Τι σχέση έχει το έντερο με την καρδιά; Το έντερό μας φιλοξενεί εκατομμύρια μικροοργανισμούς από χιλιάδες διαφορετικά είδη, όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες και μικρόβια. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περισσότερα βακτηριακά κύτταρα στο σώμα σας από τα ανθρώπινα. Είναι γνωστά ως μικροβίωμα.

Γνωρίζουμε ότι ορισμένα βακτήρια συνδέονται με ασθένειες αλλά είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία, μεταξύ άλλων, του ανοσοποιητικού και της καρδιάς, ακόμα και για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Τώρα, ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και το Ινστιτούτο Broad του MIT και του Χάρβαρντ εντόπισαν ορισμένα είδη βακτηρίων που «καταναλώνουν» χοληστερόλη στο έντερο και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Υγιές έντερο, υγιή καρδιά

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερα επίπεδα του βακτηρίου Oscillibacter στο έντερό τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα βρήκε κι ένα άλλο είδος βακτηρίων που ονομάζεται Eubacterium coprostanoligenes, το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να αλληλεπιδρά με το Oscillibacter για να διασπάσουν τη χοληστερόλη στο έντερο.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι παρεμβάσεις που σχετίζονται με το μικροβίωμα θα μπορούσαν μια μέρα να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στους ανθρώπους.

Επίσης, θέτουν τις βάσεις για πιο στοχευμένες έρευνες σχετικά με το πώς οι αλλαγές στο μικροβίωμα επηρεάζουν την υγεία και τις ασθένειες.

Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου, συνεπώς και της καρδιάς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πλούσιες σε φυτικές ίνες δίαιτες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 30%.

Οι φυτικές ίνες στο λεπτό έντερο δεσμεύουν το λίπος και τη χοληστερόλη, εμποδίζοντας την απορρόφηση στο αίμα. Όταν οι φυτικές ίνες διασπώνται από βακτήρια στο παχύ έντερο, σχηματίζουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας.

Αυτές οι ενώσεις αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένους υποδοχείς σε κύτταρα που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα και το σωματικό βάρος και μειώνουν τη φλεγμονή.

Η καλύτερη συμβουλή για να βοηθήσετε το έντερό σας να στηρίξει την καρδιά σας είναι να περιορίσετε το κόκκινο κρέας και να καταναλώνετε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες.

Αν το έντερό σας είναι υγιές, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι περισσότερο υγιής και η καρδιά σας.

Περισσότερες συμβουλές για χαρούμενο έντερο

Η «μικροβιακή ποικιλομορφία» μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία του εντέρου. Αυτό ισοδυναμεί με την κατανάλωση πολύχρωμων πιάτων, όπως για παράδειγμα μια σαλάτα με διάφορα φρούτα και λαχανικά, όπως πιπεριές, ντομάτες και μούρα.

Προσθέστε στη διατροφή σας τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, kimchi και kombucha. Με αυτές τις τροφές εισάγετε ευεργετικά βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου σας που μπορούν να μειώσουν το pH του. Ετσι μπορεί να μειωθεί και η πιθανότητα επιβίωσης των ανθυγιεινών βακτηρίων.

Εκτός από μια καλά ισορροπημένη διατροφή, εξίσου σημαντικό είναι να τρώτε συγκεκριμένες ώρες για να μη διαταράξετε τον ρυθμό του, μια και το μικροβίωμά σας ενδεχομένως να μην είναι προσαρμοσμένο για να μεταβολίσει θρεπτικά συστατικά αργά το βράδυ. Τα επίπεδα άγχους μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου σας.

Το χρόνιο στρες σχετίζεται με μειωμένη ποικιλομορφία στο μικροβίωμα και αυξημένη εντερική διαπερατότητα, γνωστή και ως σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου.

Επιπλέον, το χρόνιο στρες είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην εμφάνιση και στην επιδείνωση των συμπτωμάτων σε πολλές διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Για να μειώσετε το στρες, μπορείτε να στραφείτε σε τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός και η εξάσκηση της βαθιάς αναπνοής, προσπαθήστε να ασκήστε τακτικά και να δίνετε προτεραιότητα στον ύπνο.