Πρόσφατη έρευνα της RunRepeat, στην οποία συμμετείχαν 3.961 δρομείς διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι το εντυπωσιακό 28,76% ξεκίνησε στη διάρκεια της πανδημίας.

Και είναι κάτι που διαπιστώνουμε και εμπειρικά, αφού ο αυξημένος ελεύθερος χρόνος και η απουσία των συνηθισμένων μας δραστηριοτήτων – όπως και η ανάγκη να βγούμε επιτέλους λίγο από το σπίτι – ώθησαν πολλούς από εμάς στην άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Μέχρι εδώ, τα νέα είναι καλά. Το κακό είναι ότι είναι εύκολο να χάσουμε το κίνητρό μας, τώρα που κυκλοφορούμε και πάλι ελεύθερα, αλλά και να τραυματιστούμε λόγω της απειρίας μας.

Πώς θα αποφύγετε τους τραυματισμούς

Πρώτα από όλα, επιλέξτε τα κατάλληλα παπούτσια, που θα είναι ειδικά σχεδιασμένα για τρέξιμο και θα σας δίνουν την αναγκαία υποστήριξη.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν πιέζετε τον εαυτό σας περισσότερο από ό,τι αντέχει. Κρατήστε χαμηλή την ταχύτητα μέχρι να δυναμώσετε αρκετά ώστε να μπορείτε να ανταποκριθείτε σε κάτι παραπάνω.

Δώστε σημασία στα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας: Αν αισθάνεστε υπερβολική κούραση ή κάποιο πόνο, κάντε ένα διάλειμμα. Και φυσικά, ξεκινήστε την προπόνηση με μερικές διατάσεις. Δεν υπάρχει λόγος να τις αφήσετε εκτός: Αρκούν τρία με πέντε λεπτά για να προστατεύσετε το σώμα σας.

Μείνετε κινητοποιημένοι

Το πρώτο βήμα για να μην τα παρατήσετε πρόωρα, είναι να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους. Θα πάρει κάποιο καιρό για να προσαρμοστείτε στις νέες κινήσεις και να νιώσετε άνετα με αυτές. Δεν πειράζει.

Προφανώς, δεν πρόκειται να τρέξετε… μαραθώνιο στην πρώτη εβδομάδα. Αλλά δεν είναι διαγωνισμός. Στόχος είναι να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και, όσο λίγα κι αν είναι αυτά που θα πετύχετε, θα είναι περισσότερα σε σχέση με το Netflix στον καναπέ.

Δυο φορές την εβδομάδα είναι υπεραρκετές – ειδικά αν ασχολείστε και με άλλα αθλήματα. Άλλωστε, αν αφήνετε μέρες μεταξύ των προπονήσεων, δίνετε και χρόνο στο σώμα – αλλά και στον εγκέφαλό σας – να προσαρμοστεί στη νέα σας συνήθεια.