Το στρες αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και συχνά η σωματική και ψυχολογική ένταση δεν μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε, ακόμα και αν το προσπαθούμε. Μάλιστα, η ψυχολογική ένταση μπορεί να «τροφοδοτήσει» την σωματική και το αντίστροφο, φαινόμενο που τελικά μπορεί να μας.. βοηθήσει.

Γιατί είναι σημαντικό να χαλαρώνουμε ψυχικά και σωματικά

Αν δούμε το ζήτημα από την άλλη, η σωματική χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του ψυχολογικού άγχους και η χαλάρωση του νου μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και σωματικά, απελευθερώνοντας την ένταση από τους μυς. Όταν η απόκριση του άγχους απενεργοποιείται, γίνεται σταδιακά πιο εύκολο να προσεγγίσουμε δυσκολίες και απρόοπτα με πιο προληπτικό και ψύχραιμο τρόπο.

Η εκμάθηση των τεχνικών που επιτρέπουν και τους δύο τύπους χαλάρωσης είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική οδός για την ανακούφιση από το άγχος. Αντί να το αποφεύγετε, είναι σημαντικό να το αναγνωρίζετε και να το χρησιμοποιείτε ως ένδειξη που θα σας ειδοποιεί ότι χρειάζεστε χαλάρωση.

Σωματική χαλάρωση

Η σωματική χαλάρωση διακόπτει και αντιστρέφει την απόκριση στο άγχος και μπορεί να σταματήσει έναν κύκλο αρνητικής ανατροφοδότησης όπου ο νους σας ανταποκρίνεται στο άγχος. Η ένταση που μπορεί να προκύψει από αυτήν την απόκριση αυξάνει τα επίπεδα άγχους που αισθάνεστε συναισθηματικά.

Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές τεχνικές για την ανακούφιση της έντασης στο σώμα. Αυτές περιλαμβάνουν:

Συναισθηματική χαλάρωση

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εμπειρία του άγχους περιλαμβάνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος που αντιμετωπίζετε και ως εκ τούτου να αισθανθείτε φόβο.

Συχνά, η επανεξέταση των σκέψεών σας μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε συναισθηματικά. Μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τις σκέψεις σας και να αλλάξετε αυτόν τον κύκλο εάν μάθετε πώς να χαλαρώνετε καθώς αντιμετωπίζετε στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας.

Οι τρεις τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να το πετύχετε, περιλαμβάνουν:

  • Θα ήταν καλό να αντικαταστήσετε τα αρνητικά με θετικά σχόλια.
  • Μπορείτε να δοκιμάσετε να αναδιαμορφώσετε τις σκέψεις σας έτσι ώστε να αντιλαμβάνεστε τα απρόοπτα και τις δυσκολίες λιγότερο αγχωτικά.
  • Προσπαθήστε να υιοθετήστε μια πιο αισιόδοξη στάση, εγκαταλείποντας αρνητικά μοτίβα σκέψης.