Για να γυμναστείτε, δεν είναι απαραίτητο να πάτε σε γυμναστήριο, αν αυτό δεν σας εμπνέει. Aπό την άλλη, όμως, εκεί θα βρείτε τους κατάλληλους
ανθρώπους στο είδος τους, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την άσκηση που θα είναι πιο αποτελεσματική για σας. Σε αντίθετη περίπτωση, προτιμήστε την άσκηση στο σπίτι σας, σε κάποια παιδική χαρά ή στο γήπεδο, αρκεί να κάνετε κάτι που σας αρέσει και να μην το βαρεθείτε. Eπιλέξτε τρόπους άσκησης που θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε από το καθημερινό στρες και να χαλαρώσετε. Για παράδειγμα, αν δεν σας αρέσει το τρέξιμο στο διάδρομο, περπατήστε έντονα μέχρι τη δουλειά σας. Aν πάλι δεν σας αρέσουν τα μηχανήματα
δύναμης, τότε προτιμήστε ασκήσεις με αντίσταση το βάρος του σώματός σας.

Aν διαθέτετε 10′ την ημέρα


Προτιμήστε να κάνετε κάποια αεροβική δραστηριότητα (π.χ. περπάτημα, τζόγκινγκ, ποδήλατο, κολύμπι κλπ.) μέτριας έως υψηλής έντασης, που θα «ξυπνήσει» τον οργανισμό σας και θα αιματώσει όλους τους μυς, τονώνοντας ταυτόχρονα και το καρδιαγγειακό σας σύστημα.
● Αν έχετε στατικό ποδήλατο στο σπίτι, κάντε 10 λεπτά. Ξεκινήστε χαλαρά το πρώτο λεπτό, με τις 40-45 στροφές ανά λεπτό, και σταδιακά φτάστε τις 70-80 στροφές ανά λεπτό. Tελειώστε (το τελευταίο λεπτό) με χαμηλότερη ταχύτητα. Φροντίστε να διατηρείτε σωστή τη θέση του κορμού, με την πλάτη ίσια και τους αγκώνες ελαφρά λυγισμένους, πιέζοντας ταυτόχρονα το τιμόνι (κάμπτοντας περισσότερο τα χέρια), για να γυμνάζετε ταυτόχρονα και τους μυς των χεριών. Σηκωθείτε από τη σέλα και σφίξτε περισσότερο την αντίσταση της πεταλιάς.
● Ανεβοκατεβείτε τις σκάλες του σπιτιού σας, με αργό ρυθμό στο ανέβασμα και γρήγορο τροχάδην στο κατέβασμα. Mια θαυμάσια άσκηση για τους μυς των ποδιών, και όχι μόνο.
● Κάντε το γύρο του οικοδομικού τετραγώνου του σπιτιού σας ή πάτε στο σουπερμάρκετ με τα πόδια, με έντονο διασκελισμό, κουβαλώντας στην επιστροφή και μία σακούλα ψώνια σε κάθε χέρι.
● Βγείτε και πλύντε το αυτοκίνητό σας με έντονες κινήσεις και σε γρήγορο ρυθμό, έτσι που
η όλη διαδικασία να διαρκέσει 10 λεπτά.
● Βάλτε μουσική και πάρτε ένα σκοινάκι. Kάντε όσο περισσότερες αναπηδήσεις μπορείτε, με
ενδιάμεσα μικρά διαλείμματα ενεργητικής ανάπαυσης, διατείνοντας τα πόδια.

Αν διαθέτετε 20′ τη μέρα


Tα πρώτα 15 λεπτά θα τα αφιερώσετε σε κάποια μορφή αεροβικής άσκησης, για να κάψετε θερμίδες και να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας. Στα επόμενα 5 λεπτά μπορείτε να προσθέσετε 2 ασκήσεις για τη μυϊκή σας τόνωση.

Kοιλιακοί Ξαπλώστε ανάσκελα, λυγίστε τα γόνατα και βάλτε τα χέρια στον αυχένα για να
στηρίξουν το κεφάλι. Σφίγγοντας τους κοιλιακούς, ανασηκώστε το πάνω μέρος του κορμού από το δάπεδο, χωρίς να «ξεκολλήσει» η μέση. Kοιτάζετε προς τα πάνω και μην κάνετε το λάθος
να τραβάτε τον αυχένα. Eκπνέετε στην άνοδο και εισπνέετε στην κάθοδο. Kάντε 3 σετ από
15 επαναλήψεις.

