Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για όλους, αλλά ορισμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα καλά για ζητήματα που επηρεάζουν τις γυναίκες, όπως είναι τα εύθραυστα οστά, η εγκυμοσύνη ή ακόμα και ο καρκίνος του μαστού.

Τα καλύτερα superfoods για τις γυναίκες

Αυτά τα superfoods είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά – συχνά περισσότερα από ένα – που θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε το σώμα σας και να το διατηρήσετε ακμαίο και υγιές.

Edamame

Αυτά τα νόστιμα φασόλια σόγιας είναι γεμάτα φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και ενώσεις που μοιάζουν με οιστρογόνα, γνωστά και ως ισοφλαβόνες, που αποτελούν τον σύμμαχο των γυναικών ειδικά κατά την εμμηνόπαυση, καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τις ενοχλητικές εξάψεις.

Kale

Πολλά είναι τα θρεπτικά σε αυτό το φυλλώδες πράσινο λαχανικό, όπως η βιταμίνη Κ που μαζί με το ασβέστιο και την βιταμίνη D, διατηρεί τα οστά σας ισχυρά και υγιή. Μία μερίδα μπορεί να καλύψει πάνω από το 20% των ημερήσιων συνιστώμενων ποσοτήτων βιταμινών Α και C.

Σπαράγγια

Θέλετε ένα άλλο τρόφιμο για να πάρετε την πολύτιμη βιταμίνη Κ, που θα θωρακίσει τα οστά σας; Μπορείτε να δοκιμάσετε τα σπαράγγια, καθώς θα καλύψει το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών σας, αποτελώντας ταυτόχρονα «πηγή» φυλλικού οξέως, το οποίο βοηθά στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών.

Φασόλια

Έχουν πολλές πρωτεΐνες, χωρίς το λίπος που συνοδεύει το κρέας και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση, το σάκχαρο στο αίμα και τον καρδιακό ρυθμό, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

 Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ αποτελεί εξαιρετική «πηγή» φλαβονοειδών, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων εγκεφαλικών επεισοδίων στις γυναίκες και μπορούν να θωρακίσουν την καρδιά σας. Τα πορτοκάλια φαίνεται να βοηθούν, το γκρέιπφρουτ όμως, έχει λιγότερη ζάχαρη.

Μούρα και κεράσια

Μπορείτε να τα βρείτε σε ροζ, μοβ, κόκκινη ή μπλε απόχρωση και ανεξάρτητα από ποια θα επιλέξετε είναι γεμάτα φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τα υγιή κύτταρα από βλάβες. Τα μούρα κρατούν τον εγκέφαλο.. νέο ενώ σας προσφέρουν και βιταμίνη C, για την δημιουργία κολλαγόνου, την πρωτεΐνη της σφριγηλής και νεανικής επιδερμίδας.

Παπάγια

Το κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα της παπάγιας προέρχεται από το β-καροτένιο και το λυκοπένιο, με το δεύτερο να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του μαστού. Είναι επίσης αντιοξειδωτικό και διατηρεί τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα συμβάλλοντας στην αποφυγή καρδιακών παθήσεων.

Γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά

Χρειάζεστε περισσότερο ασβέστιο όταν είστε άνω των 50 ετών. Το γιαούρτι μπορεί να σας προσφέρει αρκετό, αφού οκτώ ουγγιές θα καλύψουν περισσότερο από το ένα τρίτο της ημερήσιας ανάγκης σας σε ασβέστιο.

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι γεμάτες υγιή λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και ασβέστιο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά, μεταξύ άλλων, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του μητρικού γάλακτος ενώ έχουν επίσης λιγότερο υδράργυρο από τα περισσότερα άλλα ψάρια.

Καρύδια

Είναι επίσης γεμάτα με υγιή λιπαρά οξέα και μπορεί να αποτρέψουν τον καρκίνο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Δεν είναι μόνο γευστικά αλλά «θωρακίζουν» και την καρδιά σας.

Τα οφέλη τους για την υγεία προέρχονται από μια σειρά κλινικών μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα πιο πρόσφατα ευρήματα μάλιστα, δείχνουν ότι η κατανάλωση καρυδιών είναι ευεργετική στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης.

Αβοκάντο

Ναι, είναι γεμάτα λιπαρά, αλλά καλά λιπαρά. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε αβοκάντο, μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, προστατεύοντας τόσο τα μάτια όσο και την επιδερμίδα σας.

Μπορούν ακόμη και να μειώσουν τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και να ενισχύσουν την «καλή» χοληστερόλη.