Πολλοί είναι οι λόγοι να επιλέξει κανείς ένα σάντουιτς ως μεσημεριανό γεύμα: ετοιμάζεται γρήγορα και οικονομικά, μεταφέρεται εύκολα και μπορεί να αποτελέσει ένα ισορροπημένο, ολοκληρωμένο γεύμα με σύνθετους υδατάνθρακες, καλά λιπαρά, λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και άπαχη πρωτεΐνη. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη επιλογή που σας έρχεται στο μυαλό όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το σάντουιτς στην πραγματικότητα μπορεί να σας χορτάσει, να σας τροφοδοτήσει με θρεπτικά συστατικά και να διευκολύνει την απώλεια βάρους. Αρκεί βέβαια να επιλέξετε έξυπνα πώς θα το φτιάξετε.

Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τις θερμίδες στο σάντουιτς, χωρίς να στερηθείτε γεύση.

*Αφαιρέστε το ένα ψωμάκι

Ο πιο εύκολος τρόπος να μειώσετε τον αριθμό των θερμίδων κυριολεκτικά σε κάθε σάντουιτς; Βγάλτε το πάνω κομμάτι ψωμιού. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο γλιτώνετε θερμίδες, αλλά έχετε και περισσότερο χώρο να προσθέσετε πρωτεΐνες και λαχανικά.

*Μην χρησιμοποιείτε λευκό ψωμί

Το ψωμί ολικής άλεσης δεν έχει σημαντικά λιγότερες θερμίδες από το αντίστοιχο λευκό, έχει όμως την ιδιότητα να σας χορταίνει πιο εύκολα και για περισσότερη ώρα, χάρη στην περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Προτιμήστε, λοιπόν, μαύρο ψωμί για να φτιάξετε ένα χορταστικό σάντουιτς. Μια επίσης πολύ καλή επιλογή είναι η αραβική πίτα ολικής άλεσης.

*Προσθέστε αυγό

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσθέσετε πρωτεΐνη στο γεύμα σας και κατ’ επέκταση να παρατείνετε το αίσθημα κορεσμού σας. Άλλωστε, ποιος δεν αγαπάει τα αυγά;

*Επιλέξτε έξυπνα το κρέας

Παρόλο που είναι πηγή πρωτεΐνης, τα αλλαντικά συχνά περιέχουν πολύ νάτριο. Γι’ αυτό καλό είναι να γεμίζετε τα σάντουιτς με ψητά στήθη κοτόπουλου ή φιλέτα σολομού. Αν δεν έχετε την παραμικρή όρεξη να μαγειρέψετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτες βραστής ή ψητής γαλοπούλας, φέτες σολομού ή κονσερβοποιημένο τόνο σε νερό.

*Χρησιμοποιήστε τυρί με λίγες θερμίδες

Το τυρί cottage και το ανθότυρο είναι εξαιρετικές επιλογές αν θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες στο σάντουιτς. Αν πάλι δεν θέλετε να απαρνηθείτε το κίτρινο τυρί, επιλέξτε ένα με χαμηλά λιπαρά.

*Προσθέστε γεύση, όχι θερμίδες

Η μουστάρδα, μια σπιτική σος γιαουρτιού με σκόρδο και το χούμους, είναι ιδανικές επιλογές για να προσθέσετε υγρασία και γεύση στο σάντουιτς. Αν είστε λάτρεις της μαγιονέζας, προτιμήσετε μία με λιγότερα λιπαρά. Ένας ακόμη τρόπος να κάνετε το σάντουιτς πιο νόστιμο -χωρίς παράλληλα να το φορτώσετε με θερμίδες- είναι προσθέτοντας ντομάτα, ελιές, κάπαρη και τουρσί.

*Προσθέστε περισσότερα λαχανικά

Τραγανά, δροσιστικά, θρεπτικά και χαμηλά σε θερμίδες, τα λαχανικά μπορούν να αναβαθμίσουν τη γεύση και τη διατροφική αξία του σάντουιτς. Μη φοβάστε να γίνετε δημιουργικοί, αφού σχεδόν όλα τα λαχανικά ταιριάζουν στα σάντουιτς.