Υπάρχουν ορισμένοι τύποι προπονήσεων, όπως είναι το τρέξιμο, που γνωρίζουμε ότι φροντίζουν και ενισχύουν την καρδιά μας. Μάλιστα, είναι γνωστές εξάλλου και ως «καρδιαγγειακές ασκήσεις». Ωστόσο, από μόνες τους δεν είναι αρκετές, αφού όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η τακτική προπόνηση δύναμης και αντοχής είναι πιο σημαντική για την υγεία της καρδιάς από ό, τι νομίζετε.

Γιατί ασκήσεις δύναμης;

Η προπόνηση δύναμης είναι μια αναερόβια μορφή άσκησης, που σημαίνει ότι το σώμα σας δημιουργεί εκρήξεις ενέργειας για να παράγει κίνηση. Σε αντίθεση με τις αερόβιες (ή cardio ασκήσεις) αυτές οι κινήσεις δεν απαιτούν εξωτερική κατανάλωση οξυγόνου και επομένως σας επιτρέπουν να εργαστείτε σκληρά για πολύ σύντομες χρονικές περιόδους.

Σύμφωνα με τον δρ. Satjit Bhusri, καρδιολόγο πιστοποιημένο από το διοικητικό συμβούλιο και ιδρυτή της Καρδιολογίας Upper East Side, πυροδοτώντας αυτό το αναερόβιο σύστημα σε υψηλή ταχύτητα έχει ευεργετική δράση για την υγεία της καρδιάς σας.

«Ως αναερόβια μορφή άσκησης, η προπόνηση δύναμης συνήθως αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση σε υψηλότερα επίπεδα από αυτό που συνήθως θα βλέπατε στο κανονικό τζόκινγκ», λέει χαρακτηριστικά.

Πώς επωφελείται η καρδιά

«Η καρδιά σας δεν γνωρίζει τι άσκηση κάνετε, Είναι μια αντλία και έχει κατασκευαστεί για να ικανοποιεί την προσφορά και τη ζήτηση, οπότε όσο υψηλότερη είναι η ζήτηση ή η ένταση της άσκησης, τόσο περισσότερο αίμα χρειάζεται για να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Το αποτέλεσμα; Αυξημένος καρδιακός ρυθμός και αρτηριακή πίεση, που βοηθούν στην ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας της με την πάροδο του χρόνου».

Πρόσφατη μελέτη μάλιστα, διαπίστωσε ότι η συνδυαστική προπόνηση (γνωστή και ως ενσωμάτωση αερόβιας και αναερόβιας άσκησης καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας) αύξησε τη μυϊκή μάζα σώματος, τη δύναμη και την καρδιακή αναπνοή καλύτερα από μια αερόβια ρουτίνα.

Εκτός από την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς σας, ο δρ. Satjit Bhusri προσθέτει ότι η προπόνηση δύναμης έχει επίσης τη δυνατότητα να σας βοηθήσει να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα, να βελτιώσετε την αντοχή των οστών και τελικά να σας βοηθήσει να εκτελέσετε καθημερινές δραστηριότητες πιο εύκολα.

Ποιες ασκήσεις να επιλέξετε

Μερικές ασκήσεις που μπορείτε να ενσωματώσετε στο πρόγραμμά σας, περιλαμβάνουν:

Κάθισμα

Τα καθίσματα (squats) αποτελούν μια εξαιρετική άσκηση για να γυμνάσετε τους μηρούς, τους γλουτούς και την πλάτη σας. Στοχεύουν κυρίως στους τετρακέφαλους. Οι γλουτοί σας θα ενεργοποιηθούν δευτερευόντως μαζί με τους ιγνυακούς τένοντες, τις γάμπες και τον πυρήνα σας.

Προβολές

Το σώμα σας βρίσκεται σε θέση προβολών με το ένα πόδι να είναι λυγισμένο μπροστά, ενώ το άλλο είναι λυγισμένο πίσω ακουμπώντας στο έδαφος μόνο τη μύτη του πέλματος. Ο κορμός σας είναι σχεδόν σε κάθετη θέση ενώ τα χέρια σας βρίσκονται στο ύψος της λεκάνης. Από αυτή τη θέση εκτελείτε προβολές προς τα κάτω και ανεβαίνετε χωρίς να τεντώσετε τα γόνατα. Επίσης προσέχετε κατά το κατέβασμα να μη φτάνετε πολύ χαμηλά.

Σανίδα

Η άσκηση «συνώνυμο» για σμιλευμένη κοιλιά με σφιχτούς κοιλιακούς, σανίδα αγαπά και την καρδιά σας, σύμφωνα με νέα στοιχεία που μας αποκαλύπτουν οι ειδικοί.