Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από νερό σε ποσοστό 60%. Κατά την διάρκεια της ημέρας ωστόσο, τείνουμε να χάνουμε αρκετά υγρά είτε λόγω του μηχανισμού της εφίδρωσης, που διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος στα φυσιολογικά επίπεδα, είτε λόγω της ούρησης. Η ενυδάτωση, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους, που δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να καταναλώνετε καθημερινά άφθονο νερό. Οι ειδικοί συνήθως συνιστούν τα οκτώ ποτήρια νερό ή περίπου τα δύο λίτρα. Είναι γνωστό και ως ο «κανόνας των οκτώ», πράγμα που λειτουργεί ως υπενθύμιση για να μην ξεχνάτε το νερό σας. Αν και τα επιστημονικά δεδομένα πίσω από τον «κανόνα των οκτώ» είναι λίγα, πολλά είναι τα οφέλη που μπορεί να χαρίσει στον οργανισμό:

*Ενίσχυση της φυσικής απόδοσης

Η ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την διάρκεια μιας έντονης προπόνησης κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι αθλητές μπορεί να χάνουν από 6 έως και 10% μέσω του ιδρώτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα κίνητρα αλλά και αυξημένη κόπωση. Μπορεί επίσης να κάνει την άσκηση να φαίνεται δυσκολότερη τόσο σωματικά όσο και νοητικά. Οι επαρκείς ποσότητες νερού αποτρέπουν τέτοια ενδεχόμενα από το να συμβούν ενώ φαίνεται να μειώνουν και το οξειδωτικό στρες που εμφανίζεται κατά την διάρκεια προπονήσεων υψηλής έντασης.

*Ενέργεια στα… ύψη

Ο εγκέφαλος επηρεάζεται έντονα από την ενυδάτωση ή την αφυδάτωση. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και η ήπια αφυδάτωση, με απώλεια της τάξεως 2-3% μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία πολλών πτυχών του εγκεφάλου, όπως είναι η διάθεση αλλά και η ικανότητα συγκέντρωσης. Η ήπια απώλεια υγρών φαίνεται επίσης να προκαλεί αύξηση στην συχνότητα των πονοκεφάλων. Άλλες έρευνες συσχετίζουν την απώλεια υγρών με την μνήμη αλλά και τα αυξημένα αισθήματα άγχους και κόπωσης. Πολλές μελέτες που κυμαίνονται σε πολλά ηλικιακά επίπεδα – από παιδιά έως και μεγαλύτερους ενήλικες – υπογραμμίζουν την σύνδεση ανάμεσα στην ήπια αφυδάτωση την διάθεση, την μνήμη και την αποδοτικότητα της εγκεφαλικής λειτουργίας.

*Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Οι άφθονες ποσότητες νερού μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού αλλά και να ενισχύει την λειτουργία του μεταβολικού σας ρυθμού. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους αυξάνοντας ελαφρώς τον μεταβολισμό σας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που καίτε καθημερινά. Ο χρόνος που πίνετε νερό μέσα στην μέρα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει την απώλεια βάρους. Πίνοντας νερό περίπου μισή ώρα πριν το γεύμα σας, ενισχύεται το αίσθημα κορεσμού και νιώθετε χορτάτοι ενώ μπορεί να έχετε καταναλώσει λιγότερες θερμίδες.

*Μείωση των πονοκεφάλων

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ημικρανία. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι επαρκείς ποσότητες νερού μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των πονοκεφάλων στην περίπτωση που σας… «επισκέπτονται» συχνά.