Περισσότερο από το 6% του ενήλικου πληθυσμού ζει με διαβήτη τύπου 2, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί περίπου στο 7% έως το 2030. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να προληφθεί. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η επαρκής άσκηση είναι αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης του προδιαβήτη και της εξέλιξής του σε διαβήτη τύπου 2.

Τώρα, μια νέα μελέτη προσφέρει περαιτέρω αποδείξεις ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cardiovascular Diabetology – Endocrinology Reports, υποδηλώνει ότι με γυμναστική για λίγο πάνω από 2 ώρες την εβδομάδα, τα άτομα με προδιαβήτη θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Άσκηση και προδιαβήτης- Η έρευνα

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για 130 άτομα που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα καρδιαγγειακού κινδύνου στην Κάλι της Κολομβίας, μεταξύ 2019 και 2023. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι άνω των 18 ετών με μέση ηλικία τα 69,5 έτη και ως επί τω πλείστον, γυναίκες. Σχεδόν οι μισοί ήταν άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα (μέσος ΔΜΣ 26,7), και τέσσερις στους πέντε είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Συνολικά, το 57,7% της ομάδας ανέφερε ότι ασκούνταν για 150 λεπτά ή περισσότερο την εβδομάδα.

Στην αρχή της παρακολούθησης, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν προδιαβήτη, με διάμεση τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c — μέτρο ελέγχου της γλυκόζης) 5,9% (τα υγιή επίπεδα είναι κάτω από 5,7%, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 ορίζεται με 6,5% ή περισσότερο). Όλοι οι συμμετέχοντες αξιολογούνταν τακτικά από ειδικούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν επίσης τον δείκτη γλυκόζης/τριγλυκεριδίων για να μετρήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη — έναν παράγοντα του προδιαβήτη.

Κατά τη διάρκεια του ενός έτους παρακολούθησης, το 21,5% των συμμετεχόντων επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το 13,8% ανέπτυξε διαβήτη τύπου 2 και το 64,6% παρέμεινε προδιαβητικό.

Η σωματική δραστηριότητα για πάνω από 150 λεπτά την εβδομάδα είχε στατιστικά σημαντική επίδραση στην πιθανότητα αναστροφής του προδιαβήτη, τετραπλασιάζοντας τις πιθανότητες επιστροφής σε φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν τους ακόλουθους ως παράγοντες μείωσης της πιθανότητας αναστροφής του προδιαβήτη:

  • ΔΜΣ μεγαλύτερος του 25 (υπέρβαρος ή παχύσαρκος) συνδέθηκε με 76% μικρότερη πιθανότητα αναστροφής του προδιαβήτη.
  • Επίπεδα HbA1c πάνω από 6%, συνδέθηκαν με 74% μικρότερη πιθανότητα αναστροφής του προδιαβήτη σε σύγκριση με επίπεδα HbA1c κάτω από 6%.

«Η μελέτη ενισχύει ξεκάθαρα αυτό που οι γιατροί επαναλαμβάνουν στους ασθενείς: η διατροφή, ο έλεγχος του βάρους και η άσκηση είναι τα βασικά συστατικά για μια μακρά και υγιή ζωή. Και τώρα μπορεί να υπάρξει και συγκεκριμένος στόχος: μόλις 150 λεπτά την εβδομάδα», δήλωσαν οι ερευνητές.

Προδιαβήτης: «Υπάρχει πάντα χρόνος για αναστροφή»

Εκτός από την άσκηση για 150 λεπτά ή περισσότερο κάθε εβδομάδα, η διατήρηση των επιπέδων HbA1c κάτω από 6,0% ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας που εντόπισαν οι ερευνητές για την αύξηση της πιθανότητας αναστροφής του προδιαβήτη. Αυτό συνδέεται με τα επίπεδα της αντίστασης στην ινσουλίνη, την οποία οι ερευνητές μέτρησαν χρησιμοποιώντας τον δείκτη γλυκόζης/τριγλυκεριδίων. Η αναστροφή του προδιαβήτη ήταν λιγότερο πιθανή σε όσους είχαν υψηλότερο δείκτη γλυκόζης/τριγλυκεριδίων, γι’ αυτό οι ερευνητές προτείνουν ότι η μέτρηση αυτού του δείκτη θα μπορούσε να αποτελεί μια οικονομικά αποδοτική μέθοδο για την πρόβλεψη του κινδύνου προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

Η Λούσι Τσάμπερς, επικεφαλής του τμήματος Ερευνητικής Επιρροής και Επικοινωνίας στο Diabetes UK, εξέφρασε ένα αισιόδοξο μήνυμα:

«Ο προδιαβήτης μπορεί να μοιάζει πως προμηνύει τον διαβήτη τύπου 2, αλλά υπάρχει χρόνος για να κάνει κανείς αναστροφή. Ενώ ορισμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία και η γενετική δεν μπορούν να αλλάξουν, η έρευνα έχει επανειλημμένα δείξει ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η βελτίωση της διατροφής και η διαχείριση του βάρους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά το ήμισυ. Αν έχετε προδιαβήτη, προχωρήστε σε μικρές, βιώσιμες αλλαγές που έχουν μακροχρόνια οφέλη για την υγεία».