Ο υδράργυρος ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο και η ιδέα να κάνουμε το αγαπημένο μας Pilates φορώντας ρούχα και ιδρώνοντας πάνω στο στρώμα δεν μας φαίνεται και τόσο δελεαστική, όσο και αν μας αρέσει αυτό το είδος γυμναστικής. Τη λύση σε αυτό το καλοκαιρινό δίλημμα δίνει το Aqua Pilates, ένα από τα πιο δημοφιλή fitness trends διεθνώς, κυρίως λόγω των θεαματικών αποτελεσμάτων που έχει στο σώμα, αλλά και τη διάθεση. Γίνεται σε πισίνα, αλλά δεν απαιτείται να ξέρουμε άψογο κολύμπι, μιας και πολλές ασκήσεις εκτελούνται στον τοίχο της πισίνας και στα ρηχά. Επιπλέον, υπάρχει διαθέσιμος εξοπλισμός (π.χ. ζώνες, «μακαρόνια» από αφρολέξ) για όσους αισθάνονται ότι χρειάζονται μεγαλύτερη εξοικείωση στο βαθύ μέρος της πισίνας.

Καλύτερα στο νερό;
Βασικός στόχος της κλασικής μεθόδου Pilates είναι η ενδυνάμωση του κορμού και συγκεκριμένα της περιοχής που περιλαμβάνει την κοιλιά, τη μέση και τους γλουτούς, το επονομαζόμενο «powerhouse» (οίκος της δύναμης). Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται στο μέγιστο βαθμό όταν οι ασκήσεις γίνονται στο νερό, επειδή είμαστε αναγκασμένοι να ενεργοποιήσουμε τις συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες για τη στήριξη του σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Με άλλα λόγια, η εκγύμναση του «powerhouse» είναι πιο αποτελεσματική μέσα στο νερό, επειδή ο στόχος μας είναι διπλός: να εκτελέσουμε την άσκηση και ταυτόχρονα να μη χάσουμε την ισορροπία μας. Το Pilates θεωρείται ιδανική επιλογή για να γίνει… υδρόβιο. Μάλιστα η aqua μορφή του έχει την ιδιαιτερότητα ότι ορισμένες ασκήσεις που είναι απλές στο στρώμα, στο νερό δυσκολεύουν, ενώ κάποιες άλλες, κυρίως ασκήσεις ισορροπίας, που εκτελούνται δύσκολα στο στρώμα, γίνονται πιο εύκολες στην πισίνα εξαιτίας της άνωσης και της σταθερότητας που παρέχει το νερό.
Οι βασικές αρχές του Aqua Pilates είναι η ευθυγράμμιση του κορμού, η ρυθμική αναπνοή, ο έλεγχος του σώματος και η ακρίβεια των κινήσεων. Συμβάλλει στην ενδυνάμωση των κοιλιακών, της μέσης και της πλάτης, αλλά και στην ελαστικότητα των μυών και τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Κατάλληλο για όλους
Το Aqua Pilates ενδείκνυται για όλους, από τον πιο αδέξιο κολυμβητή έως τον πιο έμπειρο αθλητή. Θεωρείται κατάλληλο για άτομα με τραυματισμούς, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, για όσους έχουν πολλά επιπλέον κιλά, καθώς και για άνδρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. «Όποιος κάνει μάθημα για πρώτη φορά, καλό είναι να ακούει προσεκτικά τις οδηγίες του γυμναστή και να εκτελεί αναλόγως. Θα λέγαμε ότι η διαρκής εξάσκηση είναι εκείνη που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη σημασία των ασκήσεων. Απαιτούνται τουλάχιστον 6-7 μαθήματα προτού συνειδητοποιήσουμε και αισθανθούμε τα οφέλη από ένα τέτοιο μάθημα, ενώ για όποιον έχει ήδη κάνει Pilates στην ξηρά, τα οφέλη θα γίνουν γρηγορότερα αντιληπτά», εξηγεί η κ. Ευρώπη Κακογιαννάκη, προσωπική γυμνάστρια και συγγραφέας του βιβλίου «Aquarobics». Γι’ αυτό ίσως είναι προτιμότερο η πρώτη μας επαφή με τη μέθοδο Pilates να γίνει στο στρώμα και όχι στο νερό, προκειμένου να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο πρέπει να ελέγχουμε την περιοχή των κοιλιακών και της μέσης, καθώς και τη φιλοσοφία των ασκήσεων αυτής της διάσημης μεθόδου.

Με γεύση… noodles
Γνωστό και ως «μακαρόνι», το noodle είναι ένα μακρύς κυλινδρικός σωλήνας από αφρολέξ που έχει την ιδιότητα να επιπλέει (χρησιμοποιείται και ως βοηθητικό μέσο στην εκμάθηση κολύμβησης σε παιδιά). Το noodle μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από τους αρχάριους, προκειμένου να τους στηρίξει μέσα στο νερό και να τους βοηθήσει να επιπλεύσουν (π.χ. περνώντας το πίσω από την πλάτη τους ώστε να τους υποστηρίζει), όσο και από τους πιο προχωρημένους.
Επίσης, στη διάρκεια των ασκήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθούν βάρη νερού, καθώς και ο τοίχος ή το δάπεδο της πισίνας ως βοηθήματα. Ακόμη και ο βασικός εξοπλισμός «ξηράς» του Pilates, όπως οι μπάλες και τα foam rollers (αφρώδεις κύλινδροι), μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα Aqua Pilates.

Ευεξία στο νερό
Καθώς μπαίνουμε στην πισίνα για να ξεκινήσουμε ένα μάθημα Aqua Pilates, νιώθουμε να μας συμβαίνει κάτι πολύ ευχάριστο: η ένταση, η νευρικότητα και το στρες -μόνιμοι σύντροφοι των περισσότερων από εμάς- σιγά-σιγά εξανεμίζονται. Η επαφή με το νερό διώχνει τις αρνητικές σκέψεις και την αρνητική ενέργεια.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει η άσκηση στο νερό, είτε πρόκειται για το Aqua Pilates είτε για οποιοδήποτε άλλο είδος υδρογυμναστικής (π.χ. aquarobics, aqua yoga κ.λπ.). Πού οφείλεται όμως αυτό το φαινόμενο; Ένας παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η μείωση του σωματικού βάρους εξαιτίας της άνωσης, γεγονός που δημιουργεί μια ανάλαφρη διάθεση και προκαλεί αίσθηση ελευθερίας. Επίσης, η αλλαγή θερμοκρασίας μάς δροσίζει και μας αναζωογονεί, ενώ η υδροστατική πίεση μας κάνει ένα διαρκές μασάζ. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων χαρίζει αίσθηση ευεξίας.

Info
Πόσο συχνά:
Ιδανικά 3-4 φορές την εβδομάδα.
Πού: Σε γυμναστήρια με πισίνα, πισίνες ξενοδοχείων, δημοτικά κολυμβητήρια.
Πόσο: Το κόστος εξαρτάται από τον χώρο και την εμπειρία του γυμναστή. Ξεκινά από 40€ τον μήνα ή 10-15€ ανά μάθημα.
Βασικός εξοπλισμός: Αρκεί το μαγιό και ένα κολυμβητικό σκουφί.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ, προσωπική γυμνάστρια, συγγραφέα του βιβλίου «Aquarobics».