Κάποια πράγματα στη ζωή φαίνεται να… συνωμοτούν υπέρ μας και άλλα εναντίον μας, προσθέτοντας και αντίστοιχα αφαιρώντας χρόνια από τη συνολική της διάρκεια.

Πρόσφατα, ομάδα Αμερικανών ερευνητών αποκάλυψε για παράδειγμα ότι όποιος γεννήθηκε μετά το 1965 είναι πιο πιθανό να έχει μικρότερο προσδόκιμο ζωής λόγω της αυξημένης έκθεσης σε διάφορους παράγοντες κινδύνου της σύγχρονης ζωής, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών.

Από την άλλη πλευρά, πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει εκείνες τις συνήθειες που μπορούν να επιβραδύνουν το ρυθμό γήρανσης και να μας χαρίσουν επιπλέον χρόνια ζωής.

Χαρακτηριστικά, παλαιότερη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξε ότι αν και ένα μόνο hot dog μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής σας κατά 38 λεπτά, ένα κομμάτι σολομού θα μπορούσε να το παρατείνει κατά 70.

Άλλη μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα ανέδειξε τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη μείωση της βιολογικής ηλικίας. Υιοθετήστε τις παρακάτω συνήθειες στην ηλικία των 40 και θα μπορούσατε να ζήσετε επιπλέον 24 χρόνια, κατά τους επιστήμονες. Ξεκινήστε τις αλλαγές στα 50 και θα έχετε επιπλέον 21 χρόνια. Αν κάνετε την αρχή στα 60, το όφελος δυνητικά θα μπορούσε να είναι 18 επιπλέον χρόνια.

Η εν λόγω μελέτη αποκάλυψε πως έστω και μια υγιεινή συνήθεια μπορεί να προσθέσει 3,5 χρόνια στη ζωή μιας γυναίκας, δύο προσθέτουν 8 χρόνια και τρεις, 12,6!

Ας δούμε λοιπόν τι είναι ωφέλιμο να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα…

Ύπνος: + 4,7 

Λιγότερες από επτά ώρες ποιοτικού ύπνου μπορούν, σύμφωνα με έρευνες, να βλάψουν την υγεία της καρδιάς και να επηρεάσουν δυσμενώς τις ορμόνες, το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, κατάθλιψης, ακόμη και καρκίνου.

Μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αποκάλυψε ότι ο ύπνος 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ, θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες κατά 4,7 χρόνια και για τις γυναίκες κατά 2,4.

Σεξ: + 4 έως 7 

Με βάση τα ευρήματα μακροχρόνιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Secrets of the Superyoung», ο Δρ Ντέιβιντ Γουίκς, κλινικός νευροψυχολόγος, δήλωσε ότι η μείωση του στρες, τα αυξημένα επίπεδα ικανοποίησης και ο καλύτερος ύπνος που συνοδεύουν το τακτικό σεξ, θα μπορούσαν να προσθέσουν από 4 έως 7 χρόνια στη διάρκεια της ζωής μας.

Άσκηση: + 4 

Πολλοί δυσκολευόμαστε να φτάσουμε τους συνιστώμενους στόχους δραστηριότητας των 150 λεπτών αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα, αλλά οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας.

Πολωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι αποκάλυψε ότι 4000 βήματα την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν σημαντικά τον θάνατο από οποιαδήποτε αιτία και παλαιότερη μεγάλη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Aging Research, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σας κατά 3,9 έως 4,4 χρόνια.

Ενυδάτωση + 15 

Είναι γνωστό ότι η αφυδάτωση μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης και να συμβάλλει στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η ήπια αφυδάτωση ήταν αρκετή για να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά έξι μήνες στα ποντίκια, διάστημα που ισοδυναμεί με 15 χρόνια για τον άνθρωπο.

Κατανάλωση φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων: + 10,8 

Ποιος δεν γνωρίζει τον αντίκτυπο μιας καλής διατροφής στην υγεία μας;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature, η μετάβαση από μια ανθυγιεινή διατροφή σε μια υγιεινή, με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, φρούτα, ψάρια και όσπρια, μπορεί να προσθέσει έως και 10,4 και 10,9 επιπλέον χρόνια στο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα.

