Άσκηση ή διατροφή; Τι βοηθά περισσότερο όταν θέλουμε να απαλλαγούμε από το επίμονο λίπος στην κοιλιά; Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια μείωση της τάξεως του 25% στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία μας, ίσως πιο αποτελεσματικά και από την άσκηση. Τα ευρήματα μιας πιο πρόσφατης έρευνας, εξηγούν γιατί πολλά άτομα που ασκούνται χάνουν στην πραγματικότητα λιγότερο βάρος από ό,τι θα περίμενε κανείς για κάθε δεδομένη προσπάθεια. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το σώμα διαθέτει πολύπλοκους αντισταθμιστικούς μηχανισμούς για να εξισορροπήσει την ενέργεια που απαιτείται για τη σύσπαση των μυών με την ενέργεια που είναι διαθέσιμη για άλλες κρίσιμες βιολογικές διεργασίες. Με άλλα λόγια, το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, συγκρατεί τουλάχιστον το ένα τέταρτο των θερμίδων που θα περιμέναμε να δαπανήσουμε.
Οι επιστήμονες ερεύνησαν επίσης εάν η δίαιτα ή η άσκηση μείωσαν πιο αποτελεσματικά τα επίπεδα φλεγμονής σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες. Μετά από 12 μήνες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη απώλεια βάρους και η πιο σημαντική μείωση του επιπέδου φλεγμονής προήλθε από την ισορροπημένη διατροφή και όχι από την άσκηση.
Άλλες έρευνες έχουν επισημάνει ότι η περισσότερη δραστηριότητα δεν οδηγεί απαραίτητα σε μεγαλύτερη ημερήσια δαπάνη θερμίδων. Επομένως, η περισσότερη άσκηση δεν είναι το μόνο που χρειάζεται κανείς για να χάσει βάρος και λίπος. Η διατροφή και ο περιορισμός των θερμίδων φαίνεται να μετράει περισσότερο.
Να παραλείπουμε δηλαδή την άσκηση;
Μια νέα έρευνα με συμμετέχοντες 52 ενήλικες που θεωρούνταν υπέρβαροι, θέλησε να εξετάσει την ποιότητα του λίπους τους. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: σε εκείνους που γυμνάζονταν τακτικά και σε εκείνους που δεν είχαν κάνει την άσκηση συνήθεια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης, η τακτική άσκηση μπορεί να αναδιαμορφώσει τα λιποκύτταρα του σώματος, βοηθώντας τη μεταβολική λειτουργία και ανακουφίζοντας τη φλεγμονή. Με απλά λόγια, τα υπέρβαρα άτομα που έχουν την τακτική γυμναστική στη ρουτίνα τους τείνουν να έχουν πιο “υγιές” λίπος.
Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα:
- Ενισχύει τη μνήμη.
- Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.
- Ανεβάζει τη διάθεση.
- Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
- Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
- Συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.
Λίπος στην κοιλιά: Συνδυάστε γυμναστική και καλή διατροφή για καλύτερα αποτελέσματα
Οι καλύτερες μορφές άσκησης για να καταφέρετε να εξασφαλίσετε γρήγορη καύση λίπους είναι αυτές που έχουν υψηλή ένταση και μπορούν να κάψουν θερμίδες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το τρέξιμο και το ποδήλατο είναι δύο καλές επιλογές. Το περπάτημα αποτελεί επίσης έναν καλό τρόπο να αποφύγετε την καθιστική ζωή και να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε. Ωστόσο,αν ψάχνετε την ιδανική μορφή άσκησης για απώλεια βάρους, τότε αυτή φαίνεται να είναι η Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση, γνωστή και ως HIIT.
Ως προς τη διατροφή, πέραν του περιορισμού των θερμίδων, υπάρχουν και διατροφικές επιλογές που μπορούν να ενισχύσουν την απώλεια βάρους και τη μείωση του λίπους.
Η πρωτεΐνη είναι το πιο σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό για την απώλεια βάρους. Μάλιστα, υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ενάντια στο λίπος της κοιλιάς. Πολλές από τις έρευνες που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι αποτελεσματική μέθοδος αδυνατίσματος, αφορούν διατροφές με το 25-30% των θερμίδων να προέρχεται από την πρωτεΐνη. Για να αυξήσετε λοιπόν την πρωτεΐνη στη διατροφή σας, επιλέξτε έξυπνα τις τροφές που βάζετε στο πιάτο σας.
Καλές πηγές ζωικής πρωτεΐνης: Αυγό, γιαούρτι, τυρί κότατζ, στήθος γαλοπούλας, τόνος, σολομός, κεφίρ, κοτόπουλο.
Καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης: Φακές, τόφου, κολοκυθόσπορος, φιστικοβούτυρο, φαγόπυρο, σπόροι τσία, βρώμη, σπανάκι.