Το Πάσχα έφτασε για ακόμα μια χρονιά και φυσικά η μισή χαρά του είναι το πασχαλινό τραπέζι, που αναμένουμε πώς και πώς να απολαύσουμε σε λίγες μέρες!

Δεν είναι μόνο η συγκέντρωση με φίλους και συγγενείς και οι ξέγνοιαστες στιγμές που το συνοδεύουν, αλλά οπωσδήποτε και η ευκαιρία να απολαύσουμε νόστιμα πιάτα, ύστερα μάλιστα από μια μακρά περίοδο αποχής από το κρέας, αν έχουμε νηστέψει.

Έτσι, η υπερκατανάλωση φαγητού, αλκοόλ και γλυκών καλά κρατεί.  Αρχίζεις με τα κόκκινα αβγά και η συνέχεια είναι γνωστή : μαγειρίτσα, σοκολατένια αβγά, τσουρέκι, πασχαλινά κουλουράκια, αρνί ή κατσίκι, εξοχικό, κοκορέτσι και πλήθος συνοδευτικών και άλλων εδεσμάτων.

Η δική μας συμβουλή είναι να φάτε με την ψυχή σας: ειδικά φέτος. Μια χαρά μας έμεινε, που λέει ο λόγος, κι αυτήν θα την στερηθούμε;

Όμως, στην περίπτωση που κάνουμε διατροφή ή που είμαστε σε μια διαδικασία απώλειας βάρους και προσπάθειας να είμαστε πιο fit, υπάρχει τρόπος να μείνουμε πιο «λογικοί» στην κατανάλωση θερμίδων.

Προτιμήστε το κατσικάκι από το αρνάκι αν έχετε την επιλογή-κάπως πιο ελαφρύ από άποψης θερμίδων

Πόσες θερμίδες έχει τι, όμως;

Φαγητά:

1 αυγό: 75-80 θερμίδες

Αρνί μπούτι με πέτσα, ψητό (100 γρ): 316 θερμίδες

Αρνί παϊδάκια (100 γρ): 492 θερμίδες

Αρνί ωμοπλάτη με πέτσα (100 γρ): 316 θερμίδες

Αρνί ωμοπλάτη χωρίς πέτσα (100 γρ): 196 θερμίδες

Αρνί μπούτι χωρίς πέτσα (100 γρ): 191 θερμίδες

Κατσίκι: 166 Θερμίδες/ 100 γρ.

Κοκορέτσι (100 γρ): 170 θερμίδες

Μαγειρίτσα: 583 θερμίδες/ μερίδα

Πατάτες φούρνου: 566 θερμίδες/ 255 γρ.

Ποτά:

Μπύρα: 43 θερμίδες/ 100 ml

Κρασί: 84 θερμίδες/ 100 ml

Ποτά: 250 θερμίδες/100 ml

Λικέρ: 230 θερμίδες/ 100 ml

Έτσι, θα καταφέρετε να φάτε κάπως πιο ελαφρά

Παίξτε με πιο μικρές μερίδες. Βάλτε ένα μικρό «μεζέ» από όλα και έτσι θα ικανοποιήσετε και το μάτι και το στόμα. Καλύτερα να φάτε μερικές μπουκιές αρνάκι ή σούπα επιπλέον, από ό, τι ψωμί ή πατάτες. Συνοδέψτε το γεύμα με άφθονη σαλάτα ή λαχανικά που θα σας βοηθήσουν και να χορτάσετε πιο γρήγορα, ενώ  οι φυτικές τους ίνες θα εμποδίσουν την απορρόφηση  σημαντικής ποσότητας λιπαρών.

Φάτε ένα κρόκο από τα κόκκινα αυγά και όσο ασπράδι θέλετε, που λέει ο λόγος.

Αντί για παϊδάκι αρνίσιο, μια μερίδα αρνίσιο μπούτι από τον φούρνο προτιμάται, αν θέλετε να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων.

Όσον αφορά το αλκοόλ, πάντα με μέτρο. Ένα με δύο (καλά, τρία!) ποτηράκια κρασί είναι αρκετά να γιορτάσετε την ημέρα και να έρθεις στο κέφι. Το νερό επίσης θα συνοδέψει τα γεύματά σας υπέροχα και θα σας ενυδατώσει- καθώς και θα σας φουσκώσει αν πιείτε και τα 2 ποτήρια νερό 20 λεπτά πριν ξεκινήσετε το γεύμα.

Προσοχή! Τα γαστρεντερικά προβλήματα , τα φουσκώματα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κάνουν την εμφάνισή τους συχνά πυκνά αυτές τις ημέρες. Για να αποφύγετε όλα τα παραπάνω, είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας κατά την διάρκεια του γεύματος. Φάτε αργά, μασήστε καλά και απολαύστε κάθε μπουκιά. Επιπλέον, μην μπείτε στον πειρασμό να ξαπλώσετε κατευθείαν μετά το γεύμα σας, αλλά περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα μετά.

Ένα πράσινο τσάι μετά το  γεύμα είναι ιδανικό. Ανάλογα αποτελέσματα επιφέρει και η μέντα.

Κάπως πιο εύγευστη από το πράσινο τσάι, η αρωματική, θαυματουργή μέντα

Και τι γίνεται με τα γλυκά; Όπου και να ρίξουμε το μάτι μας, υπάρχουν κουλουράκια, τσουρέκια και σοκολατάκια. Όλα τα παραπάνω είναι πλούσια σε ζάχαρη και σε λιπαρά και είναι πολύ εύκολο όταν ξεκινήσουμε να τα τσιμπάμε να χάσουμε τον έλεγχο. Προσπάθησε να γεύεσαι κάθε ημέρα και από κάτι.

Μια μέρα, μπορείτε να φάτε μια φέτα τσουρέκι, αλλά όχι και κουλουράκια. Φάτε τα στον πρωινό καφέ της επομένης.

Τις μέρες που νιώθετε πως τρώτε κάπως πιο βαριά, περπατήστε λίγο περισσότερο από το καθιερωμένο σας.

Από την Τρίτη του Πάσχα, επιστρέψετε στην διατροφική σας καθημερινότητα και άσκηση.  Μην αγχωθείτε υπερβολικά με την ζυγαριά, Ναι, μπορεί να βάλατε ένα κιλό. Δεν έγινε τίπτοα!

Νερό, γυμναστική και σοφές διαροφικές επιλογές για τον υπόλοιπο μήνα θα είναι μια χαρά για εσάς.

Για όλους μας!