Πολλές μελέτες έχουν αξιολογήσει πώς η φυσική δραστηριότητα επηρεάζει τα αποτελέσματα υγείας των ασθενών με καρκίνο, αλλά υπήρχαν σημαντικά κενά μέχρι σήμερα. Πρόσφατα, μεγάλη ανασκόπηση δεδομένων από ελεγχόμενες δοκιμές που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2012 και 2024, υποδηλώνει ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τις παρενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου, όπως η βλάβη στην καρδιά και τα νεύρα και η “ομίχλη” του εγκεφάλου.

Πριν από την εν λόγω μελέτη, δεν είχε δημοσιευτεί κάποια ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

Η άσκηση φαίνεται επίσης να ενισχύει την ψυχική ευημερία και τη συνολική ποιότητα ζωής, καθιστώντας την ένταξή της στα πρωτόκολλα θεραπείας για την ασθένεια, απαραίτητη, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Θεραπεία για τον καρκίνο και άσκηση: Αναλυτικά η έρευνα

Τα ευρήματα της ανασκόπησης που διεξήχθη από το νοσοκομείο Shengjing του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Κίνας, δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Sports Medicine.

Η μελέτη περιλάμβανε 485 συσχετίσεις από 80 άρθρα, όλα αξιολογημένα ως μέτριας έως υψηλής ποιότητας. Οι τύποι άσκησης που μελετήθηκαν περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, αερόβια και άσκηση με αντιστάσεις, υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, τάι-τσι και γιόγκα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η άσκηση μείωσε σημαντικά διάφορες παρενέργειες που σχετίζονται με τον καρκίνο και τη θεραπεία του σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα ή την απουσία άσκησης.

Συγκεκριμένα, φάνηκε να περιορίζει τη βλάβη στην καρδιά και τα περιφερειακά νεύρα που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία, την “ομίχλη του εγκεφάλου” και την δύσπνοια.

Επίσης, άλλαξε τη σύσταση του σώματος και βασικούς φυσιολογικούς δείκτες υγείας, όπως η ινσουλίνη και η πρωτεΐνη C-reactive σε άτομα με καρκίνο.

Η άσκηση βελτίωσε επίσης την ποιότητα του ύπνου, την ψυχική ευημερία, τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος και την κοινωνική αλληλεπίδραση, ενώ ενίσχυσε τη συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών.

Υπήρξαν επιπλέον αποδείξεις υψηλής έως μέτριας βεβαιότητας ότι η προεγχειρητική άσκηση μείωσε τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών, πόνου, τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.

«Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή ενισχύει την αποτελεσματικότητα της ένταξης της άσκησης στα πρωτόκολλα θεραπείας του καρκίνου», έγραψαν οι ερευνητές.

«Αποδείξεις μέτριας έως υψηλής βεβαιότητας έδειξαν ότι η άσκηση, σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα ή την απουσία άσκησης, μείωσε σημαντικά τα ανεπιθύμητα συμβάντα που σχετίζονται με τον καρκίνο, βελτίωσε τη σύσταση του σώματος και τους βιοδείκτες, ενίσχυσε την ποιότητα του ύπνου, την ψυχική ευημερία, τη φυσική λειτουργία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συνολική ποιότητα ζωής».

Ωστόσο, οι ασθενείς με καρκίνο περνούν πολλά όταν διαγιγνώσκονται και η εστίαση σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να φαίνεται συντριπτική, σημείωσαν οι ειδικοί.

«Είναι σημαντικό να προχωράτε με τον δικό σας ρυθμό και να κάνετε δραστηριότητες που είναι κατάλληλες και ευχάριστες για εσάς», υπογράμμισαν.