από τη Νάντια Μαρνέρου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc)

Οι διακοπές συχνά συνδέονται με άστατο διατροφικό πρόγραμμα καθώς η χαλάρωση, η ανάγκη για διασκέδαση, οι αυξημένες κοινωνικές υποχρεώσεις είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε μεγάλη κατανάλωση φαγητού, αλκοόλ και γλυκών. Η επιπλέον πρόσληψη θερμίδων σε συνδυασμό με την έλλειψη χρόνου για φυσική δραστηριότητα στις διακοπές μπορούν να συμβάλλουν στην προσθήκη περιττών κιλών.

Πόσο αθώα είναι η αύξηση του βάρους στις διακοπές;

Η απότομη προσθήκη βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως αυτή των διακοπών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά κάποιους δείκτες υγείας όπως τη χοληστερίνη, την πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Επιπλέον σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι στην ενήλικη ζωή τους παίρνουν κατά μέσο όρο 0.5- 1 kg τον χρόνο . Η αύξηση αυτή του βάρους ως ένα βαθμό μπορεί να αποδοθεί και στα κιλά των διακοπών τα οποία δυστυχώς δεν χάνονται.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς και παίρνουν παραπάνω βάρος στις διακοπές σε σύγκριση με ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό βάρος επιδεινώνοντας έτσι το πρόβλημα της παχυσαρκίας τους. Σύμφωνα με όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η προσθήκη κιλών στις διακοπές δεν είναι τόσο αθώα γιατί:

  1. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ή να επιβαρύνει την υγεία
  2. Συμβάλλει στην «ετήσια» αύξηση του βάρους
  3. Επιβαρύνει το πρόβλημα της παχυσαρκίας
Τι να κάνετε για να επανέλθετε σε φόρμα
  1. Ξεκινήστε ή επιστρέψτε σε ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης. Η Αμερικανική Ένωση Αθλιατρικής συστήνει 35΄ – 50΄ άσκησης ημερησίως αν θέλετε να χάσετε βάρος. Αν είστε αρχάριος και τα 35΄ σας φαίνονται πολλά αρχίστε όπως μπορείτε και βάλτε στόχο να αυξήσετε τη διάρκεια του προγράμματός σας κατά 10% κάθε εβδομάδα μέχρι να φτάσετε τη διάρκεια των 35΄ τουλάχιστον. Επιλέξτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν όπως περπάτημα, τρέξιμο, χορό και μείνετε πιστοί σε αυτές.
  2. Ενσωματώστε στο προπονητικό σας πρόγραμμα ασκήσεις με βάρη. Ένα απλό πρόγραμμα με βάρη που εστιάζει στις βασικές μυϊκές ομάδες 2 με 3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να στηρίξει περαιτέρω την προσπάθεια σας για απώλεια βάρους. Είναι γνωστό ότι οι ασκήσεις με βάρη αυξάνουν τη μυϊκή μάζα, βελτιώνουν τον μεταβολισμό και άρα διευκολύνουν στην απώλεια κιλών.
  3. Απαλλαγείτε από τους διατροφικούς πειρασμούς των διακοπών και επιστρέψτε σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων. Εστιάστε στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, άπαχης πρωτεΐνης, τροφών ολικής άλεσης, ελέγχοντας παράλληλα τις μερίδες που καταναλώνετε.
  4. Πιείτε νερό αντί για αναψυκτικά και αλκοόλ που έχουν πολλές θερμίδες και ζάχαρη.
Οι αλλαγές αυτές θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα και να επανέλθετε σύντομα στο βάρος που επιθυμείτε.