Το αεροπλάνο απογειώθηκε. Σε λιγότερο από 1,5 ώρα θα βρισκόμασταν στην Κωνσταντινούπολη. Τη λατρεύω αυτήν την πόλη. Η Ασία συναντά την Ευρώπη, η Ανατολή συγχωνεύεται με τη Δύση και το παραδοσιακό αναμειγνύεται με το σύγχρονο. Τις επόμενες 48 ώρες θα ανακαλύπταμε τη δύναμη του αθλητισμού, που σπάει τα φράγματα των συνόρων και υπερβαίνει τις διαφορετικές κουλτούρες, και θα γνωρίζαμε μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο που εμπνέουν με τη στάση ζωής τους.

Ημέρα 1η

Σε έναν βιομηχανικό χώρο στο κέντρο της πόλης, είχαμε την ευκαιρία να δούμε την καινούρια συλλογή της Nike για το φετινό καλοκαίρι. Παπούτσια και ρούχα για κάθε είδος άσκησης, από το τρέξιμο μέχρι τον χορό. Το κίτρινο, το πορτοκαλί και το μοβ κυριαρχούσαν στον χώρο, δίνοντας μια αίσθηση καλοκαιρινής αύρας. Τρελάθηκα με τα παπούτσια της γιόγκα (δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν παπούτσια για γιόγκα). Λέγονται Nike Studio Wrap Pack και απ’ ό,τι έμαθα είναι ιδανικά για προγράμματα γυμναστικής που γίνονται με γυμνά πόδια.

Στη συνέχεια, δύο από τις τοπ designers της Nike εξήγησαν αναλυτικά τις διαφορετικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούν στα παπούτσια τους, ανάλογα με το άθλημα για το οποίο είναι κατασκευασμένα. Για παράδειγμα: Είναι το τρέξιμο το στοιχείο σου; Η τεχνολογία Nike Zoom Air σε βοηθάει να σηκωθείς πιο εύκολα από το έδαφος και να τρέξεις, ενώ παρέχει ισχυρή αντικραδασμική προστασία. Τα Nike Free πάλι, είναι εξαιρετικά ελαφριά και παρέχουν μια φυσική αίσθηση, ανάλογη με αυτήν που έχουμε όταν περπατάμε με γυμνά πέλματα. Για προπόνηση, όμως, στο γυμναστήριο ή στο στούντιο, η Nike εμπνεύστηκε την τεχνολογία Flyknit και κατέληξε να φτιάξει ένα απίστευτα ελαφρύ παπούτσι από νήματα πλεγμένα μεταξύ τους, το οποίο στη σόλα του έχει εξάγωνους θύλακες από καουτσούκ για ευελιξία προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως απαιτεί ένα πρόγραμμα γυμναστικής.

Κατόπιν, σειρά είχαν τα αθλητικά μπουστάκια και η σημασία τους στην άσκηση. «Αν δεν φοράς το κατάλληλο μπουστάκι, καλύτερα να μη γυμνάζεσαι καθόλου», το μότο της Nike. Άκουσα προσεκτικά όσα είπαν οι σχεδιάστριες και συνειδητοποίησα όχι μόνο ότι είναι απαραίτητο το αθλητικό μπουστάκι, αλλά και ότι χρειάζεται να επιλέγουμε την κατάλληλη στήριξη (ελαφριά, κανονική ή δυνατή) ανάλογα με το άθλημα που κάνουμε.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τα κολάν (σε υπέροχα χρώματα και σχέδια) -για την εφαρμογή τους θα μάθαινα αργότερα από πρώτο χέρι-, τα τζάκετ και τα ελαφριά μπουφάν.

Έπειτα έφτασε η σειρά κορυφαίων αθλητριών από όλο τον κόσμο να μας μιλήσουν για την άσκηση, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν ακόμα στην προσπάθειά τους να γίνουν αυτό που πάντα ονειρευόντουσαν, το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα εντός και εκτός γηπέδου (τερέν, παρκέ ή στίβου).

Η πανέμορφη ρωσίδα αθλήτρια στο άλμα εις ύψος, Anna Chicherova, με ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο ενεργητικό της και μητέρα ενός τετράχρονου κοριτσιού, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα καλύτερες άλτριες όλων των εποχών. Έχει ως πρότυπο τη μαμά της (επίσης αθλήτρια) και θεωρεί τον πιο σπουδαίο ανταγωνιστή κάθε ανθρώπου τον ίδιο του τον εαυτό.

Η Naz Aydemir Akyol ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη αθλήτρια της Τουρκίας. Είναι 25 χρονών, βολεϊμπολίστρια, και όταν τη ρώτησαν κατά πόσο ο αθλητισμός τής άλλαξε τη ζωή, απάντησε: «Ο αθλητισμός άλλαξε εμένα την ίδια». Δεν θεωρεί την Κωνσταντινούπολη εύκολη πόλη για μια αθλήτρια: «Η κίνηση είναι ασύλληπτη. Ξεκινάω κάθε μέρα με το αυτοκίνητό μου. Το παρκάρω και παίρνω λεωφορείο για να φτάσω ως την άλλη άκρη της πόλης για την προπόνηση. Και πάλι πίσω. Χάνω όλη τη μέρα στον δρόμο».

