Η «νέα» μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο σύμμαχο για την υγεία μας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που κατανάλωσαν υψηλότερες ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών και λιγότερο κόκκινο κρέας και πουλερικά παρουσίασαν αυξημένα καρδιαγγειακά και μεταβολικά οφέλη.

Τι περιλαμβάνει η «νέα» μεσογειακή διατροφή

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη δεν ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι, στην πλειοψηφία τους ήταν άνδρες και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 51 έτη. Διαχωρίστηκαν από τους ερευνητές σε τρεις κατηγορίες.

  • Η πρώτη έλαβε οδηγίες για την ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας και βασικές οδηγίες για την επίτευξη μιας υγιεινής διατροφής.
  • Η δεύτερη ομάδα έλαβε την ίδια καθοδήγηση για τη σωματική δραστηριότητα και συμβουλές σχετικά με την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα περιορισμένη σε θερμίδες. Το μενού τους ήταν χαμηλό σε απλούς υδατάνθρακες, πλούσιο σε λαχανικά, και με τα πουλερικά και τα ψάρια να αντικαθιστούν το κόκκινο κρέας.
  • Η τρίτη ομάδα έλαβε όλα τα παραπάνω, συν 3 έως 4 φλιτζάνια πράσινο τσάι, καθώς και 28 γραμμάρια καρύδια την ημέρα, δηλαδή δοκίμασε την «νέα» μεσογειακή διατροφή.

Υποσχέσεις.. υγείας

Μετά από 6 μήνες, η «νέα» μεσογειακή διατροφή ξεπέρασε σε οφέλη τα άλλα δύο διατροφικά προγράμματα.

Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν έναν από τους δύο τύπους μεσογειακής διατροφής έχασαν περισσότερο βάρος. Η ομάδα της «νέας» μεσογειακής διατροφής έχασε συνολικά 6,2 κιλά, εκείνη με την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχασε 5,4 κιλά και η ομάδα υγιεινής διατροφής έχασε 1,5 κιλό.

Η περιφέρεια της μέσης συρρικνώθηκε κατά μέσο όρο 8,6 εκατοστά μεταξύ εκείνων που ακολούθησαν την «νέα» μεσογειακή δίαιτα σε σύγκριση με 6,8 εκατοστά για εκείνους της μεσογειακής διατροφής και τα 4,3 εκατοστά εκείνων που ακολούθησαν την υγιεινή.

Η «νέα» μεσογειακή συνδέθηκε και με την μεγαλύτερη μείωση της χοληστερίνης, σε ποσοστό 4%. Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν σχεδόν 1 τοις εκατό για εκείνα της ομάδας μεσογειακής διατροφής και ακόμη λιγότερο από εκείνα για την ομάδα της υγιεινής.

Καρύδια: το αντιφλεγμονώδες superfood

Σε ξεχωριστή μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιδράσεις που είχαν τα καρύδια όταν συμπεριλαμβάνονταν στην καθημερινή διατροφή ενός ατόμου. Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και χαμηλότερη συνολική χοληστερόλη.

Ωστόσο, υπήρξε περιορισμένη έρευνα που να συνδέει την κατανάλωση ξηρών καρπών με μειωμένη φλεγμονή στο σώμα. Μετά από μια περίοδο παρακολούθησης δύο ετών, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια δίαιτα που περιελάμβανε καρύδια εμφάνισαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα