Τα κάσιους ή τα φιστίκια μειώνουν το ρίσκο των διαβητικών για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η καρδιαγγειακή ασθένεια είναι το βασικό αίτιο θανάτου στους ανθρώπους με αυτή τη διαταραχή μεταβολισμού. Μία έρευνα βρήκε ότι οι ασθενείς που έτρωγαν 28 γραμμάρια ξηρούς καρπούς (24 αμύγδαλα ή 7 καρύδια) την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο για ανάπτυξη της ασθένειας.

Οι ξηροί καρποί με τη μεγαλύτερη προστασία είναι το κουκουνάρι, τα φουντούκια και τα μακαντέμια. Η συχνή κατανάλωσή τους μείωνε επίσης το ρίσκο της ασθένειας της στεφανιαίας νόσου κατά 20%. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Γκανγκ Λιου, επιστήμων της διατροφής από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είπε: ‘τα ευρήματά μας παρέχουν νέες αποδείξεις που υποστηρίζουν τη διατροφική σύσταση των ξηρών καρπών ώστε να προληφθούν πρόωροι θάνατοι και καρδιαγγειακές επιπλοκές στους διαβητικούς’.

Κάθε επιπλέον μερίδα ξηρών καρπών την εβδομάδα μειώνει κατά 3% τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο εξαιτίας του διαβήτη. ‘Δεν είναι ποτέ αργά να βελτιώσουμε τη διατροφή μας εάν έχουμε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν βελτιώσεις, πάντα σε συνδυασμό με τις καπνιστικές συνήθειες.

Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά, με βασικές τις φυτικές ίνες, τα ακόρεστα λίπη, τη βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και το κάλιο. Εκτός των διαβητικών, οι ξηροί καρποί αποτρέπουν μία σειρά ασθενειών. Απλώς τα οφέλη τους έχουν μελετηθεί περισσότερο σε αυτήν την περίπτωση. Ο Δρ. Λιου και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια διατροφής σε 16.217 άντρες και γυναίκες πριν και μετά τη διάγνωση, ρωτώντας τους συγκεκριμένα για την κατανάλωση ξηρών καρπών. Απεδείχθη ότι όλα τα είδη κάνουν καλό στην καρδιά, ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου, της πίεσης, των φλεγμονών και του μεταβολισμού των λιπών.

Ο Δρ. Ντιντουάνια προσέθεσε: ‘Ενισχύεται η άποψη ότι οι ξηροί καρποί συμβάλουν σημαντικά στις διατροφικές αλλαγές συνδυαστικά με την αύξηση της άσκησης έχοντας θετικό αντίκτυπο στο ρίσκο των καρδιαγγειακών νόσων στους ασθενείς με διαβήτη’.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: