Ο ύπνος αποτελεί ζωτικό στοιχείο της υγείας, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής Κι ενώ τα τρόφιμα που θα καταναλώσετε λίγο πριν να κοιμηθείτε φαίνεται ως ζήτημα αμελητέο, στην πραγματικότητα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητά του.

Γιατί όχι στην σοκολάτα πριν να κοιμηθείτε

Οι ειδικοί συμφωνούν πως θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε την σοκολάτα αργά το βράδυ και ειδικά πριν να κοιμηθείτε. «Όσο απολαμβάνω ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας, έχω μάθει με τον δύσκολο τρόπο να μην τρώω σοκολάτα μετά τις πέντε το απόγευμα» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Erin Stokes, γιατρός και διευθύντρια στο MegaFood.

Ενώ η μαύρη σοκολάτα διαθέτει πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης, «είναι καλύτερο να καταναλώνεται ως επιδόρπιο μετά το μεσημεριανό σας» εξηγεί η διαιτολόγος Tracy Lockwood Beckerman.

Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να σας δυσκολέψει να αποκοιμηθείτε, εμποδίζοντάς σας να φτάσετε στο βαθύτερο στάδιο του ύπνου, πράγμα απαραίτητο για να ξεκουραστείτε πλήρως και να ανακτήσετε την ενέργεια που χάσατε μέσα στην μέρα.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώμε αργά σοκολάτα

«Εάν φάτε σοκολάτα λίγο πριν να κοιμηθείτε, το σώμα σας θα προσπαθήσει να επεξεργαστεί την καφεΐνη, την ζάχαρη και το λίπος, ταυτόχρονα, όταν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ιδανικά το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, γνωστό και ως κατάσταση «ανάπαυσης και πέψης» επισημαίνει η δρ. Erin Stokes.

Η σοκολάτα περιέχει επίσης μια ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη, η οποία αν και είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αντίστασης στην ινσουλίνη, επηρεάζει το σώμα σας παρόμοια με την καφεΐνη.

Ενώ η ποσότητα καφεΐνης στη σοκολάτα είναι ελάχιστη, μερικοί άνθρωποι και ειδικά όσοι αντιμετωπίζουν συχνά αϋπνία, μπορεί να αισθανθούν πιο έντονα την επίδρασή της εάν την καταναλώσουν λίγο πριν κοιμηθούν, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τι ώρα σταματάμε το φαγητό

Σύμφωνα με την δρ. Erin Stokes, σε γενικές γραμμές θα ήταν καλό να σταματήσουμε να τρώμε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν να κοιμηθούμε, ώστε να δώσουμε στο σώμα μας αρκετό χρόνο για να αφομοιώσει το φαγητό προτού να ξαπλώσουμε.

Η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος οποιουδήποτε είδους πριν τον ύπνο σας, μπορεί να μειώσει την ποιότητά του, πράγμα που ισχύει εξίσου στην περίπτωση που ξαπλώσετε πεινασμένοι. Εάν θέλετε ένα σνακ πριν από το κρεβάτι, παραλείψτε τη σοκολάτα και επιλέξτε κάτι που θα σας βοηθήσει πραγματικά να κοιμηθείτε καλύτερα, όπως ο συνδυασμός μπανάνας με φυστικοβούτυρο.