Το 24ωρό μας είναι συνήθως γεμάτο από δουλειές και υποχρεώσεις. Απαιτητική καθημερινότητα, έντονοι ρυθμοί. Επιβάλλεται όμως να βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας. Για να τα καταφέρουμε πρέπει να βάλουμε σε σειρά τις προτεραιότητές μας και φυσικά να οργανωθούμε. Αυτό που συνήθως θυσιάζουμε τις ημέρες έντονης πίεσης είναι η διατροφή μας. Παραλείπουμε γεύματα, τρώμε άτακτα, γρήγορα και όχι πάντα υγιεινά.

 

Πάμε για ψώνια

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε μία ημέρα της εβδομάδα που μας βολεύει, να προμηθευόμαστε όλα εκείνα που θα χρειαστούμε μες την εβδομάδα. Όταν το ψυγείο και τα ντουλάπια μας έχουν τα κατάλληλα τρόφιμα είναι σχεδόν σίγουρο ότι η διατροφή μας θα είναι υγιεινή, αφού θα μπορούμε να ετοιμάσουμε ανά πάσα στιγμή υγιεινά γεύματα, καθώς και να επιλέξουμε υγιεινά σνακ που θα μας τροφοδοτήσουν με ενέργεια και θα μας κρατήσουν χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα.

Φτιάχνουμε kitchen organizer

«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» αυτή είναι μια φράση που τη λέμε συχνά. Αν όμως ετοιμάζουμε κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα (ανάλογα με το τι μας βολεύει) ένα kitchen organizer, ένα ημερολόγιο διατροφής δηλαδή,  όπου θα γράφουμε τι φαγητό θα φάμε κάθε ημέρα μες την εβδομάδα αυτό θα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο εύκολα και απλά. Το kitchen organizer θα μας δίνει τη δυνατότητα να προετοιμαστούμε από την προηγούμενη μέρα και έτσι να εξοικονομούμε χρόνο. Επιπλέον, οι προτάσεις των γευμάτων θα πρέπει να έχουν ως κριτήριο την ισορροπημένη διατροφή.

Επενδύουμε στα πρωινά της χαράς

Την επόμενη φορά που θα φύγετε από το σπίτι τρέχοντας νηστικοί, χωρίς πρωινό σκεφτείτε ότι αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να καταναλώσετε ανθυγιεινό φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας και να επιβαρυνθείτε με περιττές θερμίδες και λιπαρά. Αντίθετα, ένα υγιεινό πρόγευμα θα σας δώσει ενέργεια και ευεξία, θα ικανοποιήσει τη γεύση σας και θα βάλει τα θεμέλια για έξυπνες αποφάσεις όλη τη μέρα.

Ιδέες για σούπερ πρωινά

Smoothie με βρώμη

Η συνταγή:

Για 1 smoothie, αναμειγνύετε στο μπλέντερ 1 γιαούρτι χαμηλών  λιπαρών (2%), 1 μικρή μπανάνα, 1-2 κουταλιές αποξηραμένα φρούτα (π.χ. cranberries ή blueberries), 2 κουταλιές Νιφάδες Βρώμης Fytro,  1 κουταλάκι μέλι και λίγη κανέλα.

 

Ψωμί με μαρμελάδα και φρεσκοστυμμένο χυμό φρούτων

Η συνταγή:

Απλώνετε μια λεπτή στρώση φρέσκο βούτυρο σε 2 λεπτές φέτες ψωμί ολικής άλεσης και προσθέτετε από ένα κουταλάκι Μαρμελάδα Fytro με Φρουκτόζη και ολόκληρα κομμάτια από επιλεγμένα φρούτα τις συνδυάζετε με έναν φρεσκοστυμμένο χυμό από 3 φρούτα εποχής (π.χ. πορτοκάλι, μήλο, αχλάδι).

 

Pancakes από νιφάδες βώμης

Η συνταγή:

Χτυπάτε στο μίξερ 100 γρ. Νιφάδες Βρώμης Fytro με 4 ασπράδια αυγού και 1 κρόκο. Προσθέτετε 2 κουταλιές σταφίδες και λίγη κανέλα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί ψήνετε καλά το μείγμα και από τις 2 μεριές. Σερβίρετε με φρέσκα φρούτα εποχής, κομμένα σε κομμάτια.

 

Γάλα αμυγδάλου με bran flakes

Η συνταγή:

Βάζετε σε ένα μπολ 4 κουταλιές Bran Flakes Fytro κι προσθέτετε γάλα αμυγδάλου και 1 κουταλάκι μέλι. Το συνδυάζετε με 1 μικρή μπανάνα.

Γιαούρτι με μούσλι

Η συνταγή:

Βάζετε σε ένα μπολ 3 κουταλιές Μούσλι Fytro 2 κουταλιές τριμμένα καρύδια και αμύγδαλα, 1 κουταλιά  Corn Flakes Fytro. Αδειάζετε στο μπολ και ένα κεσεδάκι γιαούρτι (2% λιπαρά), προσθέτετε  1 κουταλάκι μέλι πασπαλίζετε με κακάο και ανακατεύετε.

Κάνουμε lunch break 

Είναι το γεύμα που θα τροφοδοτήσει τον οργανισμό μας με πολύτιμα συστατικά ώστε να λειτουργεί σωστά για το υπόλοιπο της ημέρας. Αντί για junk food, ή πρόχειρες λύσεις φαγητού, έχουμε μαζί μας ένα ταπεράκι με το φαγητό που μαγειρέψαμε το προηγούμενο βράδυ.

Ιδέες για μεσημεριανό στη δουλειά

 

Σαλάτα με Κινόα Fytro τόνο και αβοκάντο. Δείτε τη συνταγή 

 

Γεμιστά κολοκυθάκια με Σόγια Κιμά Fytro και Ρύζι με Φλοιό Fytro.  Δείτε τη συνταγή

 

Σαλάτα που μπορείτε να καταναλώσετε ως πλήρες γεύμα με μαυρομάτικα φασόλια και Καστανό Ρύζι Fytro. Δείτε τη συνταγή

 

Κριθαράκι Fytro με ντοματίνια.  Δείτε τη συνταγή

 

Κινέζικη σούπα με Σπαγγέτι Silueta Fytro. Δείτε τη συνταγή

 

Πίτα με πλιγούρι                                       

Προϋποθέτει να την έχετε φτιάξει το Σαββατοκύριακο που έχετε περισσότερο χρόνο ώστε να πάρετε μαζί σας 2 κομμάτια στη δουλειά και να τα συνοδεύσετε με γιαούρτι.

Η συνταγή: Σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό, βάζετε 2 φλιτζάνια Πλιγούρι Fytro να φουσκώσει, για τρεις ώρες. Στη συνέχεια ψιλοκόβετε 2 ματσάκια κρεμμυδάκια, ½ ματσάκι άνηθο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 2 φλιτζάνια λάχανο, τρίβετε 3 καρότα και τα σοτάρετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με  1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Στραγγίζετε το πλιγούρι, που έχει μαλακώσει, και το ρίχνετε και αυτό στο τηγάνι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά καλά και αλατοπιπερώνετε. Ξεφλουδίζετε 3 ώριμες ντομάτες, τις κόβετε σε κυβάκια και τις αφήνετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν τα υγρά τους. Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε 5 έτοιμα φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα. Ρίχνετε τη ντομάτα μέσα στα υπόλοιπα λαχανικά, ανακατεύετε και αδειάζετε το μίγμα στο ταψί. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν, τα λαδώνετε και από πάνω στρώνετε άλλα 5 φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και λαδώνετε την επιφάνειά της. Την ψήνετε στους 180 βαθμούς, για 45-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Στο site της Fytro θα βρείτε μια εξίσου υπέροχη συνταγή για πίτα με πλιγούρι.

 

Ενδιάμεσα σνακ

H ισορροπημένη διατροφή έχει ως έμβλημά της τον κανόνα των 5 γευμάτων. Σύμφωνα με αυτόν, ανάμεσα σε πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο, τα οποία ορίζονται ως κύρια γεύματα, θα πρέπει να υπάρχουν δύο ενδιάμεσα μίνι γεύματα (το δεκατιανό και το απογευματινό), ώστε ο οργανισμός να μη νιώθει εξάντληση και να έχει ανά πάσα στιγμή την απαραίτητη ενέργεια που θα του επιτρέπει να λειτουργεί σωστά. Επειδή οι περισσότεροι, την ώρα του σνακ, βρισκόμαστε στο δρόμο ή στο γραφείο πρέπει να έχουμε μαζί μας πάντα πρόχειρα μερικά υγιει­νά σνακ, που θα μπορούμε εύκολα να καταναλώσουμε οπουδήποτε.

Δυναμωτικές επιλογές για σνακ

Ρυζογκοφρέτες Fytro με ένα φρούτο

Ρυζογκοφρετάκια Fytro με Γιαούρτι και γεύση Πορτοκάλι

Γιαούρτι με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και Νιφάδες βρώμης Fytro

Γιαούρτι με Crunchy Muesli Fytro

1 χούφτα ξηρούς καρπούς μαζί με σταφίδες