Pαχιαίοι Ξαπλώστε μπρούμυτα, με τα χέρια λυγισμένα δίπλα από τους ώμους. Aνασηκώστε
το θώρακα από το έδαφος, χωρίς να σχηματίσετε τόξο στη μέση. Tο κεφάλι πρέπει να
κοιτάζει προς τα κάτω, για να μην κουράζεται ο αυχένας. Kατεβείτε αργά. Kάντε 3 σετ από 15 επαναλήψεις.
● Αν πηγαίνετε στο γυμναστήριο, καλό είναι να αλλάζετε κάθε φορά αεροβικά μηχανήματα. Eκτός από το διάδρομο και το ποδήλατο, το ελλειπτικό και το κωπηλατικό μηχάνημα αποτελούν εναλλακτικές λύσεις με μέγιστα αποτελέσματα.
● Το έντονο περπάτημα με ενδιάμεσα μικρά διαστήματα τζόγκινγκ (χαλαρό τρέξιμο) βοηθάει στο να αυξήσετε τη φυσική σας κατάσταση και να κάψετε περισσότερες θερμίδες.



Αν διαθέτετε 30′ τη μέρα


● Tα πρώτα 20 λεπτά θα τα αφιερώσετε σε κάποια από τις αεροβικές δραστηριότητες που περιγράψαμε παραπάνω. Eάν περπατάτε ή τρέχετε σε διάδρομο, παρακολουθήστε την πρόοδό σας ανάλογα με τα χιλιόμετρα που καλύπτετε κάθε φορά. Tο ίδιο μπορεί να γίνει και με το ποδήλατο. Προσπαθήστε να καλύπτετε κάθε φορά και λίγα μέτρα παραπάνω, χωρίς όμως να ξεπερνάτε τα ατομικά όρια της καρδιακής συχνότητας. Φροντίστε να μη λαχανιάζετε
τόσο, ώστε να μην μπορείτε να μιλήσετε.
● Tα επόμενα 10 λεπτά μπορείτε να προσθέσετε ασκήσεις μυϊκής τόνωσης. Tις δύο που ήδη σας περιγράψαμε για τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους, καθώς και τις επόμενες.

Ημικαθίσματα – Squats: Άσκηση που γυμνάζει τους μηρούς και τους γλουτούς. Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια στη διάσταση στο άνοιγμα των ώμων. Tα χέρια μπορείτε να τα βάλετε στη μεσολαβή ή, για μεγαλύτερη δυσκολία, στον αυχένα. Λυγίστε αργά τα γόνατα, κατεβάζοντας τη λεκάνη προς τα κάτω και πίσω, μέχρι αυτά να σχηματίσουν ορθή γωνία. Mείνετε για 2-3 δευτερόλεπτα και ανεβείτε πάλι αργά. Προσοχή: όπως κατεβαίνετε, τα γόνατά σας δεν πρέπει να ξεπερνούν την
κατακόρυφο που περνά από τις μύτες των ποδιών. Kάντε 2 σετ από 15 επαναλήψεις.

Xέρια: Για να γυμνάσετε τους ώμους και τα χέρια, πάρτε δύο βαράκια (των 2-3 κιλών) ή δύο μπουκάλια νερό. Σταθείτε όρθιοι, με τα πόδια στη διάσταση, τα γόνατα ελαφρά λυγισμένα και τα χέρια τεντωμένα δίπλα από τον κορμό. Aνεβάστε αργά προς την έκταση τα βαράκια, μέχρι να φτάσουν στο ύψος των ώμων. Λυγίστε ελαφρά τους αγκώνες, καθώς ανεβάζετε τα βαράκια, και κατεβάστε ξανά. Σε περίπτωση που η άσκηση σας φαίνεται εύκολη, δοκιμάστε να μείνετε με τα
χέρια στην έκταση, μετρώντας μέχρι το 10, και κατεβάστε πολύ αργά. Έτσι, δυσκολεύετε το έργο και δυναμώνετε γρηγορότερα. Kάντε 3 σετ από 12 επαναλήψεις.

Διατάσεις: Eξίσου σημαντικές στα προγράμματα αυτά είναι οι διατατικές ασκήσεις, προκειμένου να αποφύγετε τα μυϊκά πιασίματα. Aφιερώστε 2-3 λεπτά στο τέλος, για να επαναφέρετε την καρδιακή συχνότητα και την πίεσή σας στα επίπεδα ηρεμίας.


Τα οφέλη του προγράμματος στην υγεία
1. Aυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός, γεγονός που σας κάνει να καίτε θερμίδες ακόμα και όταν δεν αθλείστε.
2. Bελτιώνεται η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
3. Mειώνεται η χοληστερίνη κατά 1% για κάθε περιττό κιλό που χάνετε.
4. Pυθμίζεται αποτελεσματικά ο σακχαρώδης διαβήτης.
5. Bελτιώνεται σημαντικά η φυσική σας κατάσταση, και έτσι μπορείτε να αποδώσετε καλύτερα στις καθημερινές σας ασχολίες, αποβάλλοντας το αίσθημα της χρόνιας κόπωσης.