Διακοπή καπνίσματος: + 10 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η συνήθεια του καπνίσματος μπορεί να μας αφαιρέσει έως και δέκα χρόνια ζωής.

Η διακοπή του από την άλλη, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), 5 έως 10 χρόνια μετά τη διακοπή του τσιγάρου, μειώνεται κατά το ήμισυ ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου και 20 χρόνια μετά, ο κίνδυνος σχεδόν εξαλείφεται.

Ευτυχισμένη ερωτική σχέση: + 1,5 χρόνο ανά δεκαετία που έχετε περάσει μαζί

Ανάλυση σε ζευγάρια στη Νέα Ζηλανδία έδειξε πως τα άτομα που έχουν ικανοποιητικές ρομαντικές σχέσεις γερνούν κατά 5% πιο αργά και όσοι έχουν μια κακή- τοξική σχέση ή δεν έχουν καθόλου, τείνουν να γερνούν κατά 20% πιο γρήγορα.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να είσαι σε μια καλή σχέση θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον 1,5 χρόνο στη διάρκεια της ζωής μας για κάθε δεκαετία που είμαστε μαζί με τον σύντροφό μας.

Απόκτηση πτυχίου: + 1,4 

Η εκπαίδευση έχει συνδεθεί με καλύτερη υγεία, καθώς μελέτες δείχνουν ότι προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για μια καλή δουλειά και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Πίστη: + 4 

Έρευνα από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Οχάιο αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι με βαθιά πίστη ζουν περίπου τέσσερα χρόνια περισσότερο από τους εκείνους που δεν είναι θρησκευόμενοι. Οι ερευνητές εικάζουν πως αυτό έχει να κάνει με πρακτικές ανακούφισης του άγχους που συνηθίζουν να εφαρμόζουν, όπως η προσευχή.

Εθελοντισμός: + 1 έτος

Ο χρόνος που αφιερώνετε για να μαζέψετε τα σκουπίδια των άλλων στην παραλία, για να ταΐσετε τα αδέσποτα της γειτονιάς, να συνεισφέρετε σε μια φιλανθρωπική οργάνωση κ.τλ., μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής σας, αφού η πράξη του εθελοντισμού έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία και αποτρέπει το αίσθημα της μοναξιάς.

Παζλ: + 10 

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Kings College του Λονδίνου εξέτασαν 20.000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι ασχολούνται τακτικά με παζλ λέξεων και αριθμών τείνουν να έχουν πιο ευκρινείς εγκεφάλους με λειτουργία 10 χρόνια νεότερη από την πραγματική τους ηλικία.

Διαμονή στην πόλη: – 2,2

Η ζωή στην πόλη θα μπορούσε να μειώσει δύο χρόνια από το προσδόκιμο ζωής μας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικροσκοπικά σωματίδια του μολυσμένου αέρα μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων προκαλώντας δυνητικά εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Μελέτη από το πανεπιστήμιο του Σικάγο αποκάλυψε ότι η τακτική έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά 2,2 χρόνια και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαβίωση σε μια αγροτική περιοχή χαρίζει στους άνδρες δύο χρόνια επιπλέον ζωής και στις γυναίκες 18 μήνες.

Στρες: – 2,8 

Ερευνητές από τη Φινλανδία ανακάλυψαν ότι το έντονο στρες μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά 2,8 χρόνια για τους άνδρες και κατά 2,3 για τις γυναίκες.

Καθιστική ζωή: – 8 

Η καθιστική ζωή έχει διαπιστωθεί ότι είναι τόσο επιζήμια για την υγεία όσο το κάπνισμα με έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια να αποκαλύπτει ότι το να κάθεται κανείς για δέκα ή περισσότερες ώρες τη μέρα μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση, έως και οκτώ χρόνια.

Υψηλή πίεση – 9 μήνες έως και 3 έτη

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής ανεπάρκειας. Αντιθέτως, ανάλυση από το Brigham and Women’s Hospital’s Systolic Blood Pressure Intervention Trial (SPRINT) που δημοσιεύθηκε στο JAMA Cardiology, διαπίστωσε ότι η διατήρηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή κατά 9 μήνες με έως και 2,9 χρόνια.