Μπισκότα με σοκολάτα και φουντούκιαΥλικά για 24 κομμάτια 150 γρ. µαύρη σοκολάτα100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του25 γρ. κακάο75 γρ. φρέσκο βούτυρο130 γρ. καστανή ζάχαρη1 αβγό χτυπηµένο50 γρ. φουντούκια χοντροκοµµέναΕκτέλεση1. Σπάτε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη λιώνετε σε μπεν μαρί. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε το βούτυρο που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το αβγό και το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το κακάο. 2. Στη συνέχεια, ρίχνετε τη λιωμένη σοκολάτα και τα φουντούκια και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο για 30΄. 3. Μοιράζετε τη ζύμη με ένα κουτάλι σε 2-3 ταψάκια στρωμένα με λαδόχαρτο αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 εκ. μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10-15΄. Τα μπισκότα πρέπει να μείνουν μαλακά στο κέντρο. Οταν είναι έτοιμα τα μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσουν. Διατροφική αξίαΘερμίδες: 81Λιπαρά 6,7 γρ.Χοληστερίνη: 24,5 mgΜπισκότα με μύρτιλα και καρύδιαΥλικά για 24 κομμάτια100 γρ. βούτυρο 100 γρ. καστανή ζάχαρη1 αβγό1 κουταλιά εσάνς βανίλιας2 κουταλιές µέλι125 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του25 γρ. βρόµη 1 πρέζα αλάτι100 γρ. αποξηραµένα µύρτιλα100 γρ. καρύδια κοπανισµέναΛίγο γάλα, αν χρειαστείΕκτέλεση1. Σε ένα μπολ χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε το αβγό, τη βανίλια και το μέλι και συνεχίζετε το χτύπημα.2. Ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο, τη βρόμη και το αλάτι και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτετε τα καρύδια και τα μύρτιλα και ανακατεύετε καλά το μείγμα. Αν είναι πολύ στεγνό, προσθέτετε λίγο γάλα.3. Πλάθετε μπαλάκια με τη ζύμη, τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο ταψί ή σε 2-3 μικρότερα στρωμένα με λαδόχαρτο, αφήνοντας αρκετή απόσταση ανάμεσά τους και τα πατάτε ελαφρά με το χέρι για να πάρουν τη μορφή του στρογγυλού μπισκότου.4. Ψήνετε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 10-15΄μέχρι να ροδίσουν (μπορεί να χρειαστούν αρκετές φουρνιές). Τα τοποθετείτε σε μια σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν.5. Μια ωραία ιδέα είναι να τα γεμίσετε με παγωτό, να βάλετε δηλαδή μια στρώση παγωτό στο ένα μπισκότο και να το ενώσετε με ένα δεύτερο.  Διατροφική αξίαΘερμίδες: 115Λιπαρά 6,9 γρ.Χοληστερίνη: 24,5 mgΜπισκότα λεβάντας γεμιστά με μαρμελάδαΥλικά για 30 κομμάτια150 γρ. βούτυρο1 κρόκο αβγού 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις100 γρ. ζάχαρη2 κουταλάκια µέλι2 κουταλιές αποξηραµένη λεβάνταΜαρµελάδα για το γέµισµαΖάχαρη άχνη για το πασπάλισµαΕκτέλεση1. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το βούτυρο σε κυβάκια. Αναμειγνύετε τα υλικά με το χέρι ή το μίξερ μέχρι να ετοιμάσετε μια τριφτή ζύμη.2. Προσθέτετε τον κρόκο, το μέλι και τη λεβάντα και ανακατεύετε. Δουλεύετε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να μαλακώσει. 3. Αλευρώνετε τη ζύμη και ανοίγετε φύλλο πάχους περίπου 5 χιλιοστών. Με ένα κουπ πατ κόβετε δισκάκια και τα απλώνετε σε ταψιά στρωμένα με λαδόχαρτο.4. Ζυμώνετε ξανά τα περισσεύματα, ανοίγετε φύλλο και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία.5. Ψήνετε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C 10-15΄ μέχρι να ροδίσουν.6. Τα αφήνετε να κρυώσουν μέχρι να σφίξουν καλά και τα μεταφέρετε σε σχάρα. Οταν κρυώσουν μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα ή να τα γεμίσετε με λίγη μαρμελάδα ενώνοντας 2 μπισκότα και πασπαλίζοντάς τα με άχνη ζάχαρη. Διατροφική αξίαΘερμίδες: 71Λιπαρά 4 γρ.Χοληστερίνη: 23 mgΜπισκότα λεμονιούΥλικά για 30 κομμάτια170 γρ. µαργαρίνη250  γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις½ κουταλάκι µπέικιν πάουντερ1 πρέζα αλάτι80 γρ. ζάχαρη60 γρ. ζάχαρη άχνη½ κουταλάκι εκχύλισµα βανίλιας1 λεµόνι ακέρωτοΕκτέλεση1. Χτυπάτε στο μίξερ την κρυσταλλική ζάχαρη, την άχνη, το αλάτι και τη μαργαρίνη, που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτετε τη βανίλια, 2 κουταλάκια ξύσμα από το λεμόνι το οποίο πριν έχετε πλύνει και σκουπίσει καλά καθώς και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού. 2. Στη συνέχεια ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνετε με το χέρι. Φτιάχνετε μια μεγάλη μπάλα, την τυλίγετε με το χέρι και τη βάζετε 1 ώρα στο ψυγείο. 3. Κατόπιν τη βγάζετε και πλάθετε μικρές μπάλες, τις οποίες απλώνετε ελαφρά και τις τοποθετείτε σε ταψιά στρωμένα με λαδόχαρτο. 4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15΄ περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Μόλις κρυώσουν λίγο τα μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.Διατροφική αξίαΘερμίδες: 74Λιπαρά 2,7 γρ.Χοληστερίνη: 0 mgΗ διατροφική ανάλυση των συνταγών είναι ανά κομμάτι.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΝ κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, επιστημονικό διευθυντή της διατροφικής ομάδας του neadiatrofis.gr.

Δείτε επίσης: