Η προθέρμανση είναι σημαντική ανεξάρτητα από το πόσο σκληρή είναι η προπόνησή μας – και το περπάτημα σίγουρα μετράει ως προπόνηση, ειδικά αν σκοπεύουμε να ανεβάσουμε ρυθμό και να κάνουμε μια γρήγορη βόλτα. Ο βασικός λόγος που η σωστή προθέρμανση είναι απαραίτητη πριν από οποιαδήποτε προπόνηση είναι επειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να τραυματιστούμε.

Όταν περπατάμε, πρέπει να είμαστε σε θέση να κινούμε τα ισχία μας και να έχουμε μεγάλο εύρος στο βηματισμό μας. Έτσι, κάνοντας διατάσεις ζεσταίνουμε τους γοφούς και τους αστραγάλους μας και γενικά προετοιμάζουμε τους μυς και τις αρθρώσεις μας για όποια επιβάρυνση δεχτούν στη συνέχεια.

Το ζέσταμα είναι εξίσου απαραίτητο είτε βγαίνουμε για περπάτημα εδώ και χρόνια είτε το… βάλαμε στα πόδια πρόσφατα με σκοπό να χάσουμε βάρος. Όταν προσπαθούμε να ανεβάσουμε ρυθμό στο περπάτημά μας, υπάρχει ένα βάρος που μεταφέρεται κάθε φορά που κάνουμε ένα βήμα. Επομένως, πρέπει να προετοιμάσουμε το σώμα μας όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να δεχτεί αυτό το βάρος με άνεση.

Πώς θα κάνουμε ζέσταμα πριν το περπάτημα;

Εάν πρόκειται να βγούμε για περπάτημα, αφιερώνουμε λίγα λεπτά για να κάνουμε μερικές διατάσεις, όπως αυτές που θα δούμε στο παρακάτω βίντεο, ώστε να «ενεργοποιήσουμε» το σώμα μας. Το stretching είναι ακόμη πιο απαραίτητο αν έχουμε περάσει όλη την ημέρα καθισμένοι σε ένα γραφείο.

Εάν σχεδιάζουμε μια γρήγορη βόλτα, ξεκινάμε περπατώντας για λίγα λεπτά με χαλαρό ρυθμό προτού επιταχύνουμε. Αυτό βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζει κάθε πιάσιμο από την καθιστική ζωή. Μόλις περπατήσουμε άνετα για λίγα λεπτά, μπορούμε σταθερά να αρχίσουμε να αυξάνουμε ρυθμό.