από τη Νάντια Μαρνέρου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc)

Ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα, καθώς η επιλογή της δραστηριότητας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το επίπεδο φυσικής κατάστασης κάθε ατόμου, τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν καθώς και τον διαθέσιμο χρόνο που υπάρχει για άσκηση. Καθεμία από τις δραστηριότητες προσφέρει οφέλη υγείας στον άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο.

Το περπάτημα βοηθάει στην καύση θερμίδων, στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και είναι κατάλληλη άσκηση για αρχάριους. Επιπλέον δεν έχει κανένα κόστος, δεν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη τεχνική αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι τόσο κατάλληλο για την ενδυνάμωση του σώματος και τη βελτίωση της ευλυγισίας.

Με το τρέξιμο «καίγονται» περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση το περπάτημα αλλά και με το κολύμπι. Μπορεί να δυσκολέψει κάποιον που είναι αρχάριος και δεν έχει καλή φυσική κατάσταση. Το τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος επιπλέον επιβαρύνει τις αρθρώσεις και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς.

Η κολύμβηση βοηθάει στην καύση θερμίδων, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση ενισχύει τη δύναμη και την ελαστικότητα των μυών. Η τακτική ενασχόληση με το κολύμπι απαιτεί χρόνο, δεν είναι ανέξοδη και φυσικά είναι απαραίτητη κάποια βασική γνώση τεχνικής.

Η επιλογή της άσκησης άρα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και σύμφωνα με το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του ατόμου, τους στόχους του και τον τρόπο που μπορεί αυτή να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα του.