Mελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Science, αποκαλύπτει ότι το αλάτι επηρεάζει τον εγκέφαλό μας, αφού η υπερβολική κατανάλωσή του στη διατροφή μπορεί να διαταράξει μια βασική εγκεφαλική οδό, οδηγώντας σε μείωση μιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των υγιών συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων, κάτι που με τη σειρά του είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα μνήμης.
Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για γνωστικά προβλήματα, αλλά οι ακριβείς βιολογικοί μηχανισμοί δεν ήταν πλήρως κατανοητοί. Ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού επηρεάζει τη ροή του αίματος ή προκαλεί φλεγμονή, η ομάδα της συγκεκριμένης έρευνας διερεύνησε μια πιο άμεση επίδραση που έχει το αλάτι στο δίκτυο επικοινωνίας του εγκεφάλου.
Εγκέφαλος και αλλαγές από το αλάτι
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις συνάψεις, τα εξειδικευμένα σημεία επαφής δηλαδή, μέσω των οποίων οι νευρώνες μεταδίδουν σήματα. Η ακεραιότητα αυτών των συνδέσεων είναι κρίσιμη για τη μάθηση και τη μνήμη. Υπέθεσαν, λοιπόν, ότι η διατροφή με πολύ αλάτι μπορεί να προκαλεί άμεση βλάβη στις συνάψεις.
Για να το ελέγξουν, πραγματοποίησαν πειράματα. Με βάση τα αποτελέσματα, μία δίαιτα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι για εννέα εβδομάδες επέδρασε στη μνήμη, εξασθενώντας την, αφού οδήγησε σε αποτυχία σε σχετικά τεστ. Επρόκειτο για ένα τεστ χωρικής μνήμης για τη θέση μιας κρυφής πλατφόρμας μέσα σε νερό και για ένα άλλο, όπου έπρεπε να αναγνωριστεί ένα νέο αντικείμενο.
Οι ερευνητές μελέτησαν τον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, και βρήκαν ότι η πλούσια σε αλάτι διατροφή αποδυνάμωσε τις συνάψεις στο σημείο.
Τι είναι η πρωτεΐνη SHANK1;
Η SHANK1 λειτουργεί ως «σκελετός» στη σύναψη, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και τη λειτουργικότητα της σύνδεσης των νευρώνων. Αυτή, σύμφωνα με την έρευνα, φάνηκε μειωμένη στον εγκέφαλο, εξαιτίας της διατροφής με πολύ αλάτι.
Γνωστική έκπτωση λόγω αλατιού και περαιτέρω έρευνα
Η μελέτη παρέχει έναν σαφή βιολογικό μηχανισμό που συνδέει τη διατροφή με πολύ αλάτι με τη γνωστική έκπτωση. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πώς ακριβώς η υψηλή συγκέντρωση αλατιού δρα, ώστε να έχει τέτοια αποτελέσματα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν μια νέα θεραπευτική οδό για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση γνωστικών δυσλειτουργιών που σχετίζονται με τη διατροφή.
Αλάτι και επιπτώσεις στην υγεία
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού δεν επηρεάζει μόνο τον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Επίσης, επηρεάζει αρνητικά και άλλες πτυχές της υγείας, όπως την αρτηριακή πίεση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη νεφρική λειτουργία.
Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει τον τρόπο που το αλάτι στη διατροφή επιδρά και στην ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, όσοι προσέθεταν τακτικά αλάτι στο φαγητό τους, είχαν σχεδόν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυξημένο άγχος ή κατάθλιψη.