Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί το να κάνουμε πολλές ή απότομες κινήσεις να μας φαίνεται πιο κουραστικό από ό,τι παλαιότερα. Η κίνηση που είναι γνωστή ως «από κάθισμα σε όρθια θέση» είναι το τεστ – δείκτης για το πόσο δυνατοί είναι οι μύες μας. Μπορεί αν όχι εμείς οι ίδιοι, κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο να δυσκολεύεται όταν προσπαθεί να σηκωθεί. Οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.
Η εν λόγω δυσκολία μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πιο ισχυρούς δείκτες αδυναμίας, μιας κατάστασης που είναι δυνατόν να απειλήσει την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου και συνηθίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε ασθένειες ή τραυματισμούς.
Η αδυναμία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων, νοσηλειών, αργής ανάρρωσης από ασθένειες και πρώιμου θανάτου. Δεν αφορά μόνο στο να είναι κανείς αδύνατος ή αδύναμος, είναι ένδειξη μειωμένης μυϊκής μάζας, δύναμης και ενέργειας και είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι ηλικιωμένοι χάνουν την ικανότητα να ζουν μόνοι τους.
Πότε το παθαίνουμε
Η απώλεια μυϊκής δύναμης και λειτουργίας, όμως, δεν αφορά μόνο στην ηλικία. Συχνά αρχίζει από τα 30 και επιταχύνεται μετά τα 60. Τα καλά νέα είναι πως αυτό δεν είναι αναπόφευκτο. Η αδυναμία μπορεί να προληφθεί, ακόμη και να αντιστραφεί, με απλές, στοχευμένες αλλαγές στη διατροφή μας και τη σωματική μας δραστηριότητα.
Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, αλλά το να έχει κάποιος λίγο παραπάνω βάρος στην τρίτη ηλικία μπορεί να είναι ωφέλιμο. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, αυτό συνδέεται συχνά με καλύτερα αποτελέσματα από το να είναι ένα άτομο υποσιτισμένο, αρκεί να έχει, βέβαια, μυϊκή μάζα και όχι μόνο λίπος.
Αυτό που έχει σημασία περισσότερο είναι η σύσταση του σώματος, δηλαδή η αναλογία των μυών προς το λίπος. Οι άπαχοι μύες υποστηρίζουν τη κινητικότητα, την ισορροπία και την ανθεκτικότητα, κατά τη διάρκεια μίας ασθένειας ή ενός τραυματισμού. Αντίθετα, το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος, που βρίσκεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα, αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών.
Η σημασία της πρωτεΐνης για τους μύες
Οι μύες αποτελούνται από πρωτεΐνη και, καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας τους χρησιμοποιεί λιγότερο αποτελεσματικά. Γι’ αυτό σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι απαραίτητη η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης.
Καλές πηγές πρωτεΐνης αποτελούν τα παρακάτω τρόφιμα, οπότε καλό είναι να τα προσθέσουμε στη διατροφή μας:
- Αυγά, γάλα, τυρί και γιαούρτι
- Κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι και λιπαρά ψάρια
- Φακές, φασόλια, τόφου και προϊόντα σόγιας
- Ξηροί καρποί, σπόροι και ολικής άλεσης δημητριακά
Άσκηση και μύες
Εκτός από τη διατροφή, σίγουρα στην ενίσχυση της μυϊκής δύναμης, βοηθά η άσκηση. Συγκεκριμένα, μπορεί να δοκιμάσετε τα παρακάτω:
Αντίσταση και ασκήσεις δύναμης. Η τακτική άσκηση με αντίσταση, όπως η άρση βαρών ή η χρήση ιμάντων αντίστασης, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση και την ενίσχυση της μυϊκής μάζας.
Αερόβια άσκηση. To περπάτημα, η κολύμβηση ή η ποδηλασία μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική φυσική μας κατάσταση και την καρδιοαναπνευστική μας υγεία.
Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας δύναμη και την ποιότητα της ζωής μας, καθώς περνούν τα χρόνια. Σίγουρα σε αυτό θα συμβάλλει η κατάλληλη διατροφή, η τακτική άσκηση, καθώς και η παρακολούθηση της λειτουργικότητάς μας, ένας μαγικός συνδυασμός όλων των παραπάνω θα έχει τα περισσότερα δυνατά οφέλη.