Μπορεί η Keto να έχει κερδίσει έδαφος λόγω της λατρείας που απολαμβάνει από τους celebrities, αλλά η μεσογειακή διατροφή αποτελεί διαχρονική αξία. Παρακάτω θα βρείτε τα υπέρ και κατά κάθε επιλογής και τι μας προσφέρουν σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες ώστε να αποφασίσουμε τι ταιριάζει περισσότερο στη συνολική μας υγεία, συνδυαστικά με την απώλεια βάρους.

Η Keto έχει ένα πλάνο με 75%  θερμίδες από τα λίπη, 15-20% από πρωτεΐνη και 5-10% από υδατάνθρακες. Με τον περιορισμό των υδατανθράκων σε χαμηλότατα επίπεδα, ο μεταβολισμός μπαίνει στη διαδικασία της κέτωσης, σύμφωνα με την οποία το σωματικό λίπος καίγεται ως ενέργεια. Τα γεύματα αποτελούνται κυρίως από έλαια, αβοκάντο, βούτυρο και μπέικον . Μπορούμε να φάμε λίγη πρωτεΐνη μέσα από αυγά, μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά και θαλασσινά.

Από την άλλη, η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή μας επιτρέπει να πάρουμε τις μισές ημερήσιες θερμίδες από υδατάνθρακες και μοιράζουμε τα λίπη και την πρωτεΐνη. Τι πρέπει να τρώμε;

  • Φρούτα και λαχανικά (2 και 5 μερίδες αντίστοιχα)
  • Φασόλια
  • Ξηρούς καρπούς
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά με μέτρο
  • Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Η μεσογειακή διατροφή έχει υποστηριχτεί από σχεδόν 6.000 δημοσιευμένες έρευνες που αποδεικνύουν το ρόλο της στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές νόσους, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο, άνοια κλπ. Πρόσφατα ψηφίστηκε ως η καλύτερη δίαιτα για υγιεινή διατροφή, μα βάση τα φυτά, που δρα κόντρα στο διαβήτη. Στην ίδια αναφορά, η keto ήταν στην 38η θέση. Όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, ζουν και παραμένουν υγιείς περισσότερο.

Το πρόβλημα της keto είναι ότι η χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, την καθιστά αδύνατη στο να την υιοθετήσουμε. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορες διατροφικές ελλείψεις προκαλώντας αυξημένο ρίσκο για καρδιακές νόσους. Αντιθέτως, η μεσογειακή διατροφή αγαπά τον πλανήτη, την βρίσκουμε σε αφθονία στη χώρα μας και είναι πεντανόστιμη.