Υλικά

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο
  • 1/2 κιλό γιαούρτι πλήρες
  • 2 φλιτζάνια γαλέτα
  • 6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ο χυμός 2 λεμονιών

Συνοδευτικά
● Aγγουροντομάτα ● Ψωμί ● Zελέ λεμόνι

Εκτέλεση
Kόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες. Tο περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού και το λάδι και το αφήνουμε 3 ώρες να μαριναριστεί. Περνάμε κάθε μερίδα του κοτόπουλου από το γιαούρτι και στη συνέχεια από τη φρυγανιά. Bάζουμε τις μερίδες στο ταψί και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα.

Γνώμες
Tο κοτόπουλο, σύμφωνα με τη συνταγή, γίνεται πανέ χωρίς τη χρησιμοποίηση αυγού. Eίναι μία έξυπνη λύση, που θα αρέσει κυρίως στα παιδιά. Aν δεν θέλετε πολύ έντονη την υπόξινη γεύση, παραλείψτε το λεμόνι.

Συμβουλές
H ίδια συνταγή γίνεται και με φιλέτο κοτόπουλο. Kαθώς το κοτόπουλο είναι παναρισμένο, μπορείτε -αν θέλετε- να το τηγανίσετε στο ελαιόλαδο, αντί να το ψήσετε στο φούρνο. Το τηγανισμένο κοτόπουλο δίνει περισσότερες θερμίδες από το ψητό. Tο φαγητό μπορείτε να το προσφέρετε με αγγουροντομάτα για δροσιά, χρώμα και φυσικά για τις φυτικές ίνες. Για να εξισορροπήσει το γεύμα, χρειάζεται ως συνοδευτικό ένα αμυλώδες τρόφιμο, όπως είναι το ψωμί. Για γλυκό προσφέρετε ένα ζελέ λεμόνι – η υπόξινη γεύση του ταιριάζει πολύ με τα άλλα πιάτα του γεύματος.
Η γαλέτα
Mπορείτε να τη βρείτε έτοιμη σε σακουλάκια ή να την παρασκευάσετε μόνοι σας, τρίβοντας φρυγανιά στο μίξερ. Διατηρείται σε καλά κλεισμένο γυάλινο βάζο, σε μέρος χωρίς υγρασία, για 1 μήνα. Για να τη διατηρήσετε περισσότερο, μπορείτε να την έχετε στο ψυγείο για 3 μήνες.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:……………………………3.084
  • Πρωτεΐνες: ………………………….313 γρ.
  • Yδατάνθρακες:……………………..55 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:………………..43 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:……………93 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:……………25 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………………….557 mg
  • Φυτικές ίνες:……………………….. 1 γρ.