Οι περισσότερες ασκήσεις γιόγκα εκτός από ενδυνάμωση προσφέρουν πάντα διάταση των μυών που αν συνδυαστεί αρμονικά και με την αναπνοή ξεμπλοκάρει άμεσα όλο το μυϊκό μας σύστημα.

Παρακάτω θα δούμε τέσσερις από αυτές τις θέσεις που γίνονται εύκολα και στο σπίτι.

Purvotanasana

Ξεκινήστε από την καθιστή θέση απλώνοντας τα πόδια μπροστά και τοποθετώντας τις παλάμες 10-15 εκ. πίσω από τους γλουτούς. Ενεργοποιήστε την κοιλιά, γλουτούς και μηρούς και τεντώστε τα χέρια με εισπνοή σηκώνοντας πάνω τη λεκάνη. Προσπαθήστε να ακουμπήσετε τα δάχτυλα των ποδιών στο πάτωμα. Παραμείνετε σε αυτή τη θέση για 5 πλήρεις αναπνοές. Αν δυσκολεύεστε μπορείτε να λυγίσετε τα γόνατα και να πατήσετε τις πατούσες.

Matsyendrasana

Σε αυτή την όμορφη περιστροφή δώστε έμφαση στην κόντρα που αναπτύσσεται μεταξύ του βραχίονα και του γονάτου. Πάρτε εισπνοή μακραίνοντας προς τα πάνω τη σπονδυλική στήλη και στην εκπνοή προσπαθήστε να μπείτε πιο βαθιά στην περιστροφή. Μείνετε για 5 πλήρεις αναπνοές και στη συνέχεια αλλάξτε πόδια και κατεύθυνση περιστροφής και μείνετε για άλλες 5 αναπνοές.

Gomukasana

Καθίστε όσο καλύτερα γίνεται σε αυτή την άσανα προσπαθώντας να πατάνε και οι δύο γλουτοί στο πάτωμα. Μαλακώστε τα ισχία και απομακρύνετε τις ωμοπλάτες μεταξύ τους για να μπορέσουν να δεθούν και τα χέρια. Οι αγκώνες προσέξτε να είναι στο ύψος των ώμων. Μείνετε έτσι για 5 αναπνοές και κατόπιν αλλάξτε πόδια και χέρια για να μείνετε και εκεί για άλλες τόσες αναπνοές. Στείλτε την αναπνοή σας εκεί που οι μύες μπλοκάρουν.

Krounchasana

Κρατήστε τη σπονδυλική σας στήλη σε ευθυγράμμιση με ανοιχτό τον θώρακα. Τεντώστε αντίθετο χέρι και πόδι, κρατήστε το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και μείνετε για 5 αναπνοές. Αν σας δυσκολεύει αρκετά μπορείτε να λυγίσετε λίγο το γόνατο. Επαναλαμβάνετε την άσκηση και με το άλλο χέρι και πόδι. Μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε την κοιλιά σας και να αναπνέετε βαθιά και ομοιόμορφα.