Το μέλι αποτελεί πλήρη τροφή, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά, που ευνοούν την καλή υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Πλούσιο σε βιταμίνες, ένζυμα, μέταλλα και νερό, χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από τα γλυκά και ως μια νόστιμη εναλλακτική για το μαρινάρισμα του κρέατος. Το οφέλη του μελιού απορρέουν από την σύστασή του και συγκεκριμένα είναι:

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Περιέχει πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά, τα οποία περιλαμβάνουν οργανικά οξέα και φαινολικές ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτός ο συνδυασμός των ενώσεων του χαρίζει την αντιοξειδωτική του δράση. Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ο συγκεκριμένος τύπος χοληστερόλης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αθηροσκλήρωση, την συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε σειρά μελετών έχει αναφερθεί ότι μέλι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας την «κακή» και αυξάνοντας σημαντικά την «καλή».

Μειώνει τα τριγλυκερίδια

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια στο αίμα αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Συνδέονται επίσης, με αντίσταση στην ινσουλίνη, σημαντικό παράγοντα, που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Ενδιαφέρον συγκεντρώνουν ευρήματα ερευνών, που έχουν συσχετίσει την τακτική κατανάλωση μελιού με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ειδικά όταν καταναλώνεται αντί της ζάχαρης.

Συμβάλλει στην επούλωση των τραυμάτων

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού σε τραύματα ή εγκαύματα, έχουν αξιοποιηθεί ήδη από την αρχαία Αίγυπτο. Επιστημονική μελέτη έχει αποδείξει την θεραπευτική του δράση για την επούλωση εγκαυμάτων μερικού πάχους και πληγών που έχουν μολυνθεί. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η θεραπευτική του δύναμη πηγάζει από τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του

Το μέλι, μεταξύ άλλων έχει αναφερθεί ότι μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους, την βελτίωση της διάθεσης ενώ βελτιώνει την μνήμη, ενισχύει την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς ενώ μας προσφέρει και ποιοτικότερο ύπνο. Ωστόσο, θα ήταν καλό να καταναλώνεται με μέτρο καθώς εξακολουθεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη.