Η εορταστική περίοδος δεν διαρκεί μόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μπαίνουμε στο κλίμα αρκετά νωρίτερα λόγω των ονομαστικών εορτών και περνάμε όλο τον Δεκέμβριο πίνοντας και τρώγοντας γιατί πάντα υπάρχει μία καλή αφορμή. Υπάρχουν όμως κάποιοι λόγοι που οδηγούν σε φούσκωμα και στομαχικές ενοχλήσεις, επομένως είναι καλό να τους γνωρίζετε εκ των προτέρων ώστε να τους αποφύγετε ή να τους διαχειριστείτε σωστά.

Υπερφαγία. Όταν τρώμε περισσότερο από το συνηθισμένο, τα στομάχια μεγαλώνουν προκειμένου να χωρέσουν τις νέες ποσότητες. Η μόνη περίπτωση για να επανέλθει εύκολα, είναι αν το τρώτε πολύ μία φορά στο τόσο. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική και σε αυτήν την περίπτωση.

Φαγητά που προκαλούν αέρια. Κάποια αγαπημένα λαχανικά, όπως το λάχανο και το μπρόκολο εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Το ίδιο ισχύει και για τα μήλα αλλά και για τις τροφές με πολύ αλάτι. Η λύση δεν είναι να τα αποφύγετε αλλά να χτίσετε ένα δυνατό πεπτικό σύστημα με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Δυσανεξία στη ζάχαρη. Οι άνθρωποι με αυτού του είδους τη δυσανεξία, έχουν μία ευαισθησία σε κάποια είδη σακχάρων που δεν βρίσκονται μόνο στα γλυκά, αλλά και σε λαχανικά, όπως τα σπαράγγια και το λάχανο. Εδώ θα χρειαστεί να περιορίσετε τέτοιου είδους τροφές.

Τροφικές αλλεργίες. Με την αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει κάποιες τροφές ως εισβολείς. Αυτό οδηγεί στην άμεση ανταπόκρισή του κατά την οποία απελευθερώνονται χημικά, όπως η ισταμίνη, δημιουργώντας συμπτώματα, όπως ο βήχας και το φούσκωμα.

Δυσκοιλιότητα. Αν δεν καταναλώνετε λαχανικά κατά τη διάρκεια των εορτών και νιώθετε φούσκωμα αργότερα, τότε μάλλον οφείλεται στη δυσκοιλιότητα. Οι κλασικές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα είναι να πίνετε πολύ νερό και να καταναλώνετε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, η σωματική άσκηση βοηθά αρκετά στην κίνηση του εντέρου.