Όλοι ξέρουμε ότι η γυμναστική ωφελεί το σώμα μας: ενισχύει την απώλεια βάρους, αυξάνει τον μεταβολισμό, τονώνει τους μυς, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και την υγεία των οστών. Όμως συχνά παραβλέπονται τα σημαντικά οφέλη που κρύβει η σωματική άσκηση για την ψυχολογία και συγκεκριμένα για τη διαχείριση του στρες.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η γυμναστική στη μείωση του στρες;

*Είναι θέμα… νευροχημείας

Τα ψυχικά οφέλη της άσκησης σχετίζονται με την νευροχημεία. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Διεγείρει επίσης την παραγωγή ενδορφινών, χημικών στον εγκέφαλο που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα και ενισχυτικά της διάθεσης. Οι ενδορφίνες είναι υπεύθυνες για τα αισθήματα χαλάρωσης και αισιοδοξίας που συνοδεύουν πολλές έντονες προπονήσεις – ή, τουλάχιστον, το ζεστό ντους μετά την προπόνησή σας.

*Βελτιώνει την αυτο-εικόνα σας

Οι συμπεριφορικοί παράγοντες συμβάλλουν επίσης στα οφέλη της άσκησης. Καθώς η κοιλιά σας συρρικνώνεται και η δύναμη και η αντοχή σας αυξάνονται, η αυτο-εικόνα σας θα βελτιωθεί. Θα αποκτήσετε μια αίσθηση κυριότητας και ελέγχου, υπερηφάνειας και αυτοπεποίθησης. Η ανανεωμένη ενέργειά σας και η πειθαρχία της τακτικής άσκησης θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε άλλους σημαντικούς στόχους στη ζωή σας, που δε σχετίζονται απαραίτητα με τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.

*Λειτουργεί ως μία διέξοδος

Η γυμναστική σάς δίνει επίσης την ευκαιρία να ξεφύγετε από τα προβλήματα και τις ανησυχίες σας και εστιάσετε στη στιγμή. Άλλωστε, όταν το σώμα σας είναι απασχολημένο, το μυαλό σας θα αποσπάται από τις ανησυχίες της καθημερινής ζωής και θα είναι ελεύθερο να σκέφτεται δημιουργικά.

*Αναβαθμίζει τον ύπνο σας

Το στρες οδηγεί σε έλλειψη ύπνου και η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε στρες. Η τακτική γυμναστική θα μπορούσε να σας βοηθήσει να βγείτε από αυτόν τον φαύλο κύκλο, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα βήματα έκαναν οι συμμετέχοντες τόσο υψηλότερη ήταν η ποιότητα ύπνου που ανέφεραν οι ίδιοι.

Να θυμάστε ότι…

Κάθε μορφή γυμναστικής μπορεί να σας βοηθήσει, αρκεί να σας φαίνεται ενδιαφέρουσα. Το περπάτημα είναι μια καλή αρχή, ειδικά αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τη γυμναστική. Ακόμη και μια χαλαρή βόλτα 20 λεπτών μπορεί να καθαρίσει το μυαλό σας και να μειώσει το στρες που αισθάνεστε.

Ακολουθήστε το στο Google News