Το περπάτημα αποτελεί μία από τις απλούστερες μορφές άσκησης και αν γίνει σωστά κι από τις πιο αποδοτικές. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλό, υποστηρικτικό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα.

«Λίγα μόνο επιπλέον βήματα κάθε μέρα είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος για να καταφέρουμε να ενεργοποιηθούμε και να ακολουθήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Timothy Gardner, πρώην πρόεδρος της American Heart Association.

Ξεκινήστε από τα βασικά

Ορίστε ένα βασικό κι απλό πρόγραμμα. Εάν δεν είστε δραστήριοι τώρα, ξεκινήστε να περπατάτε τρεις φορές την εβδομάδα για περίπου είκοσι λεπτά. Καθώς περνούν οι μέρες, προσπαθήστε να φτάσετε τις πέντε φορές την εβδομάδα για περίπου τριάντα λεπτά την κάθε φορά.

Επιλέξτε τι θέλετε να βελτιώσετε, απόσταση ή χρόνο. Ορισμένοι εστιάζουν στην απόσταση, άλλοι στοχεύουν στο χρόνο. Ωστόσο, όπως μας αποκαλύπτουν οι ειδικοί όλα έχουν να κάνουν με την ταχύτητα. Αν μπορείτε να περπατήσετε οκτώ χιλιόμετρα αλλά χρειάζεστε 5 ώρες για να το κάνετε, δεν είναι ο κατάλληλος στόχος.

Χρησιμοποιήστε λοιπόν τόσο την απόσταση όσο και το χρόνο, καθώς και τον καρδιακό ρυθμό.

Περπάτημα με κίνητρο

Μερικοί τρόποι για να διατηρήσετε το κίνητρό σας, περιλαμβάνουν:

  • Ενεργοποιείστε το βηματόμετρό σας και θέστε ένα στόχο, ώστε μέσα στην ημέρα να μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδο σας και να προσπαθείτε να τον φτάσετε.
  • Πάρτε μαζί σας στην βόλτα και ένα φίλο σας ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, καθώς έτσι θα γυμναστείτε απολαμβάνοντας και την παρέα του.
  • Ακούστε μουσική όση ώρα περπατάτε, καθώς έτσι ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα και θα διανύσετε περισσότερη απόσταση πιο γρήγορα.

Δεν ξεχνάμε την ασφάλεια

Όσο περπατάτε δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ορισμένους κανόνες ασφαλείας, για να γυμναστείτε αποφεύγοντας τυχόν τραυματισμούς:

  • Έχετε πάντα μαζί σας το τηλέφωνό σας ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποιον σε περίπτωση που χρειαστείτε κάτι.
  • Ενημερώστε κάποιο αξιόπιστο φίλο ή συγγενή για την διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Αποφύγετε τους ερημικούς ή σκοτεινούς δρόμους, ειδικά μετά την δύση του ηλίου.
  • Φορέστε ανακλαστικό υλικό ή μεταφέρετε φακό για να μπορούν να σας δουν άλλοι.
Ακολουθήστε το στο Google News