Η σανίδα και τα ροκανίσματα είναι οι πιο δημοφιλείς ασκήσεις όσον αφορά στην εκγύμναση της περιοχής της κοιλιάς. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποια από τις δύο ασκήσεις είναι πιο αποτελεσματική;

Σανίδα VS ροκανίσματα

Η σανίδα έχει γίνει ιδιαίτερα διάσημη τα τελευταία χρόνια και έχει συγκεντρώσει πολλούς αφοσιωμένους θαυμαστές, ενώ τα ροκανίσματα είναι η πρώτη άσκηση που μας έρχεται στο μυαλό όταν θέλουμε να αποκτήσουμε επίπεδη κοιλιά.

Ενώ και η σανίδα και τα ροκανίσματα δουλεύουν τους κοιλιακούς, το κάνουν με διαφορετικούς τρόπους. Άλλωστε, η σανίδα είναι ισομετρική άσκηση ενώ τα ροκανίσματα δυναμική. Όσον αφορά τη στόχευση στους μυς,  έχουν κάποιες ομοιότητες αλλά και σαφείς διαφορές.

Η σανίδα στοχεύει στους κοιλιακούς, αλλά παράλληλα ενεργοποιεί τους ώμους, τους γλουτούς και τον ιγνυακό τένοντα. Με λίγα λόγια, δηλαδή, τα οφέλη της δεν περιορίζονται μόνο στους κοιλιακούς. Σχετική μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δείχνει ότι ασκήσεις που διεγείρουν τους ώμους και τους γλουτούς, ενεργοποιούν τους κοιλιακούς και τον οσφυϊκό μυ σε μεγαλύτερη ένταση.

Τα ροκανίσματα από την άλλη στοχεύουν μόνο στους κοιλιακούς μυς.

Γιατί η σανίδα είναι καλύτερη από τα ροκανίσματα;

Η σανίδα αποτελεί μια πιο αποτελεσματική άσκηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να βγάλετε τα ροκανίσματα από τη fitness ρουτίνα σας.

  • Αρχικά, η σανίδα φαίνεται να προκαλεί σημαντικά μεγαλύτερη ενεργοποίηση των κοιλιακών μυών, συγκριτικά με τα κλασικά ροκανίσματα.
  • Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η σανίδα είναι προτιμότερη είναι επειδή είναι πιο ήπια για την πλάτη σας. Για όσους αντιμετωπίζουν πόνο στην πλάτη, μια λάθος εκτέλεση των ροκανισμάτων μπορεί να γίνει επικίνδυνη.
  • Τέλος, σε αντίθεση με τις δυναμικές ασκήσεις, η ισομετρική άσκηση της σανίδας απαιτεί συνεχή ενεργοποίηση των μυών. Είτε πρόκειται για 30 δευτερόλεπτα είτε για ένα λεπτό, οι μύες στους κοιλιακούς και τον «πυρήνα» σας (όταν αναφερόμαστε στον «πυρήνα» του σώματος, εννοούμε τις περιοχές των κοιλιακών τοιχωμάτων, τη λεκάνη, την οσφυϊκή περιοχή και την ικανότητά τους να σταθεροποιούν το σώμα όταν κινούμαστε) πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν όταν κάνετε σανίδα. Και αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της άσκησης.

Το μυστικό για επίπεδη κοιλιά

Δεν είναι τυχαίο ότι η φράση «η επίπεδη κοιλιά ξεκινάει από την κουζίνα», πρόκειται για μια τόσο διαδεδομένη fitness συμβουλή. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δείτε τους κοιλιακούς σας να διαγράφονται αν έχετε μια ανεξέλεγκτη διατροφή που οδηγεί σε αυξημένο λίπος στο σώμα σας. Προκειμένου να δείτε γράμμωση στην κοιλιά σας, πρέπει να μειώσετε το λίπος που καλύπτει τους μυς σας.

Από εκεί και πέρα, για να μειώσετε το ποσοστό λίπους σας, θα πρέπει να χάσετε βάρος. Η γυμναστική είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθειά σας για επίπεδη κοιλιά, αφού σας βοηθά να καίτε θερμίδες, αλλά και να ενεργοποιείτε τους μυς της περιοχής.

Εν ολίγοις, για να αποκτήσετε την επίπεδη κοιλιά των ονείρων σας, χρειάζεται ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης.