Μπορεί να λατρεύουμε το φθινόπωρο με την αλλαγή του καιρού και τα ήρεμα απογεύματα στο σπίτι, αλλά ερχόμαστε πιο κοντά στο χειμώνα, η μέρα μικραίνει και γινόμαστε ελαφρώς πιο εσωστρεφείς. Αν νιώθετε έτσι, δεν υπάρχει λόγος να καταφύγετε στα αντικαταθλιπτικά. Η φύση έχει προνοήσει για τις αλλαγές στη διάθεσή μας αλλά και για την προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ποιες είναι λοιπόν οι τροφές που θα μας ωφελήσουν το φθινόπωρο;

Τα μήλα. Δεν υπάρχει ιδανικότερο φρούτο για καθημερινή κατανάλωση αλλά και για να φτιάξουμε υπέροχα σπιτικά γλυκά. Το λατρεύουμε γιατί έχει λίγες θερμίδες, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, Β, Ε, Κ και κάλιο. Τα αντιοξειδωτικά των μήλων μας προστατεύουν από νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, είναι πλούσια σε ακετυλοχολίνη προστατεύοντας τον εγκέφαλο από ασθένειες που αφορούν στην ψυχική υγεία.

Η κολοκύθα δεν είναι μόνο ιδανική για βελουτέ σούπα. Το βασικότερο που μας προσφέρει είναι η παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία ευθύνεται για τη σταθερότητα και ισορροπία μυαλού και σώματος. Επίσης περιέχει αντιοξειδωτικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στη γνωστική υγεία βελτιώνοντας τη μνήμη στους μεγαλύτερους ενήλικες. Στα 100 γραμμάρια σπόρων κολοκύθας υπάρχουν 1000 γραμμάρια τρυπτοφάνης που αποδεδειγμένα μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης αλλά και το άγχος.

Κουρκουμάς. Το μπαχαρικό που περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το δεύτερο σημαίνει ότι καταπολεμά τις φλεγμονές που συνεισφέρουν στην κατάθλιψη και τις ανισορροπίες της διάθεσης.

Οι γλυκοπατάτες είναι άλλη μία άριστη πηγή βιταμίνης C και αυτό μεταφράζεται σε βελτιωμένη συνολικά υγεία. Περιλαμβάνουν επίσης Β6 σε πλούσια περιεκτικότητα, στοιχείο που αυξάνει την κακή διάθεση.