Το απόγευμα γνωρίσαμε δύο ακόμα αθλήτριες, την Πολωνή Patrycjia Wyciszkiewicz και τη Ρωσίδα Vera Rudakova, σπρίντερ και οι δύο των 400 μέτρων. Μαζί τους θα τρέχαμε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στην πράξη την τεχνολογία Nike Zoom! Φορέσαμε το κολάν Nike Epic Lux Printed για τρέξιμο με την τεχνολογία Dry Fit, που παρέχει άνεση για πολλά χιλιόμετρα και εξασφαλίζει ελεύθερη κίνηση, και τα παπούτσια Zoom Pegasus 31, που υπόσχονται ουδέτερο πάτημα και σταθερότητα, αντικραδασμική προστασία ακόμα και για ορεινό τρέξιμο, ενώ είναι σχεδιασμένα για γρήγορες ταχύτητες. Πρώτη μου αίσθηση ήταν ότι είχα καιρό να φορέσω ένα τόσο ελαφρύ παπούτσι. Δεν ξέρω για τις γρήγορες ταχύτητες -δεν είναι άλλωστε το ατού μου!-, αλλά όλα τα υπόλοιπα, την άνεση, την ελευθερία στην κίνηση και τη σταθερότητα στο πάτημα, τα ένιωσα. Άνοιξα την εφαρμογή Nike+Running στο κινητό μου (στο προφίλ μου αναφέρονται τα χαρακτηριστικά και οι στόχοι μου) για να υπολογίσει την απόσταση που θα διανύσουμε. Έτοιμη!

Ιδρωμένες, αλλά ικανοποιημένες που τα καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη διαδρομή, κάναμε την απαραίτητη αποθεραπεία. «Η προσήλωση πάντα αποζημιώνει», έγραφε η κάρτα της Nike που μας προ(σ)καλούσε σε έναν γύρο κοκτέιλ αμέσως μετά! Αυτό είχα στο μυαλό μου στα τελευταία μέτρα, όπου ασθμαίνοντας πέρασε από το μυαλό μου η ιδέα να πάρω ταξί μέχρι το τέρμα!

Ημέρα 2η

Ρούχα και παπούτσια προπόνησης με περίμεναν στο δωμάτιό μου, μαζί με την προτροπή: «Τα καλύτερα έρχονται. Μην κοιτάς πίσω!». Φόρεσα το μαύρο κολάν Sculpt tight (που σε κάνει να νιώθεις σαν τη Ζιζέλ στο πιο κοντό) και τα παπούτσια Nike Flyknit Zoom Agility (που είναι σαν να μην τα φοράς). Μας περίμενε προπόνηση με την Anna Lewandowska, την πολωνή πρωταθλήτρια καράτε και -όπως έμαθα αργότερα- γυναίκα του διάσημου ποδοσφαιριστή Robert Lewandowski. Ό,τι κι αν είχα φανταστεί δεν συγκρινόταν με αυτό που έζησα.

Η Anna είναι μια πανέμορφη γυναίκα με υπέροχο σώμα, προσηλωμένη απόλυτα στον στόχο της. «Ξεπέρασε τα όριά σου. Και τώρα… επανάλαβε!». Αυτή είναι η φιλοσοφία της, την οποία δεν μας άφησε να ξεχάσουμε ούτε δευτερόλεπτο σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Κάθε φορά που κάποια από μας ένιωθε ότι έφτασε στα όριά της, η Anna ήταν εκεί για να την εμψυχώσει, να της ξαναβάλει τα δίκιλα βαράκια στα χέρια και να τη σηκώσει από το έδαφος. Όσο εμείς ξεφυσούσαμε και ο ιδρώτας έτρεχε από το πρόσωπό μας, η 25χρονη Anna συνέχιζε να χοροπηδάει – πάντα χαμογελαστή. Όταν ολοκληρώσαμε τη… δοκιμασία, νομίζαμε ότι έχουμε χάσει λίπος από κάθε σημείο του σώματός μας! Δεν είχα πλέον καμία αμφιβολία για το πώς είχε αποκτήσει αυτό το σώμα.

Έδωσα υπόσχεση στον εαυτό μου να χρησιμοποιώ πιο συχνά την εφαρμογή Nike+Training Club, επιλέγοντας μία από τις εκατό και πλέον προπονήσεις που διαθέτει. Δεν στοχεύω να αποκτήσω τους κοιλιακούς της Anna, αλλά είναι και αυτό μια αρχή!

Η μέρα ολοκληρώθηκε με ένα γεύμα με συνταγές από το blog της πολωνής πρωταθλήτριας, το Health Plan by Ann (το οποίο αναμένουμε να μεταφραστεί στα αγγλικά), όπου η ίδια δίνει συμβουλές άσκησης και διατροφής.

Σας το είπα; Τρελαίνομαι για τα ταξίδια. Τις μυρωδιές, τα χρώματα, τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους. Το διαφορετικό. Και αυτό το ταξίδι είχε απ’ όλα.