Ενώ γνωστά είναι τα οφέλη της γυμναστικής για την υγεία, συχνά αναρωτιόμαστε πόσο συχνά θα πρέπει να αθλούμαστε ή πόσο θα πρέπει να διαρκούν οι προπονήσεις μας. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι αρκούν 15 λεπτά φυσικής δραστηριότητας για να βελτιωθεί η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο American Physiology Summit στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, οι σύντομες εκρήξεις σωματικής δραστηριότητας αυξάνουν την παραγωγή ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων, γνωστά και ως «φυσικά φονικά κύτταρα» (Natural Killer Cells), που καταπολεμούν τα μολυσμένα και καρκινικά κύτταρα στο σώμα.

Αν και δεν πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συνδέει την άσκηση με υψηλότερα επίπεδα «φυσικών φονικών κυττάρων», ο αριθμός τους φαίνεται να αυξάνεται μόλις λίγα λεπτά μετά την άσκηση.

Ισχυρή ανοσία φυσικά

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη, μεταξύ 18 και 40 ετών, έκαναν στατικό ποδήλατο για τριάντα λεπτά σε μέτρια ένταση. Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες πριν αρχίσουν να κάνουν ποδήλατο και ξανά στα 15 και στα 30 λεπτά.

Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των εν λόγω κυττάρων αυξήθηκαν μετά από 15 λεπτά ποδηλασίας, αλλά δεν συνέχισαν να αυξάνονται μετά από 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι η άσκηση για περίπου 15 λεπτά ενισχύει σημαντικά τα επίπεδα των συγκεκριμένων κυττάρων, τα οποία μπορούν να «θωρακίσουν» τον οργανισμό ενάντια σε διάφορες ασθένειες.

Γιατί μας ωφελεί η γυμναστική;

Σύμφωνα με παλαιότερη επιστημονική ανασκόπηση, η γυμναστική μέτριας έντασης μπορεί να τονώσει την κυτταρική ανοσία αυξάνοντας την κυκλοφορία των κυττάρων του ανοσοποιητικού στο σώμα.

Αυτό βοηθά το σώμα να προετοιμαστεί καλύτερα για μια ενδεχόμενη μόλυνση, ανιχνεύοντάς την νωρίτερα.

Επιπλέον η τακτική φυσική δραστηριότητα συμβάλλει σε πιο ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο, ζήτημα κομβικής σημασίας μιας και η απώλεια ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η άσκηση ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη και να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας.