Καθώς αρχίζετε να τρέχετε, η καρδιά σας και το αναπνευστικό σας σύστημα λειτουργούν σκληρότερα, ενώ καθώς συνεχίζετε, το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες, ορμόνες οι οποίες δρουν ως διεγερτικά και βελτιώνουν τη διάθεση. Παράλληλα, το τρέξιμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αυξήσετε την καύση θερμίδων του οργανισμού σας και κατ’ επέκταση να ενισχύσετε το αδυνάτισμά σας.

Με λίγα λόγια, το τρέξιμο είναι μία fitness συνήθεια που μπορεί να ενισχύσει τη συνολική υγεία σας. Ορίστε λοιπόν μερικά μυστικά για να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας.

Fitness μυστικά για να βελτιωθείτε στο τρέξιμο

*Καταναλώστε το σωστό σνακ πριν το τρέξιμο

Προκειμένου να έχετε την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε για το τρέξιμο, καλό είναι 1-2 ώρες προτού ξεκινήσετε, να καταναλώσετε ένα ελαφρύ σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες, π.χ. μια μπανάνα ή μια μπάρα δημητριακών. Πριν τη γυμναστική, πρέπει να αποφεύγετε τα λιπαρά τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά, γιατί μπορεί να σας προκαλέσουν δυσφορία στο στομάχι.

*Μην παραλείπετε την προθέρμανση και τις διατάσεις

Αν παραλείψετε την προθέρμανση και αρχίσετε κατευθείαν το έντονο τρέξιμο, κινδυνεύετε να τραυματιστείτε. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αφιερώσετε λίγα λεπτά στο ζέσταμα του σώματός σας, έτσι ώστε να προετοιμάσετε το καρδιοκυκλοφορικό, αλλά και το μυοσκελετικό σας σύστημα για τις όποιες επιβαρύνσεις θα δεχτεί στη συνέχεια. Οι διατατικές ασκήσεις είναι εξίσου σημαντικές με την προθέρμανση και θα πρέπει να γίνονται έτσι ώστε οι μύες και οι τένοντες να αποκτούν την απαραίτητη ελαστικότητα , αλλά και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Προσοχή όμως : οι διατάσεις πρέπει να γίνονται όχι πριν αλλά μετά την προθέρμανση και στο τέλος του προγράμματος, για να αποφεύγονται τα «πιασίματα».

*Μείνετε ενυδατωμένοι

Όση ώρα τρέχετε, πρέπει να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας, καταναλώνοντας μικρές γουλιές νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην αισθάνεστε βαριά τα πόδια σας και να μην κουράζεστε γρήγορα. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού σας είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού η αφυδάτωση μπορεί να δημιουργήσει τάση για λιποθυμία και υπερθέρμανση του σώματος. Ωστόσο, η μεγάλη ποσότητα νερού μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία και να «βαρύνει» το στομάχι σας. Φροντίστε, λοιπόν, να πίνετε νερό με μέτρο όσο τρέχετε.

*Βεβαιωθείτε ότι αναπνέετε σωστά

Η σωστή αναπνοή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αυξήσετε τις επιδόσεις σας σε οποιοδήποτε άθλημα. Για να αναπνέετε σωστά, βεβαιωθείτε ότι γεμίζετε με αέρα την κοιλιά και τον θώρακά σας κατά την εισπνοή και ότι εκπνέετε αποκλειστικά από τη μύτη για όσο σας επαρκεί η ποσότητα οξυγόνου που έχετε. Έτσι, δεν θα κουράζεται άμεσα το αναπνευστικό σας σύστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News