Ενώ το προσδόκιμο ζωής των ανδρών αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο μελλοντικά συγκριτικά με τις γυναίκες, νέα μακροχρόνια μελέτη αποκαλύπτει ότι είναι πιο ευάλωτοι στις μείζονες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει τόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και ο διαβήτης τύπου 2.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health, οι άνδρες με διαβήτη έχουν έως και 50% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, επιπλοκών των κάτω άκρων, επιπλοκών στα νεφρά και διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

«Τα ποσοστά επιπλοκών αυξάνονταν ανάλογα με την διάρκεια του διαβήτη, ωστόσο η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών παρέμεινε σταθερή. Αυτό το εύρημα μας δείχνει ότι οι στρατηγικές προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης επιπλοκών από τη στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη είναι κομβικής σημασίας» λέει η Δρ. Emma Cox, υποψήφια διδάκτορας στο Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Τι έδειξε η έρευνα

Για να διερευνήσουν τον επιπολασμό των επιπλοκών του διαβήτη και πώς σχετίζεται με το φύλο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απαντήσεις από τη δημοσκόπηση Australian 45 and Up Study, μια μεγάλη μελέτη με περισσότερα από 250.000 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω στη Νέα Νότια Ουαλία.

Συνδέοντας τους ερωτηθέντες με τα ιατρικά τους αρχεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 10% των συμμετεχόντων είχαν διαβήτη τύπου 1 ή 2.

Σε μια περίοδο 10 ετών, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα της μελέτης με διαβήτη για να δουν εάν ανέπτυξαν κάποιο από τα κύρια προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την πάθηση, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των οφθαλμικών προβλημάτων όπως ο καταρράκτης και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η βλάβη των νεύρων, οι μικροί ή μεγάλοι ακρωτηριασμοί και προβλήματα με τα νεφρά.

Διαβήτης VS ανδρών

Μετά την προσαρμογή της ηλικίας, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνδρες είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο από τις γυναίκες, 47% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιπλοκές στα κάτω άκρα, 55% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιπλοκές στα νεφρά και 14% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ο κίνδυνος επιπλοκών αυξήθηκε ανάλογα με τον αριθμό των ετών που είχαν ζήσει με διαβήτη, αλλά ο κίνδυνος για τους άνδρες συνέχισε να είναι υψηλότερος.

«Ενώ τα ποσοστά επιπλοκών είναι ελαφρώς χαμηλότερα μεταξύ των γυναικών, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ποσοστά επιπλοκών είναι πολύ υψηλά και στα δύο φύλα», λέει η επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Alice Gibson, ερευνήτρια στο Κέντρο Charles Perkins.

Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν επίσης μόνο άτομα χωρίς επιπλοκές στην αρχή της μελέτης και δεν λαμβάνουν υπόψη άτομα που είχαν προϋπάρχουσες επιπλοκές ή πολλαπλές επιπλοκές.

Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό βάρος των επιπλοκών σε άτομα με διαβήτη είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερο από αυτό που διαπίστωσε αυτή η μελέτη, προσθέτει η Δρ. Gibson.

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες;

Διάφορες είναι οι υποθέσεις των ερευνητών σχετικά με το γιατί οι κίνδυνοι για τους άνδρες και τις γυναίκες είναι διαφορετικοί.

Για αρχή, σε αυτή τη μελέτη, οι άνδρες στη μελέτη είχαν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο, λέει η Δρ. Gibson.

Επιπλέον είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους ή να κάνουν τακτικά τσεκ-απ για να μειώσουν τους ενδεχόμενους κινδύνους, προσθέτει η ίδια.

Υπάρχουν επίσης προστατευτικοί παράγοντες στις γυναίκες, όπως ο θηλασμός και η χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης που μπορεί να έχουν συμβάλει στις διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, καταλήγει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.