Όσο μεγαλώνουμε, αποκτούμε περισσότερη σοφία, μαθαίνουμε να βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς, αλλάζουμε προοπτική… Κερδίζουμε πολλά, χάνουμε όμως και πολύτιμη ενέργεια.

Οι γρήγοροι ρυθμοί και η ατελείωτη λίστα με τις υποχρεώσεις συχνά μας καθυστερούν. Τι γίνεται όμως, όταν νιώθουμε όλο και συχνότερα ότι «μένουμε» από ενέργεια; Όταν ξυπνάμε μονίμως κουρασμένοι και η καθημερινότητά μας μπαίνει στον «αυτόματο»;

Για να βελτιώσετε ενέργεια και διάθεση, μπορείτε να υιοθετήσετε μικρές αλλαγές και να επικεντρωθείτε στην διατροφή, την άσκηση και τον ύπνο.

Το μενού για αυξημένη ενέργεια

Εάν έχετε συνηθίσει να τρώτε περίπου τα ίδια γεύματα, έχει έρθει η στιγμή να ανανεώσετε το μενού σας για να έχετε το πολυπόθητο «boost» και να νιώθετε κάθε μέρα και καλύτερα.

Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητα του σώματός σας να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια επιβραδύνεται. Ως αποτέλεσμα, παίρνουμε βάρος. Ωστόσο, μπορείτε να καταφέρετε να παραμείνετε σε φόρμα, διατηρώντας την ενέργειά σας, αρκεί να επιλέξετε τις κατάλληλες τροφές.

Στόχος σας θα πρέπει να είναι μια ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, δίνοντας έμφαση στα λαχανικά και τις τροφές ολικής άλεσης.

Επιπλέον, η κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφών σε συγκεκριμένες ποσότητες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κόπωσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard, ορισμένες τροφές, όπως αυτές που είναι γεμάτες επεξεργασμένη ζάχαρη, μπορεί να σας βοηθήσουν για λίγο, σύντομα όμως θα αισθανθείτε ξανά κουρασμένοι και πεινασμένοι. Για πιο σταθερά αποθέματα ενέργειας που διαρκούν μέσα στην ημέρα, στραφείτε σε τρόφιμα ολικής άλεσης και σε εκείνα που περιλαμβάνουν καλά λιπαρά.

Προσοχή στις μερίδες

Οι υπερβολικά λίγες θερμίδες μπορεί με την πάροδο του χρόνου να σας εξαντλήσουν, μειώνοντας δραματικά τα επίπεδα ενέργειας ενώ οι πολλές μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους.

Επειδή το πόσο πρέπει να τρώτε εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες, όπως η ηλικία και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ένα διατροφολόγο για να δημιουργήσετε μαζί ένα πλάνο διατροφής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους στόχους σας.

Ώρα για κίνηση

Δεν είναι μυστικό ότι όσο πιο δραστήριοι είμαστε, τόσο πιο ενεργητικοί νιώθουμε. Η άσκηση είναι επίσης μια εξαιρετική μέθοδος για να βελτιώσετε την διάθεσή σας, για αυτό γίνετε δημιουργικοί.

Συνδυάστε τον ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σας και την γυμναστική, απολαμβάνοντας ένα περίπατο μαζί τους ή δοκιμάστε ένα νέο άθλημα, όπως η κολύμβηση, που γυμνάζει όλο το σώμα χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις σας.

Δεν πρέπει να σταματήσετε να κινείστε επειδή μεγαλώνετε. Απλώς γυμναστείτε με διαφορετικό τρόπο. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε χρόνο, ίσως μια προπόνηση νωρίς το πρωί, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, να είναι η ιδανική επιλογή.

Μην αμελείτε την ξεκούραση

Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος σε κάθε ηλικία για αυτό είναι σημαντικό να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν τα καταφέρνετε, υιοθετήστε τρόπους για να βελτιώσετε την βραδινή σας ρουτίνα, όπως:

  • Περιορίστε την καφεΐνη και αποφύγετέ την μετά το μεσημέρι, μιας και οι επιδράσεις της μπορεί να διαρκέσουν για ώρες, δυσχεραίνοντας τελικά τον ύπνο σας.
  • Κλείστε τον υπολογιστή, το smartphone και την τηλεόραση πολύ πριν πάτε για ύπνο, μιας και το «μπλε φως» που εκπέμπουν μπορεί να σας κρατήσει ξάγρυπνους.
  • Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας όσο το δυνατόν πιο δροσερή, σκοτεινή και ήσυχη.
  • Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνήστε την ίδια ώρα τουλάχιστον τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.