Πολλοί από εμάς έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τη γυμναστική σαν αναγκαίο κακό για την επίτευξη κάποιου τελικού στόχου: Είτε θέλουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας είτε να αποκτήσουμε το σώμα των ονείρων μας, είναι δύσκολο να πειθαρχήσουμε σε μια προπόνηση όταν η ίδια η διαδικασία μάς είναι βαρετή ή δυσάρεστη. Σε αντίθεση με την αίσθηση καταναγκασμού που μπορεί να μας προκαλεί το μέτρημα των επαναλήψεων μιας άσκησης, η πεζοπορία, ιδιαίτερα όταν ακολουθούμε μια διαδρομή για πρώτη φορά, θυμίζει περισσότερο περιπέτεια, ενώ μπορεί να κάνει θαύματα τόσο για τη σωματική μας κατάσταση όσο και για την ψυχολογία μας.

Βήματα προς…

…το τέλειο σώμα

Ποιος θα περίμενε ότι το περπάτημα μπορεί να έχει αντίστοιχα – αν όχι καλύτερα – αποτελέσματα για το σώμα μας με δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία. Την ώρα που ακολουθούμε ένα μονοπάτι, ενεργοποιούμε τους τετρακέφαλους, τους ιγνυακούς τένοντες και τους μυς της γάμπας και των γοφών μας. Αν έχουμε μαζί μας και μία τσάντα πλάτης, προσθέτουμε και τον κορμό στα μέρη του σώματος που γυμνάζουμε! Σαν να μην έφτανε αυτό, μία ώρα πεζοπορίας αρκεί για να κάψουμε 440 με 550 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι αν ακολουθήσουμε μια διαδρομή τριών ωρών θα κάψουμε πάνω από τις μισές θερμίδες που καταναλώνουμε μέσα σε μία ολόκληρη ημέρα.

…την καλή υγεία

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Δέστε τα κορδόνια σας και διαλέξτε μονοπάτι! Μία ώρα περπατήματος την ημέρα επί πέντε μέρες την εβδομάδα μπορούν να «κόψουν» στη μέση τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών ασθενειών. Αυτό συμβαίνει εν μέρει γιατί, όπως και άλλες αεροβικές ασκήσεις, το περπάτημα αυξάνει τα επίπεδα της «καλής χοληστερίνης» HDL ενώ παράλληλα ρίχνει τα επίπεδα της LDL και των τριγλυκεριδίων. Ακόμη, όχι απλώς αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη αλλά και μας βοηθά να τον κρατήσουμε υπό έλεγχο, καθώς μετατρέπει σε ενέργεια τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα μας.

…τη δημιουργικότητα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όταν περνάμε χρόνο στη φύση, ενισχύουμε ακόμη και κατά 50% την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε στην εκάστοτε εργασία, αλλά και να δίνουμε δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας. Οι συγγραφείς της έρευνας αποδίδουν αυτά τα ευρήματα μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες μας κρατούν μακριά από τις ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες έχουν την τάση να μας τραβούν διαρκώς την προσοχή μέσα από ήχους και ειδοποιήσεις, με αποτέλεσμα να μας αποτρέπουν από το να εστιάζουμε σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

…την ευτυχία

Με την κατάθλιψη στην Ελλάδα να έχει αυξηθεί έως και κατά 80% στη διάρκεια των χρόνων της κρίσης, οποιαδήποτε δραστηριότητα ενισχύει την ψυχολογία μας γίνεται πολύτιμη. Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η πεζοπορία αδιαμφισβήτητα είναι μία από αυτές. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο εντόπιζε τα αρνητικά μοτίβα σκέψεων που συνδέονται με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές και τους υπέβαλαν σε εγκεφαλογράφημα πριν και μετά από έναν περίπατο στη φύση με διάρκεια 90 λεπτά. Στο τέλος της βόλτας, διαπιστώθηκε σημαντική μείωση των ενδείξεων ψυχικών παθήσεων.

…τη συντροφικότητα

Αν και υπάρχουν μονοπάτια που απαιτούν καλή φυσική κατάσταση και διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας, σε γενικές γραμμές η πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα προσβάσιμη στους περισσότερους. Επιλέξτε μία διαδρομή που να μπορείτε να ακολουθήσετε με τους φίλους ή την οικογένειά σας και απολαύστε μαζί τους τα δώρα της φύσης. Καθώς πρόκειται για μία αρκετά ήπια άσκηση, θα έχετε τη δυνατότητα να ανταλλάξετε νέα και εντυπώσεις!