Όσον αφορά την υγεία, δεν είναι λίγες οι φορές που λέμε ψέματα στον ίδιο μας τον εαυτό, μόνο και μόνο για να αισθανθούμε καλύτερα κάνοντας ουσιαστικά… ατασθαλίες. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα από αυτά;

«Προπονήθηκα σκληρά, επομένως μου αξίζει σήμερα ένα μπέργκερ»

Μια ανθυγιεινή διατροφή δεν αντισταθμίζεται με υπερβολικές προπονήσεις. Η ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινή μας ζωή είναι ζωτικής σημασίας. Αλλά, αν είναι να την χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και «κακά» λιπαρά, τότε ίσως θα ήταν καλύτερα ακόμα και να μην την είχαμε ξεκινήσει.

Θυμηθείτε: για επιτυχημένη και υγιή απώλεια βάρους, πρέπει να υπάρχει έλλειμμα θερμίδων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε.

Μπορείτε να τρώτε fast food μία στο τόσο, όχι όμως τακτικά μέσα στην εβδομάδα, αν πραγματικά θέλετε να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα και να προστατεύσετε τη συνολική σας υγεία.

«Καπνίζω μόνο ένα τσιγάρο την ημέρα επομένως δεν έγινε και κάτι»

Εντάξει, είναι καλύτερα από το να καπνίζατε ένα πακέτο, αλλά και πάλι, δεν κάνετε καλό στην υγεία σας.

Οι κίνδυνοι του καπνίσματος είναι πολλοί και γνωστοί. Έτσι, αν… διαδίδετε πως ο τρόπος ζωής σας είναι υγιεινός, καλό θα ήταν να σκεφτείτε να το διακόψετε εντελώς.

«Πίνω κόκκινο κρασί γιατί κάνει καλό στην υγεία»

Αν και το κρασί, σύμφωνα με έρευνες, έχει κάποια οφέλη για την υγεία της καρδιάς, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «υγιεινό», πόσο μάλλον αν δεν έχετε το μέτρο. Άλλο να καταναλώνετε ένα ποτηράκι πού και πού και άλλο να υιοθετήσετε τη συνήθεια να χαλαρώνετε με αυτόν τον τρόπο κάθε βράδυ.

«Ακολουθώ μια δίαιτα… αστραπή»

Οι λεγόμενες crash diets μπορεί να υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα αλλά κανένας διατροφολόγος δεν θα σας τις πρότεινε, μιας και ο σκοπός είναι τα περιττά κιλά να χάνονται με ασφάλεια.

Το σώμα μας χρειάζεται μια θρεπτική και με ποικιλία διατροφή που θα του προσφέρει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα έτσι ώστε να λειτουργεί τα βέλτιστα. Διαφορετικά, η υγεία επιβαρύνεται.

Δείτε τη μεγάλη εικόνα… Θέλετε να χάσετε σύντομα κιλά ή να παραμένετε πάντα λεπτοί και υγιείς με ένα σωστό και βιώσιμο πλάνο διατροφής που θα σας γίνει τρόπος ζωής;

«Είμαι ok με 5 ώρες ύπνου»

Ίσως πιστεύετε πως τα βγάζετε πέρα με τόσο λίγη ξεκούραση αλλά σε βάθος χρόνου, ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με ποικίλα σοβαρά θέματα υγείας, κατά τους επιστήμονες.

Με λίγα λόγια, καλή υγεία και λιγοστός ύπνος είναι δυο έννοιες αντίθετες και μόνο εάν κοιμάστε επαρκώς κάθε βράδυ, δηλαδή 7 με 9 ώρες, «θωρακίζετε» τον οργανισμό σας.

«Είμαι δραστήριος/α, οπότε δεν χρειάζεται να κάνω γυμναστική»

Όταν λέτε ότι ακολουθείτε έναν ενεργό τρόπο ζωής, τι εννοείτε; Αθλείστε μέσα στην εβδομάδα και καλύπτετε τα συνιστώμενα 10.000+ βήματα την ημέρα; Ή απλά πηγαίνετε από το ισόγειο στον πρώτο όροφο στη δουλειά από τις σκάλες και αυτό είναι όλο;

Για να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα, είναι σημαντικό να κάνετε την άσκηση, φίλη σας. Ακόμη και μια προπόνηση 20-30 λεπτών είναι αρκετή και ευεργετική για την υγεία, αρκεί να την κάνετε με συνέπεια.

«Αφού νιώθω καλά, γιατί να πάω στο γιατρό;»

Τα θέματα υγείας μπορεί να είναι «σιωπηλά» και να τα καταλάβουμε όταν είναι πια αργά. Γι’ αυτό, η μη παράλειψη των προγραμματισμένων τσεκάπ είναι ζωτικής σημασίας.

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει πραγματικά ζωές και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε.