Συνδέεται με τη χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι. Το αγγούρι είναι το πιο δροσερό καλοκαιρινό λαχανικό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό. Ιδανική τροφή για όσους θέλουν να αδυνατίσουν.

Τα είδη του αγγουριού βρίσκονταν αυτοφυή  στην Κεντρική Ασία πριν από 3 χιλιάδες περίπου χρόνια. Είναι μάλλον σπάνια πια, αλλά το αγγούρι στη σημερινή του μορφή παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα λαχανικά.  Σήμερα, στην αγορά μπορούμε  να διαλέξουμε μικρά αγγούρια  που πωλούνται με το κιλό και μεγαλύτερα που πωλούνται με το κομμάτι. Στην Κρήτη υπάρχουν και τα αντζούρια, ένα ψευτοαγγούρι  με ανοιχτοπράσινο χρώμα, που είναι όμως νόστιμο και αρωματικό. Το αγγούρι συνήθως το απολαμβάνουμε ωμό και ακούγεται παράξενο για την ελληνίδα νοικοκυρά να μαγειρέψει αγγούρια. Όμως, δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο σε άλλες χώρες. Οι Γάλλοι, για παράδειγμα, έχουν πολλές συνταγές για αγγούρια ζεστά και συνήθως τα σοτάρουν ή τα ζεματάνε και τα σερβίρουν με σάλτσα από κρέμα γάλακτος, που ταιριάζει πολύ. Οι Αφροαμερικανοί, από την άλλη, τα τηγανίζουν και τα σερβίρουν ως έναν τραγανό μεζέ που σερβίρεται με πικάντικες σάλτσες. Ακόμη, στην Ιαπωνία τα αγγούρια είναι κοινό συστατικό σε σούπες με ζυμαρικά.

Τι να προσέξετε

Είναι σημαντικό να ελέγχουμε σχολαστικά τη φλούδα των αγγουριών, γιατί εάν είναι τρυπημένη, ραγισμένη ή τραυματισμένη, τότε το αγγούρι σαπίζει πολύ γρήγορα. Όπως όλα τα λαχανικά που περιέχουν πολύ νερό, τα αγγούρια διατηρούνται καλύτερα μέσα σε χαρτοσακούλα, στο συρτάρι του ψυγείου, και όχι κλεισμένα σε πλαστική σακούλα. Όταν επιλέγετε αγγούρια, φροντίστε να είναι ίσια, σφιχτά, ζουμερά και συμπαγή, με επιμήκεις αυλακώσεις στη φλούδα τους και χρώμα πράσινο, ομοιόμορφο και λαμπερό.