητας και έτσι μόνοι μας κατά κάποιο τρόπο, σαμποτάρουμε έναν καλό, ποιοτικό ύπνο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, έφερα στο νου μου πάλι όλα όσα έχω σημειώσει να αλλάξω κατά βάση για να μην σαμποτάρουν τον ύπνο μου. Σε συνδυασμό με κάποιες αυπνίες που τελευταία αντιμετώπισα, άρχισα να το ψάχνω πιο εντατικά και παρακάτω θα βρεις σε όσα κατέληξα.

Ποιοτικός ύπνος

Πολύ γρήγορα – τονίζω την αποχή της θεωρητικά εμπεριστατωμένης, επιστημονικής άποψης επί του θέματος – θα ορίσω τον καλό ύπνο, ως αυτόν που όταν ξυπνάς νιώθεις ξεκούραστος, ήρεμος, γεμάτος ενέργεια.

Ωστόσο, όσο αυτονόητο ακούγεται το παραπάνω, ένας ποιοτικός ύπνος έχει πολλές παραμέτρους και συνιστώσες που πρέπει ισορροπηθούν στην καθημερινότητα για να έχεις τις κατάλληλες συνθήκες. Εκτός από τους προφανείς λόγους που σαμποτάρουν τον ύπνο, όπως είναι το άγχος και ο περιορισμένος διαθέσιμος χρόνος για ξεκούραση, υπάρχουν μερικοί ακόμα λόγοι που επηρεάζουν τον ύπνο σου και ίσως τα αγνοείς ή απλά δεν τους δίνεις την δέουσα σημασία.

Τι σαμποτάρει έναν καλό ύπνο όμως και πώς μπορείς να το λύσεις πρακτικά;

Έχω κάνει μία μικρή έρευνα επί του θέματος γιατί όσο μεγαλώνω, τόσο νιώθω ότι χάνω πόντους στην ποιότητα του ύπνου, ενώ την ίδια στιγμή τον έχω ανάγκη όσο τίποτα. Απαριθμώ όσα λύνονται, με προτάσεις. Τα υπόλοιπα θαρρώ καλό είναι να τα δουλέψουμε με τον εαυτό μας.

Τα στρώματα του καλού ύπνου

Το στρώμα του ύπνου είναι μεγάλη υπόθεση. Εκεί εναποθέτεις το σώμα σου για «φόρτιση». Επομένως, είναι το Α και το Ω του καλού ύπνου. Στρώματα ύπνου υπάρχουν πολλά και η αλήθεια είναι ότι οι ανάγκες του καθενός και οι προτιμήσεις διαφέρουν. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σταθερές για την επιλογή ενός καλού στρώματος και έχουν να κάνουν κυρίως με τα υλικά που είναι φτιαγμένο.

Μετά από την προσωπική μου μικρή έρευνα κατέληξα ότι το σωστό στρώμα για μένα είναι αυτό που θα με ανακουφίσει με από τους πόνους στην πλάτη και στους όμως. Αρχικά, φανταζόμουν ένα μαλακό στρώμα που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει ονειρεμένο. Στην πραγματικότητα όμως ένα σκληρό στρώμα είναι αυτό που χρειάζομαι. Ένα στρώμα που «θηλυκώνει» με κάποιον τρόπο στο σώμα μου, το αγκαλιάζει και ταυτόχρονα το στηρίζει, όσο εκείνο χαλαρώνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Σε αυτά τα requests απαντά το VALEVÅG από την ΙΚΕΑ. Πρόκειται για ένα στρώμα που ουσιαστικά ακολουθεί το σώμα μου, καθώς κοιμάμαι. Αυτή η αίσθηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα ελατήριά του είναι σε θήκες και αντιδρούν ανεξάρτητα σε κάθε κίνηση του σώματος. Ειδικά, αν δεν κοιμάσαι μόνος σου, αυτό το χαρακτηριστικό θα το εκτιμήσεις αρκετά.

Αν ξαπλώσεις μια φορά, θα καταλάβεις γιατί είναι ιδανική επιλογή για σένα που θες το κάτι παραπάνω από το στρώμα σου. Θα το πάρεις αγκαλιά, καθώς τυλιγμένο σε ρολό θα το βρεις στην IKEA και γρήγορα για ύπνο!

Ανώστρωμα κρεβατιού – το κερασάκι στην τούρτα

Άργησα να το καταλάβω, αλλά το ανώστρωμα είναι ένας παράγοντας που καλό είναι να λάβεις κατά νου, ειδικά αν είσαι από εκείνους που δεν βλέπουν πολύ φιλικά το σκληρό στρώμα, το οποίο είναι σωστό από ορθοπεδικής άποψης.

Στη δική μου περίπτωση, όλα λύθηκαν με ένα ανώστρωμα, το οποίο σου επιτρέπει να χαλαρώσεις πλήρως, καθώς δημιουργεί μία πιο μαλακή επιφάνεια. Προτίμησα ένα που διαθέτει αφρό μνήμης, συγκεκριμένα το TUSSOY της IKEA, για να απολαμβάνω αυτό που λένε έναν ύπνο «στα πούπουλα».

To plus για το ανώστρωμα του κρεβατιού TUSSOY είναι ότι αφαιρείται πανεύκολα και πλένεται στο πλυντήριο. Για μένα αυτό είναι σωτήριο, καθώς η αίσθηση της καθαριότητας είναι μία παράμετρος που παίζει ρόλο για να απολαύσω τον ύπνο.

Μαξιλάρι αγάπη μου

Τα μαξιλάρια ύπνου είναι για μένα σαν το ντου ντου που έχουν τα μωρά. Αυτό που μου αρέσει το στηρίζω μέχρι τέλους. Πριν λοιπόν αποχωριστώ το μαξιλάρι της εφηβείας μου (ξέρω ότι ήταν το λάθος μαξιλάρι και ότι δεν μου έκανε καλό), έψαξα να βρω τον αντικαταστάτη του. Δοκίμασα αρκετά, αλλά το ένα μου φαινόταν σκληρό, το άλλο «ψηλό», το άλλο παραπάνω μαλακό. Βασικά, ακροβατούσα ανάμεσα στο πρέπει και στο θέλω μου και βρήκα το KVARNVEN στην IKEA. Τι εννοώ με το 2 σε 1; Ότι αυτό το μαξιλάρι είναι φτιαγμένο με αναπαυτικό αφρό από τη μία μεριά για άνεση και δροσιστικό τζέλ από την άλλη για όσους έχουν θέμα με την θερμοκρασία στον ύπνο.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός του το κάνει ιδανικό για να κοιμάμαι στο πλάι, στην εμβρυακή, ανακουφιστική στάση ύπνου, αλλά και ανάσκελα, μία στάση που με χαλαρώνει αρκετά, ειδικά την ώρα της προσαρμογής του οργανισμού στο sleep mode.

.

Η θερμοκρασία ως σταθμιστικός παράγοντας ύπνου

Είναι δύσκολο να την πετύχεις αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στον ύπνο. Εγώ που μονίμως κρυώνω για παράδειγμα, χρειάζομαι ένα ζεστό πάπλωμα για να μπορέσω να ηρεμήσω και να αποκοιμηθώ. Όμως, όσο μεγαλώνω, κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα επίπεδα της θερμοκρασίας μου αυξομειώνονται.  Μία κρυώνω, μια ζεσταίνομαι που λέει και το τραγούδι και για να μην τρελαίομαι πήρα ένα ζεστό πάπλωμα από 100% ανακυκλωμένο υλικό, το οποίο εμποδίζει την εφίδρωση. Το STJÄRNBRÄCKA που βρήκα στην IKEA, χάρη στη σύνθεσή του (50% ίνες Lyocell, 50% πολυεστέρας), απορροφά την υγρασία κι έτσι αποφεύγω τα μικρά ξυπνήματα που κάνουν τον ύπνο πιο κουραστικό.

Sleep oasis – Ένα χαλαρωτικό σκηνικό

Μετά και την εξασφάλιση των απαραίτητων συστατικών ενός ποιοτικού ύπνου, προσωπικά δίνω και ιδιαίτερη σημασία στο σκηνικό. Ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη που μετά από μια δύσκολη μέρα σκέφτομαι να είμαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι μου, καθαρή με τις πιτζάμες μου και να χαζεύω το κινητό μου ή μία σειρά στην τηλεόραση.

Αυτή η συνήθεια όμως, όσο κι αν στιγμιαία σου δίνει ευχαρίστηση και την αίσθηση ξεκούρασης, σαμποτάρει την διαδικασία του οργανισμού για να κοιμηθεί. Ο εγκέφαλος μένει σε εγρήγορση, τα μάτια σου δεν ξεκουράζονται και ενδεχομένως, αφελώς δεν αφήνεις το σώμα σου να πάρει μία ουσιαστική θέση ξεκούρασης για ύπνο.

Προσωπικά τα έχω καταφέρει με την τηλεόραση και το laptop, αλλά όχι με το κινητό και μπορώ να πω ότι με βοηθά το να έχω δίπλα μου ένα βιβλίο. Λίγες σελίδες πριν κοιμηθώ, δρουν σχεδόν μαγικά.

Σε ένα σκηνικό όμως, ρόλο έχουν ο φωτισμός, τα χρώματα του δωματίου και η σύνθεση των σεντονιών. Είναι κοινώς γνωστό ότι το φως δεν αφήνει τον εγκέφαλο να κοιμηθεί, ενώ τα χρώματα συνεισφέρουν στη χαλάρωση.

Από την άλλη τα λευκά είδη, τα οποία οι περισσότεροι επιλέγουμε χωρίς το κριτήριο της συνεισφοράς τους στον ποιοτικό ύπνο, καλό είναι να έχουν σύνθεση που αφήνει το σώμα να αναπνέει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Για να μην ψάχνεις, θα σου πω ότι το NATTJASMIN είναι ένα σεντόνι σαν αυτό που συναντάς σε ένα δωμάτιο καλού ξενοδοχείου, που σε προκαλεί να ξαπλώσεις και να κοιμηθείς. Με σύνθεση από 60% βαμβάκι και 40% lyocell, καλύπτει και την ανάγκη μου για απαλή υφή, καθώς η αίσθηση που έχω όταν ξαπλώνω, με βοηθά στο να «βουλιάξω» ακόμα πιο πολύ στο κρεβάτι μου και να έχω όνειρα γλυκά.

Μία βόλτα φυσική ή διαδικτυακή στο section για τον ύπνο στην ΙΚΕΑ, θα σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο με επιλογές ακόμα πιο εξειδικευμένες και συμβουλές πιο προσωποποιημένες.

The extras: Ένα ακόμα fact για όσους έχουν θέμα με την φρεσκάδα και την αίσθηση καθαριότητας στο κρεβάτι τους, είναι το αδιάβροχο κάλυμμα SOTNÄTFJÄRIL.
Προστατεύει το στρώμα, επιμηκύνοντας τη ζωή του, ενώ πλένεται για να έχεις πάντα μία καθαρή βάση να στρώσεις τα μοσχομυρωδάτα σεντόνια σου.

Περισσότερες επιλογές σε προϊόντα ύπνου στα καταστήματα ΙΚΕΑ και στο ikea.gr